LTC Training: Ontzorg werknemers met long covid met individuele begeleiding

LTC Training ontzorgt werknemers en werkgevers tijdens de re-integratie als gevolg van langdurige klachten na covid. Maatwerkbegeleiding door LTC zorgt dat een groot deel van de mensen die door covid zijn getroffen weer aan het werk kan. LTC-partner Margreet van Nieuwkoop en haptotherapeut Tanja de Korte vertellen hoe re-integratie bij long covid in z’n werk gaat.

Margreet van Nieuwkoop is partner, procesbegeleider en coach bij NextSteps.nu/LTC Training. Ze begon haar carrière als haptotherapeut en manager en is nu twintig jaar verbonden aan deze organisatie die al dertig jaar ervaring heeft op het geven van maatwerkbegeleiding. Tanja de Korte is als haptotherapeut bij het netwerk van LTC aangesloten om de landelijke dekking voor long covid uit te breiden. PILOT Om een aanbod te creëren voor long covid, vond er vorig jaar een pilot plaats.

 

“Wij ontzorgen werknemers met long covid en hun werkgevers”, zegt Margreet. Daarbij is het voordeel van LTC dat het een multidisciplinaire club is met veel ervaring. Margreet: “Er zijn twee collega’s voor het klantcontact en de oriënterende gesprekken. Na aanmelding van een cliënt doet de collega op kantoor een inschatting of deze, ‘Light’, ‘Medium’ of ‘Strong’ is. Het is een triage om zo te bepalen welke en hoeveel zorg er nodig is. Het werkt wanneer alle schakels intern afgestemd zijn en dat loopt nu als een trein. Het is een zorgketen.”

 

REGISSEUR

 

Een centrale ‘regisseur’ verbindt werknemer, werkgever, bedrijfsarts en andere partijen. Margreet: “We kijken naar fysiek, mentaal, gevoel en zingeving.” De haptotherapeuten en coaches van LTC leren de mensen om beter te kunnen voelen en naar hun eigen lijf te luisteren. Zo krijgen ze vaste grond onder de voeten, wat herstel bespoedigt. De kern van deze begeleiding is de ‘LTC Boost Training’, een combinatie van lichaamswerk en therapie, waarbij een cliënt zo’n 2,5 dag onder begeleiding aan de slag gaat en inzicht krijgt in onderliggende patronen en verdere stappen zet naar herstel. Na de Boost komt de re-integratie terug in een drie-gesprek met werkgever, werknemer en de regisseur.

 

LONG COVID

 

Er is nog altijd veel onbekend over long covid en de mogelijke behandeling van de langdurige gevolgen. Het medisch verhaal is nog incompleet, omdat alles nog zo nieuw is. Margreet spreekt liever over ‘Post Covid Syndroom’, wat de lading beter dekt. De ‘long’ in long covid staat voor langdurig, maar is snel te verwarren met, ‘alleen de longen’. Tanja de Korte: “Vanwege die onduidelijkheden, moet je breed blijven kijken. De vraag blijft: wat maakt dat de ene persoon met covid er snel bovenop is en de ander zich zo lang ziek voelt?”

RE-INTEGREREN

 

Uit eerdergenoemde pilot blijkt dat 44 procent van de deelnemers terug naar werk kan binnen zes maanden, en 77 procent na negen maanden. Margreet: “Er zijn ook een aantal mensen bewust gestopt met werken. Terwijl men eerder al met re-integreren is gestart. Dat is teleurstellend voor de werkgever, maar wij vinden dat een goed resultaat, omdat het soms beter is voor de cliënt om andere keuzes te maken.” Tanja geeft een voorbeeld uit de praktijk: “Een vrouw met relatie en kinderen, die eerder al veel stress en onveiligheid heeft meegemaakt op haar werk, kreeg long covid. Haar systeem kon niet meer op de oude manier doorgaan. We moesten haar eerst laten ervaren, hoe ze het altijd heeft gedaan. Dat is het psychologische stuk. Je kunt dat niet uit elkaar trekken. Lichaam en geest zijn niet los te koppelen. Wanneer ze bewust is van hoe ze dat doet, moet ze leren hoe ze wel om kan gaan met haar leven en stress.”

 

SAMEN

 

Samenwerken is belangrijk bij de zorg voor mensen met long covid. Margreet: “Wij staan nu samen voor de vraag: hoe zorgen we voor minimale instroom richting de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen)? Het moment waarop de wet aanscherpt en er anderen beslissers in het proces bijkomen, zoeken wij graag met werkgever hoe dit zo verbonden mogelijk voor de werknemer kan verlopen, dat de stress en angst die dit met zich meebrengt het herstelproces minimaal beïnvloedt.”

 

GOEDE BEGELEIDING

 

Margreet en Tanja vinden tenslotte goede begeleiding voor de leidinggevenden belangrijk. Margreet: “De communicatie van leidinggevende in het begeleiden van de langdurig zieke werknemers moet meer aandacht krijgen. In de toekomst zullen veel mensen ondersteuning nodig hebben om met alle angst en schrik om te gaan, maar hun managers ook. We kunnen daarbij niet terug naar hoe het voor covid was.”

 

Meer informatie vindt u op: www.ltctraining.nl

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.