Voor-Morgen pleit voor zo snel mogelijk verplicht stellen wilsverklaring voor alle Nederlanders

Het belang van een wilsverklaring wordt nog vaak genoeg onderschat. Door het vastleggen van behandelen zorgwensen in een Digitale Wilsverklaring kunnen mensen regie houden over hun leven als zij bijvoorbeeld wilsonbekwaam zijn geworden. Het merendeel van de Nederlanders heeft echter nog geen wilsverklaring. Maar dat is bij standaard wilsverklaringen niet het enige probleem. Deze zijn namelijk soms onduidelijk of op een plek opgeborgen waar de naasten de wilsverklaring niet snel kunnen vinden. Dit is waarom Voor-Morgen een laagdrempelige en betaalbare Digitale Wilsverklaring introduceert, waarin de wensen vastgelegd kunnen worden.

 

Niet iedereen staat er bij stil, maar dementie, coma of een onverwachtse ziekte kunnen allemaal oorzaken zijn voor wilsonbekwaamheid. Dit kan voorkomen op iedere leeftijd. Het gebeurt nog vaak dat naasten of artsen beslissingen moeten nemen over het lot van hun dierbare, zonder dat zij een idee hebben van de wensen van hun dierbare. Deze gevallen kunnen weer leiden tot ongewenste (door)behandeling van patiënten. Een heldere wilsverklaring kan dat voorkomen.

 

Van Beek: “Uit onderzoek van Patiënten federatie Nederland onder ruim 8800 mensen in 2018 blijkt dat slechts één op de vijf mensen in Nederland over een wilsverklaring beschikt. En dat terwijl de vergrijzing de komende jaren sterk toeneemt en het aantal mensen met een ouderdomsziekte zoals dementie of Alzheimer snel stijgt. Zo krijgt naar verwachting 1 op de 3 vrouwen boven de 65 jaar te maken met dementie. De huidige manier om een wilsverklaring op te stellen is niet flexibel. Daarom hebben wij iets nieuws bedacht om snel, goedkoop en 100% transparant online een niet-behandel, niet-reanimeren-, zorgwens-en euthanasieverklaring op te stellen. Bij Voor-Morgen zien we het als onze missie om mensen bewust te maken van hun medische wensen en hen te bewegen daar ook actief mee aan de slag te gaan. Het maakt niet uit hoe je het regelt, als je het maar zo snel mogelijk regelt. Niet langer wachten, gewoon vandaag nog doen.”

Rechtsgeldig, veilig en praktisch

De Digitale Wilsverklaring is niet alleen rechtsgeldig, maar ook veilig en praktisch. De identificatie gaat via iDIN, een dienst die ontwikkeld is door de Nederlandse Vereniging van Banken. Op deze manier heeft de arts garantie dat de wilsverklaringen wel echt door de patiënt zijn opgesteld. Alle data is versleuteld beveiligd en het document is 24/7 oproepbaar, aanpasbaar en toonbaar, ook via de mobiele telefoon. Zo kunnen wensen makkelijk bijgesteld worden. Door middel van de Digitale Wilsverklaring wil Voor-Morgen mensen de mogelijkheid geven om zich voor te bereiden op de gevolgen van wilsonbekwaamheid.

 

Van Beek: “We willen tegenwoordig over alle aspecten van het leven regie, alleen nadenken over het moment dat je geen regie meer kunt hebben is vaak een brug te ver. Veel mensen zien hun levenseinde als een ver van hun bed show. Dat is onlogisch, en tegelijk zorgelijk. De regie over je eigen leven verliezen is vreselijk, en voor je naasten heel ingewikkeld als zij niet op de hoogte zijn van jouw wensen. Wij vinden dan ook dat een wilsverklaring net als een zorgverzekering verplicht zou moeten zijn voor alle Nederlanders. Iedereen moet een wilsverklaring hebben, het hoort gewoon bij je.”

 

Voor-Morgen is beschikbaar in een abonnementsvorm met eenmalige afsluitkosten (€85,-incl. btw) en jaarlijkse abonnementskosten (€40,-incl. btw).

Om iedereen te stimuleren om zo snel mogelijk een Digitale Wilsverklaring te maken worden er geen afsluitkosten tijdens de introductie periode gerekend.

  

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.