De YUNO-matras: gepersonaliseerde samenstelling zorgt voor optimaal slaapcomfort en maximale ondersteuning

Een matras dat zowel lekker ligt, als de houding optimaal corrigeert en maximaal ondersteunt. Dat was de uitdaging voor de afdeling biomechanica van de KU Leuven. Het resulteerde in de ontwikkeling van een matras met uitneembare onderdelen dat ook na aanschaf nog aangepast kan worden.

 

“Yuno is de eerste matras dat echt aangepast kan worden aan de behoefte van de persoon, aan de lichaamsbouw en mogelijke klachten”

 

Blijvende aanpasbaarheid

“Meestal worden matrassen pas wetenschappelijk onderzocht als ze al op de markt zijn,” vertelt Peter Van Bostraeten, de eigenaar van YUNO. “Bij ons matras hebben we dat proces omgedraaid. Wij vroegen onderzoekers van de afdeling biomechanica van Custom8, een spin-off van de KU Leuven, om een matras te ontwikkelen met blijvende aanpasbaarheid.” Dit resulteerde in een matras met drie ‘maantjes’ in de matraskern die zorgen voor een eerste differentiatie ter hoogte van schouders, taille en heupen. De drie samengevoegde pads kunnen uit negen verschillende vormen foam bestaan. Samen met een toplaag vormen deze vier onderdelen 6561 mogelijke inlaycombinaties. Deze inlays houden rekening met variabelen als gewicht, lengte en slaaphouding en blijven steeds inwisselbaar.

 

Van Bostraeten: “Het leven kan soms onvoorspelbaar zijn. Mensen kunnen flink in gewicht toenemen of juist veel afvallen, mensen kunnen letsels krijgen. Daarom staan gedurende de gehele levensduur van de matras onze specialisten paraat om – indien nodig – verdere aanpassingen uit te voeren.” Yuno geeft gebruikers naast de honderd maanden kwaliteitsgarantie ook honderd dagen omruilgarantie voor het inlegstuk. Aanpassingen in die eerste periode zijn dus gratis. Van Bostraeten: “Hiermee garanderen we een honderd procent correct slaaphouding. We zijn daar echt gepassioneerd in want we laten de hand van de klant pas los deze goed en comfortabel slaapt.”

 

Maatwerk

Fysiotherapeut Karin Timmermans was aangenaam verrast door de aanpak van YUNO. “Ik behandel veel patiënten met wervelkolomhernia’s,” vertelt Timmermans, die leiding geeft aan het Mastercare rugcentrum. Deze instelling staat voor een actieve aanpak van rug- en nekklachten. “Door een foutieve belasting (vaak flexhoudingen) en een spierkorset dat te weinig steun biedt ontstaan heel vaak rugklachten, met name discusletsels. Een matras dat de juiste steun biedt en de belasting perfect verdeelt draagt bij aan een betere ontspanning van de spieren, een betere hydratatie van de tussenwervelschijven en een optimale nachtrust. Dit leidt tot een wervelkolom die beter belastbaar is.” Bij YUNO-matrassen wordt deze optimale steun volgens Timmermans goed gerealiseerd: “Dit is de eerste matras dat echt aangepast kan worden aan de nood van de persoon, aan de lichaamsbouw en mogelijke klachten.”

Een rechte wervelkolom

In België worden de YUNOmatrassen gedistribueerd via zorgwinkels. “Het intakegesprek en de meting in de zorgwinkels is meestal op afspraak,” vertelt Van Bostraeten. “Iemand van Yuno komt dan naar de zorgwinkel voor assistentie.” In Nederland is er een adviespraktijk aanwezig in Amstelveen en er wordt ingezet op het openen van meer Nederlandse praktijken. “Voor minder mobiele mensen komen bovendien ook aan huis,” voegt Van Bostraeten toe. “We brengen meetmateriaal en testmatras dan gewoon mee.” De meting en uitleg door een deskundige zorgt ervoor dat het proces meteen goed van start gaat. Van Bostraeten: “In beddenwinkels gaan mensen vaak in hun gewoontehouding liggen en dat voelt even goed, maar het levert geen matras op dat corrigeert. Waar het om gaat is dat de wervelkolom niet alleen recht ligt, maar ook zo horizontaal mogelijk.

 

Dat kan eerst heel onnatuurlijk aanvoelen, doordat mensen altijd te hoog hebben gelegen met hun bovenlichaam. Zo’n rechte wervelkolom is bijvoorbeeld ook moeilijk realiseerbaar bij de traagschuimmatrassen die tegenwoordig in de zorg veel gebruikt worden. Die nemen weliswaar alle drukpunten weg, maar de consequentie daarvan is dat die matrassen het diepste inzakken waar je lichaam het zwaarst is, namelijk bij de heupen. Net onder je schouders zitten je longen, en dus is je lichaam daar een stuk minder zwaar. Je gaat dan bijna onvermijdelijk krom en schuin liggen, ten koste van een goede rughygiëne.”

 

Positieve bijdrage

 

“In het Rugcentrum leren mensen onder meer hoe ze hun houding en dagelijkse handelingen kunnen corrigeren door hun spierkorset optimaal te gebruiken,” vertelt Timmermans. “Zo leren mensen om zo ergonomisch mogelijk met hun lichaam om te gaan. We werken bijvoorbeeld met artsen die (soms met een loodschort om) de hele dag achter een operatietafel staan. Maar ook huisartsen en tandartsen hebben gedurende hun werkdag vaak een suboptimale houding.” Een goede slaaphouding is bij deze ergonomische verbeteringen ook erg belangrijk. Timmermans: “Een goede nachtrust is op zichzelf al cruciaal om te kunnen herstellen van allerlei kwalen en rugklachten vormen daar geen uitzondering op. Ontspannen slapen lukt beter als de wervelkolom correct ondersteund is. De YUNOmatras levert met die perfecte ondersteuning dus zowel een positieve bijdrage wat betreft een goede slaaphouding, als wat betreft een goede nachtrust.”

 

Kom het zelf ervaren in de YUNO-adviespraktijk in Amstelveen of schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.