Hoe gebruiken we technologie om de stap te maken naar menselijke, passende zorg

Empathische en passende zorg wordt het uitgangspunt voor toekomstige zorg. Diederik Gommers wil dit vanuit zijn nieuwe functie als themalead voor “Human centered technology & AI for Health” bereiken door de inzet van data en technologie. Hiermee willen we ‘vrije’ tijd creëren voor meer werkplezier en direct patiëntencontact in de zorg. Hoe maken technische innovaties de zorg eenvoudiger, maar ook persoonlijker en hoe sluiten ze aan op bestaande uitdagingen in de zorg?

 

FOCUS OP TECHNOLOGIE BINNEN PASSENDE ZORG

Diederik Gommers vervult de rol van themalead binnen een convergentie van het Erasmus MC, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam. Het doel hiervan is om technologische toepassingen te ontwikkelen die écht het verschil gaan maken. “We willen dat de zorg voor iedereen beschikbaar blijft met behoud van werkplezier. Dus technologie moet administratielast verminderen en het overzicht en inzicht in patiënten vereenvoudigen. We ontwikkelen op die manier toepassingen waar echt behoefte aan is”, aldus Gommers.

 

TECHNOLOGIE IS DE TOEKOMST VAN DE ZORG

Samenwerken om écht effectieve technologie te ontwikkelen is hard nodig in de toekomst. Minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft met het integraal zorgakkoord namelijk gezegd dat we ons moeten voorbereiden op de toekomst. De zorgvraag neemt verder toe door de vergrijzing, waardoor het personeelstekort verder groeit. “Als we zo doorgaan, moet straks één op de vier mensen in het arbeidsproces in de zorg werken. Dat is onhaalbaar, omdat uitstroom groeit doordat werkplezier op dit moment mist in de zorg. Efficiëntie staat centraal, hierdoor is er minder tijd voor een goed contact tussen zorgprofessional en patiënt. Terwijl dit vaak de reden is waarom mensen in de zorg werken. Het is mijn doel om technische, slimme innovaties te bedenken, die ten goede komen aan menselijke, passende zorg. Het werkplezier komt dan zeker terug”, aldus Gommers.

 

SAMENWERKEN IS CRUCIAAL VOOR SUCCES

Gommers: “Ik wil het doel gezamenlijk bereiken door samen te werken met dokters en verpleegkundigen, maar ook met data scientists en implementatiedeskundigen die helpen om digitale oplossingen op de werkvloer te krijgen. Steeds meer mensen willen een maatschappelijke bijdrage leveren, dus jonge mensen vinden is niet de uitdaging. De financiering is het probleem, er is geen speelgeld om dingen uit te proberen”. Gommers heeft daarom de stichting Diederik Gommers IC opgericht. Geen persoonlijk gewin, maar puur om geld op te halen om innovatieprojecten uit te proberen in de praktijk en bij succes verder uit te rollen. Dit om de zorg te veranderen en daarmee beschikbaar te houden, ook in de toekomst.

 

LEVER EEN BIJDRAGE AAN TOEKOMSTBESTENDIGE ZORG

“Het is belangrijk om bewustzijn te creëren over dit soort projecten, om mensen te enthousiasmeren om een bijdrage te leveren”, zegt Gommers. “Evenementen als Data Driven Healthcare van SBO zijn daar fantastisch voor, omdat je coalities kunt smeden met zowel bedrijven als bezoekers”. Wil jij ook een bijdrage leveren aan passende zorg, of wil jij meer weten over digitale gegevensuitwisseling in de zorg? Bezoek Data Driven Healthcare op 24 mei 2023!

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.