Maak meer gebruik van je adempotentieel

“Je ademhaling is je basis”, weet gecertificeerd ademcoach en trainer Lilian Korzilius. “Hoe meer ontspannen je ademt, hoe meer zuurstof je lichaam binnenkrijgt en hoe vitaler je je voelt. Dit is echt geen rocket science, het is puur biologische wijsheid. Toch maken we standaard te weinig gebruik van ons adempotentieel.”

 

Wanneer Lilian mensen vraagt hoe ze ademen, wordt er wel eens een wat sceptisch gereageerd. “Hoezo…? Ik adem toch gewoon in en uit? Maar dat ‘gewoon’ is echt niet zo vanzelfsprekend.” Veel mensen overademen bijvoorbeeld ongemerkt, maakt ze het concreet. “Te veel, te snel, te oppervlakkig… Dit creëert onbewust het effect van hyperventilatie. Een ongecontroleerde ademhaling als deze verstoort namelijk de co2-tolerantie, simpelweg omdat je meer uitademt dan in. Dit heeft effect op hoeveel zuurstof je kan afgeven in je lichaam en daarmee hoeveel energie je tot je beschikking hebt.”

 

Meer energie

Een gezonde ademhaling zorgt letterlijk voor meer energie, verklaart Lilian, “Waardoor je fitter, relaxter en gelukkiger door het leven gaat. Toch maken nog veel te weinig mensen gebruik van hun adempotentieel. Zonde, want door een paar keer per dag de focus op die ademhaling te leggen, kun je al veel zelf reguleren.” Het lichaam heeft een heel sterk zelfhelend vermogen, legt ze uit. “En een goede ademhaling is je basis. Als die niet gezond is, is het dweilen met de kraan open.”

 

Helder denken

Gekeken naar de zorgsector snijdt het mes aan twee kanten, vertelt ze. “De druk in de zorg wordt hoger en hoger, waardoor het stresslevel toeneemt. Door een paar keer per dag die focus op de ademhaling te leggen, kun je helderder denken, word je je bewuster van hoé je dingen doet en kun je de dag beter aan, overzien en invullen. En wanneer je je als zorgprofessional bewuster wordt van je eigen ademhaling, krijg je automatisch meer aandacht voor de ademhaling van patiënten en kun je mensen beter begeleiden.” Voor chirurgen levert de focus op ademhalen meer concentratie en vitaliteit op, benadrukt ze. “Door bijvoorbeeld vijf minuten voor een operatie bepaalde oefeningen te doen, word je alerter, blijf je langer geconcentreerd en krijg je meer oog voor je omgeving, waardoor je ook als team beter kunt functioneren.”

 

Speciaal voor zorgprofessionals heeft Lilian een Ademwijstraining ontwikkeld om meer uit de eigen werkzaamheden te halen en patiënten beter te kunnen begeleiden. “Er zijn namelijk veel ademhalingstechnieken, maar welke zijn nu geschikt voor jou en je patiënt?” Meer informatie hierover vind je op https://www.lilianunlimited.nl .

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.