Geen losse prik tegen obesitas, maar een integrale aanpak. De digitale zorgaanbieder MiGuide breidt zijn aanbod uit van leefstijlcoaching naar een gecombineerde aanpak met medicatie voor mensen met obesitas. Een logische en noodzakelijke ontwikkeling, zegt drs. Françoise Langens, arts en medisch eindverantwoordelijk voor het programma. “We moeten af van de illusie dat leefstijlverandering alléén altijd voldoende is. Medicatie kan voor sommige patiënten het verschil maken tussen opgeven en volhouden.”

Drs. Langens, jarenlang huisarts én voorheen werkzaam bij de Nederlandse Obesitas Kliniek, heeft obesitaszorg van binnenuit meegemaakt. “Wat me vooral trof: hoe zwaar het is om zwaar te zijn. Niet alleen fysiek, maar ook emotioneel en sociaal. Mensen voelen zich vaak onbegrepen, en worden zelfs in de zorg niet altijd serieus genomen.”
MiGuide biedt sinds enkele jaren een online GLI-programma Cool-MiGuide aan dat erkend is en vergoed wordt vanuit de basisverzekering. De digitale aanpak blijkt niet alleen goede resultaten te boeken, maar is vooral laagdrempelig. “Voor veel mensen is het een verademing om niet direct fysiek in een groep te hoeven verschijnen. Schaamte, stigma of simpelweg drukke agenda’s maken online coaching een toegankelijk alternatief. Bovendien kunnen we homogene groepen vormen, bijvoorbeeld door jongvolwassenen of mensen met een bepaald ziektebeeld bij elkaar te plaatsen.”
MiGuide Direct is een nieuw, online zorgpad voor mensen met overgewicht of obesitas (een BMI van 27 of hoger). Het programma duurt negen maanden en combineert individuele leefstijlbegeleiding met medicamenteuze ondersteuning. Patiënten worden intensief en op maat begeleid door een multidisciplinair team, bestaande uit een arts, apotheker, verpleegkundige en leefstijlcoach – volledig digitaal. MiGuide Direct wordt aanvankelijk volledig bekostigd door de patiënt zelf. Het programma is bedoeld voor gemotiveerde patiënten die willen investeren in een structurele aanpak van hun gewicht en gezondheid.
Het gebruik van medicatie is zeker geen quick fix,” benadrukt Langens. “Maar het kan mensen helpen om door te zetten, juist wanneer eerdere pogingen tot gewichtsverlies zijn gestrand.”
Het ministerie van VWS stelt als voorwaarde voor vergoeding van obesitasmedicatie dat patiënten eerst een jaar GLI volgen. Die voorwaarde is bedoeld om leefstijlverandering centraal te houden, maar in de praktijk brengt dat ook dilemma’s met zich mee. “Niet elke huisarts voelt zich comfortabel bij het begeleiden van deze trajecten, zeker gezien de tijdsdruk en de continu veranderende medicatieinformatie.”
Daar komt bij dat steeds meer mensen hun toevlucht zoeken tot zelfmedicatie via internet. “Online wordt van alles aangeboden: van injecties tot pillen uit het buitenland. Het is onverantwoord en soms ronduit gevaarlijk. Goede medische begeleiding is essentieel — zowel voor de effectiviteit als voor de veiligheid.”
MiGuide richt zich daarom op medische onderbouwing en persoonlijke begeleiding, ook in het medicatietraject. “Dit ontlast huisartsen én zorgt ervoor dat patiënten niet tussen wal en schip raken.”
Volgens Langens is samenwerking de sleutel. “Obesitas is geen kwestie van discipline of wilskracht, maar van biologie en genetica, gedrag en omgeving. We moeten af van het denken in eilandjes. Alleen met een multidisciplinaire aanpak, waarin leefstijl en medicatie hand in hand gaan, kunnen we mensen echt perspectief bieden — én de druk op de zorg verlagen.”
Wilt u uw patiënt ondersteunen bij een gezondere leefstijl? Huisartsen kunnen patiënten eenvoudig naar MiGuide verwijzen via ZorgDomein of via www.miguidedirect.nl MiGuide zorgt ook voor terugkoppeling op de voortgang van de behandeling. Samen werken we aan een duurzame aanpak van overgewicht en obesitas.