5 tips voor een duurzaam leven

duurzaam

5 tips voor een duurzaam leven

Duurzaam leven is iets waar wij bij Clique Media voor staan. Maar waarom zouden wij eigenlijk duurzaam leven? Wij nemen namelijk niet voor niets steeds vaker onze eigen tassen mee naar de supermarkt of stappen over naar een duurzame bank. Duurzaamheid beschermt onze natuurlijke omgeving en de ecologische en menselijke gezondheid. Daarnaast stimuleren wij innovatie door steeds meer te verduurzamen. Wij geven 5 tips voor een duurzaam leven.

1. Wees bewust

Voor iemand die zich inzet om duurzaam te leven, is bewustzijn een belangrijke stap. Wees bewust van de dingen die je koopt! Wij mensen zijn namelijk kampioen in overconsumptie. Wij willen steeds meer en hebben dan ook nooit genoeg. Maar hebben wij al die spullen die wij aanschaffen ook daadwerkelijk nodig? Is het écht nodig om een pak te kopen voor elke nieuwe verjaardag en deze vervolgens weer jaren in de kast te laten hangen? Het antwoord is eigenlijk al vrij duidelijk: nee. Dit is waarom bewust worden van wat je koopt een rode lijn vormt in een duurzaam leven. Een aantal tips om minder te consumeren zijn:

  • Denk bewust na bij elke aankoop. Heb ik dit echt nodig? Kan ik echt niet zonder of wíl ik het gewoon hebben? De zogenoemde rush van een nieuwe aankoop is best leuk, maar houdt meestal niet lang stand.
  • Heb je je pijlen gericht op het aanschaffen van een nieuw product? Laat deze gedachte dan ruim drie weken bezinken. Wil je het daarna nog steeds ontzettend graag? Dan is de aankoop een goed doordachte keuze.
  • Bij het kopen van kleding is dit een goede tactiek om toe te passen: Ga na of je het kledingstuk dat jij wil kopen meer dan 50 keer denkt te dragen. Kun je deze vraag met ‘ja’ beantwoorden? Dan haal je waarde uit je aankoop.

2. Zeg ‘nee’ tegen vlees  

Iets wat – gelukkig – steeds meer en meer de aandacht krijgt: vegetarisch eten!
Vegetarisch eten biedt vele voordelen. Een daarvan is dat je als vegetariër je inzet voor een duurzame wereld. Tegenwoordig staat het internet bomvol met originele, maar ook gemakkelijke recepten waardoor het bijvoorbeeld als echte Bourgondiër niet zo’n enorm grote stap is om over te stappen op een vleesvrij voedingspatroon. Heb je het idee dat het echt onmogelijk is om vlees op te geven? Duik dan eens in de vleesvervangers!

3. Weg met voedselverspilling

Hoe vaak maak je een pan vol met rijst, waarvan je uiteindelijk de helft weggooit? Of geef je telkens aan écht nog dat bakje uit de koelkast op te eten, maar leeg je deze teleurgesteld na een paar weken toch maar in de prullenbak? Ga voedselverspilling tegen! Jaarlijks gooien wij enorm veel eten weg. Sterker nog; Nederlanders gooien gemiddeld 34.3 kilo eten per jaar weg. Dit is niet alleen enorm zonde van het water en de CO2-uitstoot, maar natuurlijk ook voor het energieverbruik dat bij de teelt van voedsel komt kijken. Door een boodschappenlijstje te maken en creatief te koken met restjes, bespaar je al een hoop voedsel dat anders onnodig in de vuilnisbak zou eindigen.

4. Gun kleding een tweede leven

Heb je echt kleding nodig of houd je simpelweg te veel van winkelen? Probeer dan in ieder geval voor tweedehands kleding te gaan. Doe niet mee aan de zogeheten fast fashion ketens (grote en meestal goedkope modeketens), maar geef kleding een tweede leven óf winkel bij een duurzame(re) winkel.

5. Slim verbruik

Sta eens stil bij jouw eigen verbruik. Waar kan jij op besparen? Dit kunnen simpele dingen zijn als opladers uit het stopcontact trekken wanneer deze niet in gebruik zijn, ramen openzetten in plaats van gebruik maken van de airconditioning en je was drogen op een droogrek, in plaats van de droger aan te zetten. Zo zet je kleine stappen, die op den duur een grote impact kunnen maken. Naast dat dit goed is voor het milieu, is dit natuurlijk ook voordelig voor jouw eigen energierekening.

Op weg naar een duurzamer leven doen wij natuurlijk samen. Wat zijn jouw adviezen voor een duurzaam leven?

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.