Aandachtsvolle en deskundige hulp

Veel  mannen  hebben  problemen  op  gebied  van  de  seksualiteit, plassen en ook van de bekkenbodem, en  willen daar graag voor worden geholpen, maar vinden vaak geen deskundige hulp.

 

Dit bleek uit een groot onderzoek waarop  dokter  L . J.  de  Boer  is  gepromoveerd en is de aanleiding geweest  voor  een  internationale  opleiding tot medisch seksuoloog om daarna met een mannenkliniek te  beginnen.  Een  individueel  initiatief kan daar verandering in brengen.

 

De  meeste  klachten  betreffen  de  functionele  seksuologie:  het  gaat niet goed met het seksuele verlangen,  met  de  erectie  en  tenslotte   problemen   met   de   zaadlozing.  Het  is  voor  mannen  vaak  heel  beschamend  alsof  functioneren in de seks te maken heeft  met  je  mannelijkheid.  Behandelingen    kunnen    het    probleem  helpen  oplossen,  niet  alleen met pillen, maar ook door te leren minder bezig te zijn met de prestatie van de seks en ervan te genieten. Dat kost aanpassingen in de verwachtingen van de seks, die soms zo hoog zijn dat je er bijna niet aan kunt voldoen. Een voorbeeld  is  een  jong  stel,  net  getrouwd en de seks lukt niet. Bij navraag  bleek  dat  ze  alleen  op  vrijdagavond  tijd  hadden  voor  de seks, maar omdat ze beiden dan zo moe waren van de vele activiteiten, vielen ze als een blok in slaap nog voordat het woord seks  kon  worden  uitgesproken.  Dat leidde tot teleurstellingen en tot een gebrek aan vertrouwen in de seks. Tijd nemen voor elkaar en de rust creëren om aandacht aan de lichamelijke wensen van zichzelf en de partner te geven. Soms speelt ook een probleem van het testosteron een rol. Meestal gebrek aan testosteron, normaal bij oudere mannen, maar ik zie het ook bij jongere mannen. Dan kan helpen het tekort aan testosteron aan te vullen. Problemen met de zaadlozing  kunnen  bijvoorbeeld  zijn het te snel klaarkomen. Een voorbeeld is een jonge man, die nog niet hoeft te kijken naar zijn partner en daar is de zaadlozing al. Een afknapper zodat hij niet meer aan seks durft te denken. Goede hulp daarvoor verlicht het probleem en kan het zelfs doen verhelpen. Voor de jonge man ging bij behandeling de hemel open.

 

Wat betreft plassen is het soms lastig een goede behandeling in te stellen. In de loop van het leven wordt  het  plassen  moeizamer,  de  plasstraal  wordt  minder,  en  aandrang voor plassen is vaker en heviger. Vaak met een gevoel dat bij het plassen de blaas onvolledig is geleegd. Die klachten kunnen ook worden verholpen of op zijn minst worden verlicht. Dat lukt vaak niet meteen,  soms  met  blaastraining  of   (tijdelijke)   medicamenteuze   ondersteuning of zelfs een ingreep waardoor   de   prostaat   wordt   verkleind.

 

Tenslotte kunnen problemen met de bekkenbodem bij de man leiden tot  overaangespannen  bekken-bodemspieren  wat  klachten  van  de  onderbuik  geeft,  pijn  bij  de  zaadlozing,  gevoel  van  aandrang  voor  ontlasting  en  soms  zelfs  misselijkheid. Aandacht daarvoor is belangrijk en rustig afwegen welke factoren een rol spelen met het toenemen van het aanspannen van de bekkenspieren. Verwijzing naar een bekkentherapeut kan helpen om (weer) te leren controle te krijgen over de bekkenbodemspieren.

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.