Acibadem: Sneller herstel met een knieprothese op maat

Na de plaatsing van een knieprothese is er onvermijdelijk een percentage patiënten dat minder tevreden is. Dit is toe te schrijven aan standaard maten, die uitgaan van de gemiddelde anatomie van de knie. Een volledig op maat gemaakte prothese kan deze restklachten verminderen.

“Zo’n twintig procent van de mensen in Nederland waarbij een nieuwe knie wordt geplaatst”, weet orthopedisch chirurg Bas Pijnenburg, “blijft last houden van pijn, of ervaart dat de knie nog steeds niet helemaal soepel beweegt.” De belangrijkste reden voor restklachten na een knieprothese is de pasvorm, vertelt hij. “Kortweg houdt dit in dat de prothese letterlijk nét niet helemaal past.” De kliniek waar hij werkzaam is, Acibadem, biedt daarom als enige in Nederland de mogelijkheid om te kiezen voor een prothese die tot op de millimeter op maat gemaakt is.

 

SNELLER HERSTEL

 

“Middels een uniek ontwerpproces worden de grootte en vorm van het kniegewricht 3D in kaart gebracht”, legt Pijnenburg uit. “De gegevens van de CT-scan worden vervolgens digitaal naar de fabriek in Amerika gestuurd, op basis waarvan implantaten worden ontworpen die perfect op de knie passen.” De gegevens van de CT-scan worden eveneens gebruikt om de instrumenten voor de operatie op maat te maken. “Dit maakt het mogelijk om exact zoveel bot weg te halen als nodig is, om de prothese precies aan te laten sluiten. Niet alleen past de prothese daardoor beter, de operatie is ook sneller, eenvoudiger en nauwkeuriger. Minder belastend dus, met een sneller herstel tot gevolg.”

 

ZBC PLUS-ZORGCONCEPT

 

De unieke optie van een knieprothese op maat weerspiegelt de filosofie van de kliniek waar Pijnenburg werkzaam is; Acibadem International Medical Center, dat een palet aan diagnostiek, multidisciplinaire poliklinische maatzorg en diverse operaties combineert. Zowel in dagbehandeling als in kort verblijf. “Een totaalzorgconcept”, legt hij uit. “Zonder wachttijden, waardoor een patiënt binnen 48 uur op consult kan komen. Onze medisch specialisten werken nauw samen om in korte tijd een diagnose en behandelplan op te stellen, zo kan er meer tijd en aandacht geïnvesteerd worden in de patiënt.”

 

Acibadem hanteert als enige in Nederland een ZBC Plus-zorgconcept. “Waarmee we tussen een zelfstandig behandelcentrum en een ziekenhuis inzitten. Hierdoor functioneren we zowel sneller als efficiënter dan de reguliere zorg.” Zorg die kwalitatief zeer goed is in Nederland, benadrukt hij. “Maar waar lange wachttijden vooraf, en gedurende het behandeltraject, eerder regel zijn dan uitzondering.”

“Acibadem biedt de hoogste kwaliteit diagnose en behandeling”, vat Pijnenburg het zorgconcept samen, “in een comfortabele, veilige en patiëntgerichte omgeving, waarbij gebruik wordt gemaakt van de nieuwste en beste medische technologieën.” Technologieën als de Conformis-knieprothese, dus. Die, zo benadrukt de chirurg, een extra optie vormt op een reguliere prothese, welke vergoed wordt door de verzekering. Net als bij een standaard knieprothese, blijft een vervangingsoperatie onvermijdelijk wanneer je op jongere leeftijd een Conformis-knieprothese laat plaatsen, vertelt hij. “In de tussentijd heb je er echter meer profijt van en die tweede operatie, na pakweg vijftien jaar, gaat hierdoor makkelijker en brengt minder complicaties met zich mee.” 

 

MINDER REVALIDATIETIJD

 

In die achterste kruisband bevindt zich een boel ‘sensoriek’ (zintuigen, diepte/ruimte en bewegingsgevoel). Het sparen hiervan scheelt dan ook veel revalidatietijd. En er wordt nauwelijks in het bot gezaagd, omdat de prothese op maat is gemaakt aan de hand van de CT-scan. Dit zorgt voor relatief weinig weefselschade. Minder dan bij de conventionele protheses. De Conformis-prothese leek me daarom de beste optie voor optimaal herstel. Binnen een uur was de operatie gefikst en na een paar uur stond ik alweer op krukken naast mijn bed. Ruim een halfjaar verder kan ik vrijwel alles weer; strekken 100 procent, buigen 95 procent. Ik heb geen pijn meer en ook geen dikke knie na een partijtje tennis. In de praktijk, waar we werken via het Better In Better Out-protocol, helpen we sindsdien veel patiënten revalideren met Conformis-knievervangingen.”

 

Meer informatie over Acibadem International Medical Center, het ZBC Plus-zorgconcept en de Conformis-prothesen: www.acibademimc.com

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

1 reactie

  1. Goedemiddag,
    Na het lezen van het artikel over de op maat gemaakte knie prothese zou ik graag willen weten wat voor kosten plaatje hieraan verbonden is en of het, deels, of geheeld wordt vergoed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.