Oorzaak en behandeling van type 1 diabetes

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”true” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” first=”true”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Oorzaak

We weten niet precies waardoor type 1 diabetes ontstaat. Het begint met aanleg, ook zonder diabetes in de familie. De cellen die insuline maken raken uit evenwicht waardoor het afweersysteem die cellen aanvalt. Er wordt onderzocht hoe dit komt. Misschien heeft het te maken met gluten (eiwitten in graan), koemelk in flesvoeding voor baby’s, of een virus zoals verkoudheid of buikgriep. Om de oorzaken van type 1 diabetes te achterhalen, is veel onderzoek nodig. Als we weten waar het vandaan komt, kunnen we diabetes voorkomen en beter behandelen.

Behandeling

Wie type 1 diabetes heeft, moet dagelijks met een bloedglucosesensor een aantal keren bloedsuiker meten en insuline spuiten of een pompje dragen. Je kunt geen hap eten zonder eerst te berekenen hoeveel insuline ervoor nodig is. Deze ingrijpende behandeling herhaalt zich alle 365 dagen van het jaar!

Wittebroodsweken

De wittebroodsweken ‘honeymoonfase’ van type 1 diabetes is de periode kort na de diagnose. In het begin maken de bètacellen nog wel wat insuline aan. Het voordeel is dat type 1 daardoor in het begin nog makkelijk te regelen is. Het nadeel van de honeymoonfase is dat je daardoor denkt dat het ook makkelijk zal blijven, wat meestal niet zo is. Wetenschappers proberen om het kapotmaken van de ‘insulinecellen’ af te remmen. Dan zou er een soort eeuwigdurende honeymoonfase ontstaan en dat zou het instellen van de glucosewaarden een stuk eenvoudiger maken!

Lees op de site van Diabeter meer over diabetes type 1.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.