Bloeddruk natuurlijk kunnen verlagen

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

[fusion_dropcap color=”” boxed=”yes” boxed_radius=”50%” class=”” id=””]V[/fusion_dropcap]eel mensen kennen het probleem van een hoge bloeddruk. Wanneer je er iets aan wilt doen, wordt aangeraden om medicatie te slikken. Maar dat is echt nergens voor nodig, want er zijn nog andere manieren om je bloeddruk op een natuurlijke manier te verlagen.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”0″ padding_bottom=”30″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”yes” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_6″ layout=”1_6″ last=”no” spacing=”no” center_content=”yes” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=”” min_height=””][fusion_fontawesome icon=”fa-quote-left” circle=”yes” size=”large” iconcolor=”” circlecolor=”” circlebordercolor=”” rotate=”” spin=”no” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”1″ animation_offset=”” alignment=”center” class=”” id=”” /][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”5_6″ layout=”5_6″ last=”yes” spacing=”no” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=”” min_height=””][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Beweging werkt net zo effectief  als medicatie. Het hart zet uit wanneer iemand beweegt, waardoor de hartslag efficiënt wordt en het minder moeite kost om te pompen. 

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Eet minder suiker

Natuurlijk is een beetje suiker wel belangrijk voor je energieniveau, maar met toegevoegde suikers kan iedereen minderen. Diverse onderzoeken hebben bewezen dat toegevoegde suikers een verhoogde bloeddruk tot gevolg kunnen hebben. Uit de ‘Framingham Heart Study’ bleek dat vrouwen die één glas frisdrank per dag nuttigen een hogere bloeddruk hadden dan vrouwen die minder dronken dan één glas per dag. Een tweede studie toont aan dat het drinken van minder suikerrijke dranken tot een verlaging van de bloeddruk leidt.

Wetenschappers hebben geraffineerde koolhydraten geassocieerd met een verhoogde bloeddruk. De geraffineerde koolhydraten worden eenvoudig omgezet in suiker. In 2013 is er onderzoek gedaan naar het effect van een dieet, bestaande uit een beperkt aantal koolhydraten. Een aantal deelnemers kregen de opdracht om zes weken lang het voedingsschema te volgen. Deze mensen hadden een beduidend verbeterde bloeddruk, vergeleken met degenen die zich niet aan het dieet hoefden te houden.

Mediteer

Mediteren en yoga zijn goede middelen om stress te verlagen, waardoor uiteindelijk ok je bloeddruk verlaagt. Onderzoek toont aan dat een meditatief programma bij meer dan 19.000 mensen effect had. Er zijn verschillende studies die bewijzen dat meditatiestijlen de bloeddruk kunnen verlagen. Er zijn in 2013 zo’n 17 studies over yoga en de bloeddruk geanalyseerd. Er werd ontdekt dat een gemiddelde yogales een veelzeggende verlaging van de bloeddruk tot gevolg kan hebben. Sommige lessen waren zelfs dubbel zo effectief.

Ook een diepe ademhaling kan effectief zijn. Er is een onderzoek geweest waarbij de helft van de deelnemers gedurende 30 seconden zes keer diep in en uit te ademen. Andere deelnemers hoefden niks te doen. De deelnemers met een diepe ademhaling hadden na afloop een verlaagde bloeddruk.

Beweeg meer

In 2013 is er ook onderzoek gedaan naar het effect van aerobics op de bloeddruk bij ouderen die veel zitten. De sport had hier ook weer een aanzienlijk lagere bloeddruk tot gevolg. De bovendruk was met 3,9% afgenomen en de onderdruk met 4,5%. Beweging kan in dit geval ook net zo effectief werken als medicatie. Dit komt volgens wetenschappers door het feit dat het hart als het ware ‘uitzet’ wanneer iemand met regelmaat beweegt. De hartslag wordt dan efficiënter en kost het minder moeite om te pompen. Dit zorgt dan voor minder druk op de aderen en een lagere bloeddruk.

Een volgende studie liet zien dat deelnemers die drie maanden lang een Tai-chi-training per drie weken volgden, een verlaagde bloeddruk hadden. Onderzoekers zagen ook dat aerobics, krachttraining, intervaltraining en 10.000 stappen per dag een positieve invloed hebben op de bloeddruk.

Eet chocolade

Het consumeren van bessen kan zorgen voor een verlaagde bloeddruk. Bessen bevatten zogeheten polyfenolen: plantaardige stoffen die een positieve invloed hebben op je hart. Een onderzoek toont aan dat ouderen die acht weken lang bosbessen aten, een lagere bloeddruk hadden. Onderzoekers zagen ook dat een voedingspatroon met veel polyfenolen hielp om de bloeddruk te verlagen. Het risico op een hartaandoening nam ook af.

Wetenschappers hebben ook ontdekt dat pure chocolade helpt om je bloeddruk te verlagen. Pure chocolade is rijk aan flavonoïden: ingrediënten uit planten die de bloedvaten verwijderen.

Het eten van flavonoiderijk cacao heeft een lagere bloeddruk en een verminderd risico op hartziekten tot gevolg. De chocolade moet wel altijd in kleine porties worden gegeten. De beste keuze in chocolade is rauwe cacaopoeder. Dit is heel rijk aan flavonoïden en bevat geen toegevoegde suikers.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.