Coaching helpt topvrouwen bij hun succes

quist

Het wettelijk vrouwenquotum in de raad van commissarissen van beursgenoteerde ondernemingen heeft als achterliggende bedoeling dat er indirect meer vrouwen in de top van alle grote ondernemingen terecht zullen komen, want meer diversiteit is goed voor bedrijfsleven en maatschappij. Dit heuglijke feit stelt vrouwen die de top betreden wel voor uitdagingen in deze nog zeer masculiene wereld. “Het gaat er op het hoogste niveau niet meer alleen om of je goed bent in je vak, maar vooral ook of je je persoonlijkheid kunt inzetten. Of je kunt zorgen dat je regelmatig de schijnwerper op je gericht krijgt, dat hoort erbij. Veel vrouwen hebben daar moeite mee,” zeggen Inge Brakman en Door Plantenga, topvrouwencoaches bij Quist Executive Coaches.

Wat is het probleem, zijn vrouwen niet blij met het quotum?

Brakman: “Ja zeker! Vroeger dachten we dat een quotum niet nodig was, maar nu zijn we ervan overtuigd dat dit paardenmiddel nodig is om gelijkwaardigheid in de board te realiseren.

 

Vrouwen zijn zeker blij, maar schrikken nog wel eens als ze in een board terechtkomen. Dan komt er van alles op ze af. Het is moeilijk om in de top te komen en om er te blijven. Dat ligt deels aan de organisatie zelf: hoe open ben je als bedrijf voor een andere blik? Open genoeg naar vrouwen en naar andere culturen? Het ontbreekt vrouwen vaak aan rolmodellen, waardoor ze zich niet kunnen spiegelen. In de top van organisaties moeten pittige beslissingen genomen worden. Problemen ontstaan vaak bij de overgang van een directiefunctie naar een functie in de raad van bestuur.

 

Veel vrouwen zijn heel succesvolle managers, maar de overgang naar het bestuur valt ze plotseling zwaar, daar hapert het. Het vergt een andere houding, een andere inschatting van de politieke factoren die in de top van organisaties spelen. Vrouwen focussen zich op de inhoud van het werk, en bekommeren zich minder om hun positie en hoe ze overkomen. Mannen zijn meer bezig met ‘hoe kom ik hogerop’, generaliserend gesproken natuurlijk.

Netwerken is hun tweede natuur. Voor vrouwen heeft dat vaak een negatieve bijklank van politieke spelletjes, terwijl een effectief netwerk essentieel is om in te opereren.”

 

Hoe werkt Topvrouwen Coaching?

 

Plantenga: “Dat hangt erg af van de cliënt. We zijn twee jaar geleden begonnen, toen er steeds meer vrouwen in topposities kwamen. We hebben een traject ontwikkeld om hen bewust te maken van hun specifieke (feminiene) kwaliteiten en hen om valkuilen heen te coachen. Onze coaching is er op gericht vrouwen met zelfvertrouwen en plezier aan de top te laten functioneren. Soms werken we aan persoonlijke ontwikkeling, of we doen juist praktische vaardigheidstrainingen, en werken we aan het belang van zichtbaarheid.

 

Aan onboarding coaching werken we meestal acht à negen maanden met iemand, om te zorgen dat de cliënt goed landt in de nieuwe top-baan. Met career switch coaching duurt het coachingtraject langer. En af en toe komt een cliënt met een specifieke coachvraag en dan zijn we in vijf, zes gesprekken klaar. We hebben ter aanvulling een grote groep ervaren vrouwen in ons netwerk, de Outer Circle, die cliënten ook specifieke feedback kunnen geven. Het vereist natuurlijk een andere benadering als iemand na 25 jaar met groot verdriet en frustraties is ontslagen, dan wanneer iemand moet beslissen partner bij een advocatenkantoor te worden.

De intake doen we vaak samen, en bekijken dan bij wie de cliënt het beste past. Inge heeft vooral bestuurservaring als toezichthouder en commissaris, vanuit de werkgeverskant dus eigenlijk, en Door is executive geweest bij een groot internationaal FMCG bedrijf, waarvan vijftien jaar als general manager. Dat geeft weer een heel andere expertise.”

 

Wat zijn de resultaten, wat voegt het toe?

 

Brakman: “Cliënten ontdekken dat het waarde toevoegt als ze hun persoonlijkheid gebruiken, en daardoor dingen gedaan krijgen. Je functioneert het beste als je jezelf kunt zijn, de verkramping en façades verdwijnen dan.” Plantenga: “We zien ook een goede ontwikkeling in brede zin. Ik ben van de generatie waar ik altijd de eerste vrouw was. Dat herkent men tegenwoordig gelukkig helemaal niet meer, er zijn steeds meer vrouwen die in- en doorstromen.

 

Executive coaching is inmiddels gemeengoed geworden in het bedrijfsleven. De kracht van coaching is een waardevolle aanvulling in je persoonlijke ontwikkeling, een coach staat je bij in de uitdagingen behorende bij een topfunctie. Het gaat vaak om belangrijke posities waar je alleen staat voor complexe beslissingen. Bovendien: Sven Kramer gaat ook niet zonder coach de schaatsbaan op!” 

 

Waarom zijn bedrijven gebaat bij diversiteit?

 

Brakman: “Hoe diverser het team, hoe beter en gebalanceerder de besluitvorming in de directie. Het kost meer tijd, maar levert ook meer op. Organisaties worden er professioneler en transparanter door. Zaken moeten explicieter worden geformuleerd, je hebt niet meer aan een paar woorden genoeg. Dat vinden wij een voordeel, want dat biedt alle betrokkenen nieuwe perspectieven.

 

Bent u geïnteresseerd in Topvrouwen coaching ga
naar: www.quistexecutivecoaches.nl.

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.