Corona en tóch vitaal

Mentavitalis

Nog éven de schouders eronder en dan terug naar een covidvrij leven? Dat is nog maar zeer de vraag, veel is nog onzeker en het kan morgen anders zijn. De afgelopen periode heeft aangetoond dat het daarom zo belangrijk is om veerkrachtig en wendbaar te zijn en te blijven. En dit geldt niet alleen voor je bedrijf, maar zeker ook voor jou als ondernemer zelf.

Van horecaondernemer of kapper tot kleine zelfstandige, de coronacrisis raakt ons allemaal en leidt tot financiële zorgen bij veel bedrijven. Veel ondernemers worden keihard geraakt door de coronamaatregelen en om de vaste lasten te kunnen betalen moeten veel bedrijven de komende tijd kosten drukken. Vooral voor kleinere bedrijven is de impact vaak groot: reserves zijn kleiner en cashflowproblemen hebben sneller grote gevolgen. Ook heeft de stress die deze onzekerheid met zich meebrengt mentale gevolgen voor ondernemers. Een onzekere tijd voor een kortere periode kunnen we vaak prima het hoofd bieden en ondernemers zijn ook gewend aan een bepaalde wendbaarheid en uitdaging. Corona duurt echter al bijna twee jaar, dat is voor veel ondernemers te lang.

 

Mentale weerbaarheid, daar gaat het om

 

De huidige omstandigheden vragen om aanpassingen op langere termijn. Er wordt een groot appèl gedaan op mentale weerbaarheid. Als je mentaal weerbaar bent, heb je veerkracht om tegenslag op te vangen. Je bent beter in staat te anticiperen op moeilijke situaties. Veerkracht heeft dus alles te maken met je mentale conditie. Het is net zo belangrijk als lichamelijk gezond zijn, want een gezonde geest leeft in een gezond lichaam. Als je mentaal weerbaar bent functioneer je beter, je kunt je sneller herpakken, de leiding (her)nemen, initiatief tonen en zorgen voor de juiste stappen en keuzes.

Veerkrachtige ondernemers zullen altijd nieuwe mogelijkheden aanboren om de draad weer op te pakken en de gegeven situatie het hoofd te bieden. Zij hebben een mentale buffer om de eerste klappen op te vangen.

 

Op weg naar mentale weerbaarheid

Het klinkt misschien een beetje paradoxaal, maar vaak ga je beter presteren als je iets minder hard je best doet. Door bepaalde zaken wat meer los te laten en dagelijks de emotionele, fysieke en mentale batterij op te laden, ontstaat er weer ruimte en een gevoel van regie.

Deze tips kunnen je daarbij helpen:

 

  • Neem tijd voor je vrienden en familie. Zoek contact met mensen waar jij je fijn bij voelt. Ieder mens heeft contact met anderen nodig. Je ervaringen en emoties delen geeft lucht. Kijk naar wat er wèl is, geniet van kleine dingen in het hier en nu en ervaar hoe waardevol deze dingen zijn. Voel de zon op je gezicht, luister naar mooie muziek, kijk naar de natuur.
  • Leef gezond; let op wat je eet, ga dagelijks naar buiten, beweeg.
  • Neem tijd voor jezelf, maak ruimte voor dingen die jij leuk vindt en die jou energie geven.
  • Slaap goed; te weinig slaap heeft invloed op je welzijn en de kwaliteit van leven. Televisie en smartphones stimuleren de hersenen, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen. Creëer een rustige en frisse ruimte en vermijd het gebruik van televisie, laptop of telefoon voordat je gaat slapen.

 

MentaVitalis is er voor allerlei klachten

 

Veel vragen die MentaVitalis van ondernemers krijgt gaan niet alleen over ondernemerschap of hun rol als leidinggevende. Vaak speelt er op andere levensgebieden ook van alles. Denk hierbij aan het omgaan met financiële zorgen, het verlies van dierbaren, spanningen in de relatie, of druk die kan ontstaan doordat kinderen vaker thuis zijn. Dit uit zich dan in klachten zoals slecht slapen, veel piekeren, gevoelens van onrust, een korter lontje, toename van alcoholgebruik of excessief gamen, gevoelens van onzekerheid en minder plezier in werk ervaren. 

 

Hulp zoeken is een goede stap

 

Om je te helpen bij het (her)opbouwen van je mentale weerbaarheid kun je vertrouwelijk terecht bij MentaVitalis. Jaarlijks begeleidt MentaVitalis ongeveer 3.000 ondernemers, zakelijke professionals en zorgprofessionals. Wanneer je werkgever of arbeidsongeschiktheidsverzekeraar een contract met MentaVitalis heeft afgesloten, kun je kosteloos gebruikmaken van onze coaching. Is er geen contract, dan kun je eveneens kosteloos voor een eerste coachgesprek terecht. MentaVitalis beschikt over een landelijk netwerk van 140 coaches, psychologen en adviseurs die direct met je aan de slag kunnen gaan.

 

Bel ons op nummer 088 – 22 44 668
of maak een afspraak via:
www.mentavitalis.nl/maak-een-afspraak
We zijn er graag voor je.

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.