Davos: Mensen kunnen hier letterlijk weer op adem komen
davos

Davos: Mensen kunnen hier letterlijk weer op adem komen

davos

Het Nederlands Astmacentrum Davos (NAD) bestaat volgend jaar maar liefst 125 jaar. Het
hooggelegen centrum behandelt mensen vanaf zestien jaar met ernstig en moeilijk te behandelen astma. Alle hulp is erop gericht om patiënten de regie over hun eigen leven weer terug te laten nemen. Longartsen David Prins en Marieke Drijver vertellen erover.

Prins: “We hebben een uniek longrevalidatiecentrum met alle aandacht voor ernstig astmapatiënten. Deze mensen hebben alles geprobeerd, gebruiken heel veel medicatie en worden in hun dagelijks leven enorm beperkt door astma. Denk aan klachten als kortademigheid, benauwdheid, veel hoesten en pijn op de borst. Een verblijf in de bergen van Davos kan hen letterlijk weer op adem laten komen.”

Het NAD voldoet als Nederlands ziekenhuis aan alle richtlijnen. Het ontvangt van zorgverzekeraars voor longrevalidatie dezelfde vergoeding als de 5 longrevalidatiecentra die in Nederland zijn gevestigd.

Daarmee kunnen patiënten naar Davos reizen en zijnde verblijfskosten en het behandeltraject gedekt.

Multidisciplinaire zorg

“Voor elke patiënt staat een heel team klaar,” vertelt Drijver. “Dat bestaat uit een longarts, psycholoog, fysiotherapeut, een psychomotore therapeut, een bewegingsagoog,verpleegkundigen, een maatschappelijk werker en een diëtist. We beginnen met een assessment, waarbij we alles rondom de patiënt in kaart brengen. Met die gegevens bekijkt elke behandelaar de mogelijkheden vanuit zijn of haar discipline. Daarna stelt het team gezamenlijk een behandelplan op. Er is een uitgebreid begeleid beweegprogramma om de conditie weer op te bouwen, zoals één keer per week buiten wandelen, zwemmen en fitness. Elke week stemmen we met elkaar af of we nog op dezelfde lijn zitten. Dat werpt zijn vruchten af. Na afloop verzorgen we een uitgebreide overdracht naar de verwijzend longarts in Nederland. Er is een nazorgplan, compleet met adviezen.”

Schone lucht is gezonder

Prins: ”Ik werk hier nu zo’n anderhalf jaar, Marieke twee jaar en het blijft indrukwekkend om te zien wat een schoon klimaat met astmapatiënten kan doen. Als je die prikkels wegneemt; minder pollen, fijnstof en schimmels in de lucht, dan komen bij negen op de tien patiënten de longen tot rust. Patiënten met voortdurend pijn op de borst kunnen weer vrijuit ademen. Na een verblijf van gemiddeld negen weken zijn ze veel weerbaarder.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de meeste patiënten veel meer astmastabiliteit behouden na Davos. Naast het verhogen van de weerbaarheid besteden we veel aandacht aan educatie. Wat kun je zelf aan je astma doen? Welke medicatie gebruik je en wanneer? Wanneer kun je werken? Een persoonlijk actieplan, waarmee je als patiënt de regie weer terugkrijgt. En dan nog dit: er zijn in Nederland al ruim 600.000 mensen met astma. Een deel daarvan, meer dan 15.000, ervaart enorm veel hinder maar wordt vaak niet gehoord. We moeten veel meer aandacht besteden aan het schoner maken van de lucht, anders blijft het aantal mensen met luchtwegklachten stijgen.”

Meer informatie vindt u op www.nadavos.nl

Op 11 juli wordt er 6 dagen lang vanaf het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam naar het Nederlands Astmacentrum Davos gefietst om geld op te halen voor kinderen met ernstig astma.

Wytse van den Bosch is arts-onderzoeker in het Sophia kinderziekenhuis en doet onderzoek naar deze vorm van astma.

Wytse stelt daarom een team samen om op 11 juli 2021 in zes dagen van het Sophia kinderziekenhuis naar het Astmacentrum in Davos (Zwitserland) te fietsen om geld op te halen voor kinderen met ernstig astma. De totale afstand is ruim 900km met 8000 hoogtemeters. 

Zij fietsen zichzelf “buiten adem” voor kinderen met ernstig astma, zodat zij dit in de toekomst minder vaak hoeven te zijn.

Wil je deze sponsortocht steunen? Doneer dan via hun actiepagina. 

buiten adem

Categories:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BLIJF OP DE HOOGTE
CLIQUE MEDIA
You may unsubscribe anytime you want by following the unsubscribe link from our newsletter.
Blijf op de hoogte