De groene droom van Koos de Koala

Op een ochtend krijgen Koos en zijn vrienden de schrik van hun leven: grote gele monsters hakken alle bomen om! Gelukkig weet Koos te ontsnappen, maar zijn geliefde huisje met al zijn spulletjes is weg. Wat nu? Vol goede moed gaat hij op zoek naar een nieuwe plek om te wonen…

“Wanneer kinderen het verhaal van Koos de Koala horen”, vertelt Liselot Jansen, “die door ontbossing zijn huis kwijtraakte, maakt dit altijd veel los.” Gelukkig is Koos één van de dapperste koala’s op aarde, gaat ze verder. “Die niet bij de pakken neerzit, maar juíst door deze droevige gebeurtenis een droom heeft gekregen. De droom om alle kinderen op de wereld te vertellen over onze mooie aarde en waarom we hier goed voor moeten zorgen. Zodat wat hem en zijn vriendjes is overkomen, niet ook bij andere dieren gebeurt.”

HET BEGINT MET BEWUSTWORDINGLiselot is oprichter van Coalafield, de organisatie achter Koos de Koala, dat is ontstaan na een reis door Australië. “Het was een droom van me om dit prachtige land te ontdekken”, vertelt ze. “Maar het afstervende koraal, bosbranden en de ontbossing die ik hier eveneens aantrof, raakten me diep.” In haar zoektocht naar oplossingen voor het klimaatprobleem, realiseert Liselot zich dat het begint met bewustwording. “Bewustwording creëren over het veranderende klimaat is de eerste stap naar het behoud van een groene aarde.”

 

KLEINE STAP, GROTE IMPACT

 

Koos de Koala werd de personifiëring van deze boodschap; een ontzettend schattige en aaibare kinderheld. “Want ik weet zelf dat juist de helden uit je jeugd je altijd bijblijven.” Het begint allemaal met zijn eerste ontwapenende prentenboek ‘Koos zoekt een Huis’. Een verhaal over ontbossing, maar dan verteld op een toegankelijke manier voor peuters en kleuters. Al snel volgt de grappige en leerzame kinderserie ‘Koos & Moos’ en de gelijknamige theatershow. En toen was het tijd voor Koos om nog een stap te zetten. De stap naar het basisonderwijs.

 

KOOS OP SCHOOL“Scholen wilden meer van Koos”, vertelt Liselot. “Op dit moment heeft het klimaat en onze aarde nog een zeer beperkte plek in het basisonderwijs. Daarom hebben we vanuit de Koos de Kola Stichting het AardeWijslesprogramma ontwikkeld, in samenwerking met leerkrachten en educatiespecialisten. Een interactief lesprogramma waarbij leerlingen op een positieve en speelse manier leren hoe bijzonder de aarde is. Met Koos geven we de helden uit de natuur een stem en een karakter. Samen leren we de kinderen over de wijsheid van de natuur en onze aarde. En dat noemen we AardeWijs.”

Meer informatie over AardeWijs: www.samenaardewijs.nl

De avonturen van Koos gaan verder in het theater. De voorstelling is geschikt voor zowel basisscholen als theaters en vormt een mooie aanvulling op het lesprogramma. Waar Koos de komende tijd te zien is, ontdek je hier: www.koosdekoala.nl/koos/ koos-moos-de-theatershow

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.