De unieke rol van een herstelcoach

De rol van herstelcoach wordt steeds belangrijker. Zowel in de letselschadebranche als in het reguliere bedrijfsleven. Om herstelcoach te worden is een achtergrond in de letselschade dan ook niet per se een vereiste. Wil jij op een positieve en vooral mensgerichte manier bijdragen aan het herstel van anderen? Dan is de SNRO-geaccrediteerde opleiding tot herstelcoach van LO Letselopleidingen wellicht interessant.

 

Wanneer iemand uitvalt, door een ongeval, een burn-out of wat voor reden dan ook, komt er veel op een persoon af. Terwijl de oorzaak van de uitval al heftig genoeg is, komt daar bovenop nog eens een onoverzichtelijke berg van adviezen en routes naar herstel. “Dit maakt mensen doorgaans murw”, legt arbeidsdeskundige en herstelcoach Ellen van den Berg uit. “En geeft een idee van afhankelijkheid van anderen, waardoor ze de regie kwijtraken.” Om daadwerkelijk goed te kunnen herstellen na een impactvolle situatie, is het echter van groot belang om te weten wat jíj als persoon wil en waar je naartoe wil, benadrukt ze. “Een herstelcoach helpt mensen daar achter te komen. Door te luisteren zonder oordeel en de juiste vragen te stellen, zorgen we ervoor dat iemand de energie en inspiratie terugkrijgt om het weer zelf te kunnen.”

 

NEUTRAAL LUISTEREN EN VRAGEN STELLEN

 

De herstelcoach is inmiddels niet meer weg te denken uit de letselschadebranche, vertelt Francie Peter, directeur van De Bureaus, gespecialiseerd in herstelcoaching. En gaat in het kader van duurzame inzetbaarheid eveneens een steeds grotere rol spelen in het bedrijfsleven. Er is dan ook een grote behoefte aan professionals die situaties benaderen vanuit contact met mensen in plaats vanuit deskundigheid, benadrukt ze. “Mensen die zichzelf als het ware kunnen neutraliseren om een ander op de juiste manier aan het denken te zetten.”

 

BASISOPLEIDING TOT HERSTELCOACH

 

Dat neutraliseren klinkt makkelijker dan je denkt, weet Van den Berg. “Van nature zijn we geneigd om een verhaal of gebeurtenis aan ons eigen leven te koppelen en te reageren vanuit persoonlijke ervaringen. Maar daar is iemand die op weg is naar herstel juist niet bij gebaat.” De opleiding Herstelcoach van LO Letselopleidingen (SNRO-geaccrediteerd op hboniveau) helpt coaches daarom om die neutraliteit eigen te maken. En mensen, puur door het stellen van de juiste vragen, anders naar een situatie te laten kijken. Het betreft een fysieke opleiding, legt Peters uit, met één verplichte stagedag. “In acht modules leer je de theoretische basis van herstelcoaching; de basisvaardigheden die nodig zijn om dit vak kwalitatief goed neer te kunnen zetten. Vervolgens kun je dit vertalen naar jouw unieke manier van coachen.”

 

EIGEN INTERPRETATIE

 

Die ruimte voor eigen interpretatie gecombineerd met deskundige onafhankelijkheid maakt het beroep van herstelcoach ontzettend interessant, vertelt Van den Berg. “Natuurlijk weet ik exact welke partijen er nodig zijn om de weg naar herstel verder in te zetten, maar je begínt blanco. Door echt te kijken naar een persoon en wat die persoon wil. Je werkt vanuit mensvisie. Vanuit het idee dat iedereen het vermogen heeft om zichzelf te herstellen, hetzij met een duwtje in de rug.” ‘Jij zag me echt zoals ik was’, krijgt ze dan ook vaak te horen. “Doorgaans komen mensen wat sceptisch binnen. ‘Weer iemand die iets gaat vinden…’. Maar ik vínd dus niks, ik luister alleen maar. Bij herstelcoaching moet niemand iets. De persoon die gecoacht wordt niet, maar jij als coach ook niet. Dat geeft heel veel vrijheid en uiteindelijk ook voldoening.”

 

ANDER PERSPECTIEF

 

Vaak is het kwestie van orde op zaken stellen, legt ze uit. “Van ruimte maken in een overvol hoofd, waarin oplossingen niet meer zichtbaar lijken.” Soms maak ik dat heel concreet, door mensen een kluwen touw te laten ontrafelen en die draden te koppelen aan hun eigen situatie. Hoe meer die bol slinkt, hoe meer perspectief ze krijgen.” De draden representeren de verschillende onderdelen van een situatie, legt ze uit. “Dit moet opgelost, dat moet opgelost… En vaak denken mensen dat hier restricties aan verbonden zijn, maar die zijn er dus niet. Ieder onderdeel kan opgelost worden op de manier die voor hen het beste werkt. Dat besef geeft heel veel opluchting en ruimte. Wanneer je het moeten loslaat, ontstaat er een ander perspectief en kun je op weg naar duurzaam herstel. Exact dát is wat een herstelcoach doet.”

De opleiding tot herstelcoach is interessant voor bijvoorbeeld managers, leidinggevenden, letselschadeadvocaten, schadebehandelaars, schade-experts, arbeidsdeskundigen, loopbaanadviseurs, coaches, fysiotherapeuten, klachtfunctionarissen, medisch adviseurs, ergotherapeuten, besluit Peters. “Wanneer je op zoek bent naar meer zingeving in je werk en je vindt het belangrijk om mensgericht te werken, kan dit unieke beroep een mooie volgende stap zijn.”

 

STAP-budget

Met het STAP-budget kun je de opleiding tot herstelcoach (deels) op kosten van de overheid volgen. De subsidie bedraagt maximaal € 1000,- per jaar. Meer informatie over de mogelijkheden: https://letselopleidingen.nl/stap-budget/

 

Meer weten over de opleiding tot herstelcoach? Kijk op www.letselopleidingen.nl/opleiding-herstelcoach

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.