‘Als werkgever investeren in de toekomst van long covid-patiënten loont altijd’ – Dijk & Van Emmerik

Long (langdurige) covid is een nog onbestemd ziektebeeld. Klachten zijn uiteenlopend en hebben veelal niets te maken met de gezondheidstoestand waarin iemand voorheen verkeerde. Dat de klachten die hiermee gepaard gaan voor uitval zorgen, is echter een feit. En dat het re-integratieproces verschilt van andere ziektebeelden eveneens. Toch is er wel degelijk perspectief, vertelt Flores van Emmerik van HR-adviesbureau Dijk & Van Emmerik.

 

Normaal gesproken bouw je je uren na een ziekteperiode langzaam weer op. “Tot je op het oude niveau zit”, vertelt Flores Van Emmerik. “Bij long covid gaat dit veel langzamer en is het een kwestie van ‘wat kan er nog?’. Dat is helaas vaak een stuk minder dan voorheen, maar dit betekent lang niet altijd dat iemand volledig uit hoeft te vallen.” Re-integratie na long covid heeft eveneens een belangrijk psychologisch aspect. “Omgaan met verlies en acceptatie zijn essentieel om tot een nieuwe werksituatie te komen.”

 

Omdat Dijk & Van Emmerik gespecialiseerd is in psychologische coaching, ziet het HR-adviesbureau het als een belangrijke taak om mensen ook op dit vlak te helpen.

 

MOTIVATIE DOOR PERSPECTIEF

 

 “Juist omdat je mensen helpt om hun situatie te herzien, ontstaat er perspectief en dat perspectief doet veel met het algehele welzijnsgevoel. Hierdoor ontstaat er weer nieuwe motivatie en kunnen mensen toch vaak meer dan gedacht.”

 

Niet altijd meer bij de huidige werkgever, vertelt hij realistisch. “Maar wel op een andere werkplek. Onlangs hebben we bijvoorbeeld een arts in opleiding tot specialist in een functie in de jeugdzorg geplaatst. En een transportchauffeur begeleid naar een baan als verkeersregelaar. Weliswaar andere banen dan voorheen, maar nog steeds waardevolle banen, waarin zij een significante bijdrage leveren aan de maatschappij.”

POSITIEVE UITSTROOM

 

Als werkgever investeren in de toekomst van long covid patiënten loont altijd, benadrukt hij. “Ook wanneer iemand niet binnen jouw organisatie kan blijven. Door mee te denken aan nieuwe mogelijkheden, zorg je voor een positieve uitstroom: mensen gaan met het gevoel weg dat ze gezien zijn, en geholpen. Dit heeft een positieve impact op jouw imago als merk en als werkgever.”

 

Een duurzame oplossing vind je alleen als het totale welzijn van een persoon erop vooruit gaat, is zijn overtuiging. “En daar kun je ook als voormalig werkgever aan bijdragen.”

 

Uiteindelijk draait het herplaatsen van een persoon ook om het welzijn van de nieuwe werkgever, beseft hij. “En dat betekent dat een organisatie zo weinig mogelijk ‘gedoe eromheen’ moet hebben. Met onze kennis van de markt, specifieke arbeidsvraagstukken en mensen, denken we daarom mee over oplossingen. En zorgen we altijd voor de juiste match.”

 

Meer informatie over een re-integratie bij long COVID en de werkwijze van Dijk & Van Emmerik: www.dijkenvanemmerik. nl/re-integratie-bij-long-covid

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.