Dit wist je nog niet over hooikoorts

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Je kunt het hele jaar last hebben van hooikoorts

Door het begrip hooikoorts maken mensen al snel een associatie met de lente en de zomer. Dit is ook de tijd van het jaar dat er veel pollenconcentratie in de buitenlucht zit. Deze associatie klopt niet, sommige mensen hebben het hele jaar door last van hooikoorts. Allergische Rhinitis is misschien dan ook een meer toepasselijke term. Dit is een ontsteking van de neusslijmvliezen en kan door verschillende allergenen worden veroorzaakt. Stuifmeel is de bekendste oorzaak, gevolgd door huisstofmijt. Deze allergenen zijn niet gebonden aan een seizoen, waardoor dit het hele jaar door klachten kan veroorzaken.

Allergische reacties bij eten

Sommige mensen die last hebben van hooikoorts kunnen ook allergische reacties krijgen bij het eten van bepaalde voeding. Als dat gebeurt, is er sprake van kruisreacties. Dit komt dan hoogstwaarschijnlijk doordat bepaalde allergenen in voeding en pollen overeenkomend zijn. Een aantal kruisreacties zijn bijvoorbeeld:

  • Graspol: zit in aardappel, tarwe, tomaat en pinda;
  • Bijvoetpol: zit in selderij, anijs, koriander, wortel en peterselie;
  • Berkenpol: zit in appel, peer, kers, abrikoos, aardbei en noten;
  • Timoteegras: zit in aardappel, appel, wortel en selderij.

Minder productiviteit

90% van de hooikoortspatiënten kunnen dagelijks niet goed functioneren, blijkt uit een Brits onderzoek. Door de verminderde productiviteit kan ook hun werk of school eronder gaan lijden. Nederlandse werknemers melden zich gemiddeld vijf werkdagen per jaar ziek. De kosten hiervan zijn ongeveer 650 euro per persoon, per jaar en komen (indirect) op de rekening van de maatschappij.

Hooikoorts? Nee joh!

Er wordt lang niet altijd achterhaald of klachten te wijten zijn aan hooikoorts. Symptomen zijn te vergelijken met een verkoudheid en hierdoor wordt er niet gelijk een huisarts ingeschakeld. Patiënten behandelen de klachten niet, terwijl 10% van de patiënten medicatie en zorg nodig blijkt te hebben.

Er wordt vaak geen sympathie getoond naar hooikoortspatiënten op de werkvloer, blijkt uit een ander onderzoek. 11% van de collega’s geeft aan dat ze hooikoorts niet als serieus aanmerken.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.