Dividend, de winstuitkering van een bedrijf aan zijn aandeelhouders, is één van de belangrijkste rendementsmakers voor een belegger, zeker als het geherinvesteerd wordt in de beleggingsportefeuille. Zo creëer je wat Einstein het achtste wereldwonder noemde. Rente op rente (of dividend op dividend) zorgt op termijn voor een exponentiële groei van het vermogen. Herbelegde dividenden vormen dus uiteindelijk een heel belangrijk onderdeel van het totale rendement.
Volgens Martine Hafkamp, directeur van Fintessa Vermogensbeheer BV, zegt de hoogte van het dividend veel over de financiële gezondheid van een onderneming: “Ik vaar nooit blind op alleen het dividendrendement bij het kiezen van een aandeel, maar het is wel een belangrijk selectiecriterium.”
Hoe staat dividend in verhouding tot de koerswinst van een aandeel?
“Het belang van dividend wordt vooral duidelijk naarmate de beleggingstermijn langer wordt. Zo heeft de AEX sinds de start in 1983 in de afgelopen 41 jaar bij benadering een rendement gerealiseerd van afgerond 5.400 procent, ruim 10,1 procent gemiddeld per jaar. Het aandeel van herbelegd dividend in dat rendement is maar liefst 64 procent (!). Dat is beduidend meer dan de 36 procent afkomstig uit behaalde koerswinst. Over de afgelopen 100 jaar bedroeg het percentage koerswinst in het rendement op de Dow Jonesindex slechts 14 procent. Daar was niet minder dan 86 procent het resultaat van het stelselmatig herbeleggen van dividenden. Doorgewinterde beleggers als Warren Buffet weten dit en handelen ernaar. Niet voor niets is een beroemde uitspraak van hem: ‘Our favorite holding period is forever’. Het is om deze reden dat koerswinsten zulke beleggers niet zo interesseren als de groei van het dividend.”
Wat zegt dividendrendement over de betrouwbaarheid van een onderneming?
“Het is een teken van betrouwbaarheid wanneer de hoogte van het dividend jaarlijks groeit, het liefst met een constant percentage. Bedrijven die dat heel lang volhouden, zijn zogenaamde dividendaristocraten. Zij hebben minimaal 25 jaar achter elkaar hun dividend verhoogd. Je hebt zelfs dividendkoningen, die dat minstens 50 jaar hebben gedaan! Het zijn vaak bedrijven met een hoge kasstroom, waarvan slechts een deel nodig is voor de bedrijfsvoering of investeringen. Het gaat niet om de hoogte maar om de groei van het dividend. Een hoog dividend kan vaak niet lang volgehouden worden of duidt juist op een te lage koers. Dat kan een teken zijn van naderende problemen. Zo zijn in het verleden bedrijven als KPN of Shell al eens de mist ingegaan en hebben ze destijds hun dividend drastisch moeten verlagen.”
Wat zijn nog meer voordelen van dividend?
“Dividend is voor beleggers een baken. Je kunt ervan op aan, tenminste wanneer het bedrijf een goed track-record heeft. Dit staat in tegenstelling tot vaak sterk fluctuerende koerswinsten. Dividend is verder van belang voor beleggers die op zoek zijn naar inkomen uit hun portefeuille. In dat geval onttrekken ze het dividend en herbeleggen ze het niet. Je kunt het dividend ook gebruiken om je portefeuille uit te breiden met andere beleggingen waardoor het risico van de totale portefeuille daalt. Maar, alleen op basis van dividend beleggen is te eenzijdig. Ik ben altijd voor een goede spreiding over beleggingscategorieën en sectoren en een goede mix van groei- en waarde- (dividend) aandelen.”
Wat zie je in groeiaandelen?
“Groeiaandelen keren geen of nauwelijks dividend uit, maar herinvesteren de winst in het bedrijf zelf. Daardoor groeien deze bedrijven harder. Dat levert uiteindelijk meer koerswinst op. Het zijn aandelen die een markt bespelen waar grote groei plaatsvindt. Het is logisch dat bedrijven hun winsten dan investeren en niet uitkeren als dividend, omdat dit groeimomentum zou kosten. Op een zeker moment is zo’n bedrijf echter zo groot en heeft zo’n groot marktaandeel, dat de hoge groeipercentages niet meer vol te houden zijn. Dan gaat het steeds meer dividend uitkeren. Dat zien we nu bijvoorbeeld bij Alphabet, Apple en Meta. Beleggers die op zoek zijn naar zo hoog mogelijke koerswinsten of rendementen hebben doorgaans meer interesse in groeiaandelen. Beleggers die op zoek zijn naar inkomen of een stabiele lange termijngroei neigen meer naar dividendaandelen. Bij Fintessa zien we in beide soorten aandelen veel. De kracht zit in het samenstellen van een juiste mix.”
Is dividend nog populair, of trekken beleggers momenteel meer naar groeiaandelen?
Momenteel hebben met name jonge beleggers vooral interesse in groeiaandelen. De exorbitante koerswinsten van vooral technologieaandelen spreken nu eenmaal meer tot de verbeelding. Dat kan zo weer veranderen wanneer de koersen van deze aandelen corrigeren. Dividend is heel prettig voor mensen die leven van hun beleggingsportefeuille en daar dus op regelmatige basis geld aan onttrekken. Het is overigens vaak aan te raden juist in aandelen te beleggen die niet erg populair zijn. Hoe populairder een aandeel, hoe meer overgewaardeerd het is, met alle mogelijke gevolgen van dien.”
Hebben jullie bij Fintessa strategieën voor hoe je met dividend- en groeiaandelen omgaat?
“We streven ernaar om een stabiele portefeuille voor onze cliënten samen te stellen. Stabiliteit krijg je vooral door een goede spreiding over verschillende economische sectoren. Een deel van de aandelen bestaat uit groeiaandelen en een deel uit dividendaandelen. Onze cliënten hebben elk een eigen beleggingsdoelstelling en beleggingshouding, en ze verkeren in verschillende levensfasen. Daar moet ons beleggingsbeleid zo goed mogelijk op aansluiten. Een goede vermogensbeheerder houdt het risicoprofiel van de portefeuille in de gaten en optimaliseert vervolgens het rendement.”
Meer informatie vindt u op www.fintessa.nl