Duurzaam wonen

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

[fusion_dropcap color=”” boxed=”yes” boxed_radius=”50%” class=”” id=””]B[/fusion_dropcap]ij duurzaam wonen denk je al snel aan zonnepanelen en isolatie, maar duurzaam wonen is veel meer dan alleen besparen op de energie kosten. Het gaat ook om het gebruik van bouwmaterialen en de leefomgeving in huis. We bespreken hier een aantal opties waar je aan kunt denken bij de verduurzaming van je woning. 

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”0″ padding_bottom=”30″ padding_left=”0″ padding_right=”0″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”yes” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_6″ layout=”1_6″ last=”no” spacing=”no” center_content=”yes” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=”” min_height=””][fusion_fontawesome icon=”fa-quote-left” circle=”yes” size=”large” iconcolor=”” circlecolor=”” circlebordercolor=”” rotate=”” spin=”no” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”1″ animation_offset=”” alignment=”center” class=”” id=”” /][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”5_6″ layout=”5_6″ last=”yes” spacing=”no” center_content=”no” hide_on_mobile=”no” background_color=”” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” hover_type=”none” link=”” border_position=”all” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”” animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=”” min_height=””][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Duurzaam wonen is veel meer dan alleen besparen op de energie kosten. Het gaat ook om het gebruik van bouwmaterialen en de leefomgeving in huis. De lucht in een woning kan bijvoorbeeld 2 keer zo schadelijk als de lucht buiten.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container][fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

Energie besparen 

Energie besparen wordt vaak als eerste genoemd wanneer het gaat over duurzaam wonen, logisch ook want je kunt hier veel geld mee besparen. Zonnepanelen zijn het meest voorkomend als het gaat om energie opwekken maar het is tegenwoordig ook mogelijk om zonnedakpannen op het dak te monteren. Een andere manier is om je huis goed te isoleren, hierdoor blijft in de winter de warmte binnen.  

Duurzaam bouwen 

Ook het gebruik van duurzame bouwmaterialen kan bijdrage aan een duurzame woning. Zo worden grondstoffen bespaard, dit is weer goed voor het milieu. Op dit moment komen er steeds meer nieuwe bouwmaterialen op de markt die het mogelijk maken om je huis op een duurzame manier te bouwen. Anderzijds is duurzaam slopen ook iets wat in opmars is, door bij het slopen van een huis rekening te houden met materialen die je kunt hergebruiken worden bouwmaterialen bespaard.

Gezond binnenklimaat 

Duurzaamheid gaat natuurlijk ook om gezondheid. Een gezonde leefomgeving is erg belangrijk, soms is de lucht in een woning 2 keer zo schadelijk als de lucht buiten. Dit kan allerlei gezondheidsklachten met zich mee brengen. Het is dus belangrijk om hierbij stil te staan. Je kunt het binnenklimaat verbeteren door bijvoorbeeld te kijken naar het gebruik van schadelijke materialen in huis. Overmatig gebruik van sterke schoonmaakmiddelen kunnen de lucht al vervuilen. Ook een slecht werkend verwarmingssysteem of de doorvoer van schone lucht draagt bij aan een vervuild binnenklimaat. 

Gasloos wonen 

We zien het steeds vaker, gasloos wonen. In 2050 moeten alle woningen in Nederland van het aardgas af zijn. Het gaat dan ook met kleine stapjes, het kost simpelweg gewoon veel tijd om helemaal van het aardgas af te stappen. Vooral bij nieuwe huizen zie je dat ze al helemaal gasloos kunnen zijn. Door het gebruik van elektrische warmtepompen, zonneboilers en elektrisch koken kunnen we er al voor zorgen dat een woning volledig gasloos is. 

Duurzaam wonen kan dus op verschillende manieren. Wanneer je een nieuw huis laat bouwen is het altijd verstandig om hier aandacht aan te besteden. Natuurlijk is het ook mogelijk om het huis waar je nu in woont te verduurzamen. In sommige gevallen heb je hieraan vooraf een investering nodig maar de voordelen die het oplevert zijn het zeker waard. 

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.