Bij Fintessa staat onafhankelijkheid bovenaan

 

Een onafhankelijke vermogensbeheerder kan geheel naar eigen inzicht de beleggingsportefeuilles voor zijn cliënten samenstellen. De toekomstvisie van de beheerders bepaalt dan het beleggingsbeleid, dat wordt aangepast aan het specifieke risicoprofiel van elke cliënt. Fintessa stelt dit profiel vooraf, in samenspraak met de cliënt vast. De portefeuilles bestaan uit een mix van beursgenoteerde aandelen, obligaties en cash, waarbij de risicobereidheid van de cliënt en de marktomstandigheden bepalen waar het zwaartepunt ligt.

 

Goed verhandelbaar

“We beleggen alleen in beursgenoteerde ondernemingen,” zegt Martine Hafkamp, algemeen directeur van Fintessa. “Dat heeft een paar grote voordelen. De aandelen zijn elke dag gemakkelijk verhandelbaar, zodat we de portefeuilles heel flexibel kunnen aanpassen aan onze marktvisie van het moment. Zodra de economische of geopolitieke omstandigheden veranderen, of een bedrijf maakt goed of minder goed nieuws bekend, kunnen we aandelen onmiddellijk aankopen of verkopen. Dat is het gevolg van het tweede voordeel: beursgenoteerde aandelen zijn transparant, zodat we de bedrijven waarin we beleggen altijd goed en actueel kunnen beoordelen.”

 

Kwaliteitsmix

Het gedeelte van de portefeuille dat Fintessa in aandelen belegt, wordt gespreid over de economische sectoren die de beheerder kansrijk vindt. Fintessa stelt een mix samen uit de elf verschillende hoofdsectoren die kredietbeoordelaar MSCI onderscheidt: basisconsumptiegoederen, duurzame consumptiegoederen, financials, energie, gezondheidszorg, grondstoffen, vastgoed, industrie, nutsbedrijven, communicatie en technologie. “Door in onze portefeuilles bepaalde sectoren te over- en andere te onderwegen, integreren we onze visie op de toekomst in ons beleggingsbeleid. Binnen iedere sector selecteren we bij voorkeur de sterkste speler(s). Dat doen we op basis van fundamentele kwaliteiten als balans, management, concurrentiepositie, dividendbeleid, koerswaardering en koershistorie.” Obligaties selecteert Fintessa voornamelijk op basis van de rente, het kredietrisico en de resterende looptijd. Hafkamp: “Dat is dan weer gebaseerd op onze rentevisie. In een markt waar de rentestanden erg laag zijn is het niet aantrekkelijk om in obligaties te beleggen. Datzelfde geldt voor een markt waarin de rente oploopt. Want, als de rente stijgt, daalt de waarde van de obligaties.”

 

Beleggingsexpertise

“Ons enige doel is om een zo sterk mogelijke groei van het vermogen van onze cliënten te bewerkstelligen. Ons onafhankelijke beleggingscomité bepaalt op basis van zijn jarenlange expertise waarin we beleggen. In niet-beursgenoteerde ondernemingen zoals startups beleggen we daarom alleen op een indirecte manier. Dat gaat dan via een beursgenoteerd investeringsvehikel, zoals Berkshire Hathaway en HAL Trust. Deze beursgenoteerde fondsen beleggen (ook) in niet beursgenoteerde bedrijven en eventueel in startups. We gebruiken de kennis die bij deze instellingen aanwezig is en kunnen zo meeprofiteren.”

 

Voor meer informatie over Fintessa klikt u hier

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.