Muziekbelevenis Gouweouden laat mensen opbloeien

Muziekbelevenis met muziek van vroeger laat mensen opbloeien

Winni den Ouden is heel gepassioneerd over de effecten die herkenbare muziek van vroeger op oudere mensen teweeg kan brengen. Met haar zorgvuldig uitgekozen muziekrepertoire, die zij helemaal aanpast aan haar doelgroep, bezorgt ze groepen mensen van oudere leeftijd een onvergetelijke muziekbelevenis. Met muziek neemt ze mensen terug in de tijd en betrekt zij iedereen met filmbeelden en tekst waarbij je vanzelf mee gaat doen. Mensen kunnen echt ontwaken door de muziek en tegelijkertijd wordt het brein gestimuleerd.” 

Hoe is Gouweouden ontstaan? 

Ik ben geboren met een liedje in mijn hoofd en kan wel honderd keer hetzelfde nummer horen. Jaren geleden opperde iemand of ik misschien een gezellige middag kon voorzien van muziek? Ik heb mij toen gelijk verdiept in mobiele apparatuur en dat werden zulke leuke en gezellige avonden. Al gauw kwam ik erachter dat beeld ook veel toevoegt aan zon muziekavond. Bijvoorbeeld de tekst van de muziek op een groot scherm, zodat iedereen mee kan zingen en kan genieten van de herkenbare fragmenten van musicals of muziekvideos. 

Ik draai niet de muziek van nu, daar heeft men nog geen herinnering aan. De muziek die je tussen je 15e en 25e gehoord hebt ligt heel diep in het brein verankerd. Het is een intense periode, waarbij het brein nog minder gevormd is, waardoor muziek een hele diepe indruk achterlaat. Om die reden doet het heel veel met mensen om muziek uit die tijd te herbeleven. Ik stem dan ook goed van te voren af welke muziek er in die tijd gespeeld werd voor groepen van verschillende leeftijden. Ook kijk ik naar regionale verschillen zodat ik heel precies kan inspelen op de doelgroep met muziek die mensen van vroeger kennen.” 

Wat zie je voor effecten van de muziekbelevenissen die je organiseert? 

“Het moet echt al een feestje zijn wanneer iedereen binnenkomt. Ik neem alles mee voor een complete muziekbeleving en ontzorg de organisatie. Vaak worden er alleen oude. Nederlandse liedjes afgespeeld bij zorginstellingen. Ik voeg daar nog veel meer herkenbare nummers aan toe uit bijvoorbeeld musicals, balletvoorstellingen, jazz of orkestmuziek. Mensen genieten daar zo intens van, dat ik wel meemaak dat ouderen die bijna niets meer kunnen, toch wakker worden. Zo was er een keer een mevrouw in het publiek in een rolstoel, die haar hoofd niet meer zelf overeind kon houden. Ineens zagen wij dat zij zachtjes de tekst meezong en met haar vinger mee tikte op de maat van de muziek. Of een wankele oude meneer die eerst moeizaam opstaat en dan aangeeft dat hij “aangeraakt” door de muziek wil dansen. 

Hoe ouder mensen zijn, hoe meer ik terugga in de tijd. Ik geleid, ik ben eigenlijk een presentatrice. Zo vertel ik er soms wat bij, stel vragen aan het publiek, laat filmpjes zien en zorg dat iedereen heerlijk mee kan zingen. Het meezingen is echt heel geschikt voor mensen met dementie. Door het lezen van de tekst bij de muziek, gecombineerd met luisteren en meezingen wordt het hele geheugennetwerk optimaal gestimuleerd. Dit vergt veel meer van het brein dan alleen het luisteren naar muziek. Het is echt fantastisch om te zien hoe muziek mensen helemaal kan laten opbloeien.” 

gouweouden

Mensen kunnen Winni den Ouden (Gouweouden) boeken voor een muziekbelevenis.

Zij speelt voor diverse groepen in de leeftijd van 60+.  

Voor meer informatie kijk op: www.gouweouden.nl

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.