Even op adem komen met tegoed voor Zorgpauze

Ongeveer 35 procent van de Nederlanders “mantelzorgt”, blijkt uit cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau, en negen procent daarvan is overbelast. Respijtzorg kan hierin verlichting bieden. In de gemeente Noordwijk kunnen mantelzorgers via de NoordwijkPas een Zorgpauze in zetten.

“De Zorgpauze biedt mantelzorgers de kans om even op adem te komen”, vertelt beleidsmedewerker Arjan Kersten. “De gemeente Noordwijk had al langer respijtzorgvoorzieningen, maar vanwege de hoge drempel van aanvragen en onbekendheid hieromtrent, werd er geen tot weinig gebruik van gemaakt. Door geregistreerde mantelzorgers actief te informeren over de mogelijkheid van een Zorgpauze en de toekenning ervan te koppelen aan de Noordwijkpas, is het gebruik maken ervan nu veel toegankelijker gemaakt.”

 

DIRECT TOE TE PASSEN

 

“De NoordwijkPas werkt als volgt”, legt Kersten uit; “geregistreerde mantelzorgers in onze gemeente krijgen de kaart toegekend. Wanneer zij behoefte hebben aan een zorgpauze, kunnen zij gewoon thuis aan de keukentafel kiezen uit acht vormen van respijtzorg. De vormen waar, zo hebben we laten onderzoeken, de meeste behoefte aan is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat zij er baat bij hebben als degene voor wie zij zorgen af en toe thuis bezoek ontvangt, zodat zij zelf een ochtend vrij hebben om andere dingen te doen. Of misschien heeft degene voor wie er wordt gezorgd hulp nodig, en is het juist een oplossing als de verzorgde een dag wordt opgevangen in een zorgcentrum.”

De gekozen respijtzorg is vervolgens binnen een aantal dagen al beschikbaar. “Voorheen was dit een proces van wel zes tot tien weken. De NoordwijkPas zorgt dus voor snelheid in een urgente situatie, benadrukt hij. “Belangrijk, want de behoefte aan een zorgpauze komt vaak te laat; wanneer de mantelzorger al tegen overbelasting aan zit.”

 

MAKKELIJK EN EFFICIËNT IN GEBRUIK

 

De NoordwijkPas, die via een geautomatiseerd systeem wordt aangeboden door Groupcard, is makkelijk en efficiënt in gebruik, besluit Kersten “Voor zowel ons als de gebruiker. Waardoor de mantelzorger er snel en op de juiste manier profijt van heeft, en onze medewerkers weer meer tijd over houden voor het ondersteunen van de mantelzorgers.”

 

Meer informatie over de Noordwijkpas: www.noordwijkpas.nl
Meer informatie over Groupcard: www.groupcard.nl

 

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.