HomePlan bouwt met puin in Haïti

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

[fusion_dropcap color=”” boxed=”yes” boxed_radius=”50%” class=”” id=””]H[/fusion_dropcap]et was 12 januari 2010 toen Haïti werd getroffen door een aardbeving. Het episch centrum lag met een kracht van 7,0 op de schaal van de richter slechts 25 kilometer van de hoofdstad Port-au-Prince. Meer dan 300.000 mensen verloren hun leven en ongeveer 1,5 miljoen mensen raakten dakloos. Vooral op het platteland, waar mensen in onveilige huizen verbleven, was de schade groot.

Na de aardbeving kwam hulp uit vele hoeken van de wereld. Onder andere uit Breda, waar Stichting HomePlan gevestigd is. Deze stichting richt zich op huisvesting voor de allerarmsten en was op 27 en 28 februari de eerste Nederlandse hulporganisatie die noodhuizen leverde in Haïti. Sinds de bouw van deze noodhuizen is HomePlan niet meer weggeweest uit het zwaar getroffen land.

Stichting HomePlan gelooft dat een veilig huis de basis biedt voor verdere ontwikkeling. Vanuit de basis van veiligheid en bescherming groeit het zelfvertrouwen en de eigenwaarde van de begunstigden. Zelf vormen ze hun huis om tot een echte thuisbasis. Samen met de lokale partners van HomePlan werken ze verder aan een toekomst. Zo heeft HomePlan bijvoorbeeld de DryToilet geïntroduceerd, een constructie die mensen helpt om hun eigen ontlasting te hergebruiken op het land.

De huizen van HomePlan zijn sinds de eerste noodhuizen uit 2010 enorm verbeterd. Zo bouwt HomePlan tegenwoordig alleen nog maar duurzame huizen in Haïti. Een perfect voorbeeld is het huis van Jacqueline (zie foto). Zij is een vrouw met 5 kinderen uit Philadelphie. Haar huis is gemaakt van onafgewerkte stenen en puin, wat in grote hoeveelheid te vinden is in dit gebied. Deze basis is verstevigd met cement. Zo heeft Jacqueline op een praktische manier een stevig onderkomen dat haar beschermt tegen inbraak en natuurgeweld.

Jacqueline is een opgewekte vrouw, maar heeft haar nieuwe huis hard nodig. Twee van haar zoons hebben een handicap, door gebrek aan zuurstof bij de bevalling. In haar oude krot was het extreem heet, door de zon die voortdurend op de golfplaten brandde. Dit zorgde voor een broeierige leefomgeving, met ongedierte dat vrij spel had. Haar deur kon ze alleen maar sluiten door deze tegen te houden met een steen. Nu heeft ze een stevige deur met slot.

Met veel toewijding heeft Jacqueline meegebouwd aan het huis. Al snel beschilderde ze de voorkant, wat haar een prachtige, kleurrijke patio oplevert. Haar oude golfplaten gebruikt Jacqueline als een afscheiding voor haar tuin. Dit biedt extra veiligheid en privacy. Jacqueline heeft inmiddels ook een hek neergezet, waar ze planten tegenaan laat groeien. Het is de bedoeling dat deze op termijn de golfplaten afscheiding kunnen vervangen. Met de verkoop van olie en rijst verdient Jacqueline geld op de markt. Zo kan ze haar huis steeds verder opknappen, wat de rust creëert die haar gezin zo hard nodig heeft.

Draagt u ook bij aan een Huis, Thuis en Toekomst voor de mensen in Haïti? Doneer op NL 35 RABO 0188 9530 00 en volg de stichting via HomePlan.nl!

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.