Mannen vaak niet bekend met risicofactoren voor prostaatkanker

Veel mensen denken nog steeds dat prostaatkanker een ‘oude mannen’-ziekte is, dat je er niet aan dood gaat en dat iedere man evenveel kans heeft om prostaatkanker te krijgen. Deze misverstanden wil de Prostaatkankerstichting in Movember, de traditionele prostaatkankermaand, graag de wereld uit helpen.

 

Per jaar krijgen zo’n 13.000 mannen de diagnose prostaatkanker. Ruim 5.700 van hen zijn jonger dan 70 jaar. Ongeveer 1.200 van deze mannen is zelfs onder de 60 jaar. Ook het aantal overlijdens is behoorlijk hoog. Elk jaar overlijden namelijk zo’n 3.000 mannen aan prostaatkanker, dat is ongeveer evenveel als vrouwen die overlijden aan borstkanker.

 

Omdat  prostaatkanker  in  het  begin  vrijwel  nooit  klachten geeft, is het lastig om er op tijd bij te zijn. Zodra er klachten ontstaan is de kanker vaak al uitgezaaid en is genezing niet meer mogelijk. Dit is bij  ruim 2.500 mannen per jaar het geval (20% van alle diagnoses). Mannen  met  uitgezaaide  prostaatkanker  overlijden  meestal niet op korte termijn, maar de behandelingen zijn niet mals en de gevolgen hebben veel impact op het leven van de man en zijn partner. Reden temeer om er op tijd bij te zijn. Want hoe eerder prostaatkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing.

 

Wanneer prostaatkanker wordt ontdekt gaat het in de meeste gevallen om een niet-agressieve tumor, die regelmatig niet actief hoeft te worden behandeld. Als er wel sprake is van een agressieve tumor, dan is het belangrijk dat deze in een zo vroeg mogelijk stadium wordt gediagnosticeerd en behandeld. Door nieuwe diagnostische opsporingsmethoden kunnen de agressieve en niet-agressieve tumoren in een vroeg stadium van elkaar worden onderscheiden. Dit  voorkomt  onnodige  vervolgdiagnostiek  en  behandeling.

 

Verhoogd risico op prostaatkanker

Vanaf  ca.  50  jaar  hebben  alle  mannen  een  verhoogd risico op prostaatkanker. Daarnaast komt prostaatkanker vaker voor -en is vaak agressiever- bij mannen van Afrikaanse afkomst. Tenslotte zijn er families waarin prostaatkanker vaker en/of op jonge leeftijd (< 55 jaar) voorkomt. Ook bij deze laatste groep betreft het vaak een agressievere vorm van prostaatkanker met een slechtere prognose. Bij  ongeveer  5  tot  10%  van  alle  patiënten  met  prostaatkanker is sprake van erfelijke of familiaire aanleg.  Redenen  om  aan  een  erfelijke  aanleg  bij  prostaatkanker te denken, zijn:

  • prostaatkanker én  een  familielid  (eerste-  of  tweedegraads)  met  borstkanker,  met  een  diagnoseleeftijd van 50 jaar of jonger
  • prostaatkanker én  een  familielid  (eerste-  of  tweedegraads) met eierstokkanker
  • prostaatkanker én  een  familielid  (eerste-  of  tweedegraads) met alvleesklierkanker
  • prostaatkanker én van Joodse afkomst

 

Europa

Ook in Europa klinken signalen dat er meer aandacht moet komen voor het vroeg opsporen van kanker. De Europese Commissie presenteert een nieuwe aanpak om lidstaten te ondersteunen bij kankerscreening en  beveelt  een  uitbreiding  van  georganiseerde  kankerscreening aan bij prostaatkanker. De Europese Commissie  beveelt  dit  aan,  omdat  het  zo  vroeg  mogelijk opsporen van kanker volgens haar levens kan redden en de levenskwaliteit verbetert van patiënten.

 

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.