Meerdervoort is inmiddels een bekende en vertrouwde naam voor investeerders die graag op een indirecte, veilige manier in vastgoed investeren. De vastgoedonderneming, actief sinds 2013, is eigenaar van huurwoningen, zorgvastgoed, kantoren en winkelcentra in Nederland. De aankoop van vastgoed wordt voornamelijk gefinancierd met hypotheekleningen van (vermogende) particulieren. Zij ontvangen een aantrekkelijke maandelijkse rente én hebben zekerheid doordat het gefinancierde vastgoed als onderpand dient. De maandelijkse rente-uitkering is voor veel investeerders een prettige aanvulling op hun pensioen. En door de persoonlijke benadering en betrouwbaarheid heeft Meerdervoort een gestage groei doorgemaakt en een vastgoedportefeuille opgebouwd van zo’n 700 miljoen euro.
“De investering is met name geschikt voor mensen die in vastgoed willen investeren maar zich niet actief met gebouwen willen bezighouden. Dat geeft rust en toch een flink hoger rendement dan je op een spaarrekening of deposito zou krijgen,” zegt Bram Kroep, directeur investor relations bij Meerdervoort. “Je hoeft er niet naar om te kijken: elke maand ontvang je al een deel van je rendement. Een investeerder hoeft dus niet tot het einde van het jaar te wachten.”
Hoe wordt de veiligheid van een lening aan Meerdervoort gewaarborgd?
“De belangrijkste waarborg is dat, mocht Meerdervoort in een extreme situatie rente of inleg niet kunnen uitbetalen, het vastgoed als onderpand dient – net zoals banken dat eisen bij het verstrekken van leningen. Zo’n situatie is in het bestaan van Meerdervoort gelukkig nog niet voorgekomen.”
Hoe is jullie aankoopbeleid?
We hanteren een streng aankoopbeleid en kopen uitsluitend relatief laag geprijsd vastgoed op strategische locaties. Dat zien wij als een kans: door ruimtes flexibel in te delen, op te knappen en te verduurzamen, maken we vastgoed aantrekkelijker en beperken we leegstand. Dit leidt tot hogere huuropbrengsten en waardevermeerdering van het vastgoed. Onze vastgoedbeheerder put voor nieuwe huurders uit zijn grote netwerk van winkeliers, winkelketens en ondernemers en houdt goed contact met de bestaande huurders. We kopen het vastgoed met een langetermijnperspectief, we verkopen in beginsel niet.”
Waarom laten jullie je financieren door particulieren en niet door een bank?
“Toen wij in 2013 begonnen, voerden banken een terughoudend financieringsbeleid en verwachtten zij dat woningen voorlopig niet meer in waarde zouden stijgen. Door de terughoudendheid zochten wij alternatieve mogelijkheden. Zo zijn we begonnen met investeringen van particulieren. Doordat de bank als schakel er tussenuit is gevallen, kunnen wij investeerders een hoger rendement geven. Wij zijn van mening dat de markt van kantoren en winkelcentra nog steeds vol potentie zit. Er heerst schaarste, ook bij commercieel vastgoed, en die zal aanhouden, waardoor wij verwachten dat de prijzen zullen blijven doorstijgen. Onze winkelcentra en ‘multitenant’ kantoorgebouwen hebben meerdere huurders waardor we niet afhankelijk worden van één partij. Dat vermindert ook het risico voor onze investeerders. Onze huurders zijn overigens hoofdzakelijk mkb-ondernemingen en familiebedrijven.
Als investereerders eenmaal aan project hebben deelgenomen, breiden ze graag uit naar andere investeringsprojecten. Dat is uiteraard een groot compliment voor onze collega’s die dit mogelijk maken. Overigens werken we inmiddels in voorkomende gevallen ook met bankfinancieringen.”
Hoe werkt een financiering bij Meerdervoort?
“De financiering gaat vrijwel altijd per vastgoedobject. Als wij ons oog hebben laten vallen op een muli-tenant kantoorpand of een winkelcentrum zoeken we daar financiering voor. Investeerders zien dus meteen waarin ze hun geld stoppen, en hebben een directe link met hun investering. Het vastgoed waarin ze investeren en ook de huurpenningen dienen als onderpand. De investeerders zijn voor een groot deel (ex-) ondernemers, waaronder ook veel medici en tandheelkundigen, die graag in vastgoed investeren maar geen zin hebben in directe betrokkenheid en gedoe. Door de maandelijkse rente-uitkeringen werkt het voor velen als een (aanvullend) pensioen of een manier om een deel van hun vermogen op een aantrekkelijke manier te laten renderen.”
Wat zijn zoal de praktische kanten?
“De lening, die juridisch wordt vastgelegd als een hypotheek, heeft een looptijd van drie tot vijf jaar. Na die periode wordt de inleg terugbetaald. Veel investeerders willen echter liever hun financiering verlengen, wat wij toejuichen natuurlijk. Meerdervoort groeit gecontroleerd maar gestaag door, met zo’n 100 miljoen euro aan nieuwe aankopen per jaar, zodat er steeds nieuwe investeringsmogelijkheden bijkomen.
De rente die we betalen volgt de marktrente en wordt tevens beïnvloed door het risicoprofiel van de lening. Momenteel bedraagt de rente tussen de 5,5 en 7 procent op jaarbasis, afhankelijk van het product. Meerdervoort heeft drie investeringsproducten met verschillende risicoprofielen. Bij de defensieve variant heeft de investeerder het eerste hypotheekrecht en is de waarde van van de leensom maximaal 70% van de taxatiewaarde. De bijbehorende rente is dan ook lager.
Er is ook een variant met een tweede hypotheekrecht. Bij een onverhoopte gedwongen verkoop van het vastgoed krijgt deze investeerders pas hun inleg terug als de houders van een eerste hypotheekrecht hun rente en inleg hebben teruggekregen. Dit brengt een hoger risico met zich mee, maar daar staat dan wel een hogere rente tegenover.”
Meer informatie vindt u op https://meerdervoort.com