Bij MentaVitalis leveren ze zorg op afstand

De zorg is de afgelopen jaren steeds duurder geworden en de werkdruk steeds hoger. Er wordt steeds meer geëxperimenteerd met digitale middelen. Vanwege het coronavirus is deze ontwikkeling in een stroomversnelling gekomen. Inzet van digitale middelen, zoals e-consulten, health apps en beeldbellen betekent een nieuwe manier van werken. Medische professionals worstelen met de vraag hoe zij de voordelen van de digitale mogelijkheden kunnen benutten zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de geleverde zorg. Wanneer is ‘telecare’, zorg op afstand, een goede aanvulling en wanneer niet?


De ervaring van MentaVitalis

De professionals van MentaVitalis hebben al vele jaren ervaring met het leveren van ‘zorg op afstand’. MentaVitalis is een externe counselingsdienst die al meer dan 15 jaar coaching biedt aan hoogopgeleide professionals in onder meer de zorg. Bij MentaVitalis vindt het eerste contact altijd op afstand plaats, via de telefoon of chat. Mensen mogen 24/7 bellen en krijgen direct een deskundige coach aan de lijn die met volle aandacht luistert naar het verhaal van de cliënt. Deze gesprekken worden standaard als zeer prettig en persoonlijk ervaren. Aan het eind van dit eerste gesprek mogen cliënten een keuze maken uit een voortzetting via face-to-face, telefonisch, beeldbellen of e-coaching. Veel cliënten geven aan dat zij het telefooncontact dermate positief hebben ervaren dat zij op deze manier verder willen. Mocht iemand toch liever face-to-face gecoacht worden is dat uiteraard ook geen enkel probleem. De keuze hiervoor ligt altijd bij de cliënt.


Voordelen van face-to-face begeleiding

Los van de voorkeur van de cliënt zijn er een aantal situaties waarin wij zien dat face-to-face begeleiding duidelijk de voorkeur heeft. Soms heeft iemand het nodig om even los te komen van de huis- of werkomgeving om de coaching optimaal tot zijn recht te laten komen. Ook lenen sommige vragen zich beter voor een face-to-face ontmoeting, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van heftige problematiek of dreigende burn-out. Je hebt dan als coach net wat meer informatie nodig om goed in te kunnen schatten hoe het gaat met de cliënt. Soms wordt er in deze gevallen ook een combinatietraject aangeboden, waarbij de eerste gesprekken ‘live’ plaatsvinden, en daarna wordt overgeschakeld op ‘zorg op afstand’.


Voordelen van digitale begeleiding

Hoewel cliënten in eerste instantie soms een drempel voelden om digitaal gecoacht te worden, geven zij aan dat het verrassend goed werkt en zo zijn voordelen heeft. Digitale consulten werken kostenbesparend en hebben een hoop praktische voordelen, het bespaart reistijd, reiskosten en ook niet onbelangrijk: het is beter voor het milieu. Leuk weetje: ‘de uitstoot van vijftig kilometer rijden staat gelijk aan 220 uur zoomen’ aldus astronoom Leonard Burtscher van de Universiteit Leiden. Door de mogelijkheid van coaching op afstand kan de drempel worden verlaagd voor mensen met een druk leven, een lichamelijke beperking (die bijvoorbeeld reizen moeilijk maakt), of kinderen thuis.


De onlinemogelijkheden bij MentaVitalis op een rijtje:

Telefonische coaching

Naast het feit dat coach en cliënt volledig vrij zijn om een plek te kiezen is het prettig dat zij niet worden afgeleid door elkaars uiterlijk of door de omgeving waarin zij elkaar ontmoeten. Dit brengt rust in een gesprek waardoor men sneller tot de kern komt en dat is immers de basis waarmee je de andere persoon oprecht verder kan helpen. Soms moedigen we cliënten aan om tijdens de coaching te gaan wandelen. Zo combineer je de kracht van een telefoongesprek met het effect van een ommetje.


Video bellen

Videobellen kan in principe ook overal. Het enige wat je nodig hebt is een rustige plek, een smart Phone/laptop/tablet en toegang tot het internet. Dit betekent dat het makkelijker is om sessies in te plannen. De cliënt heeft namelijk geen reistijd meer en hoeft op deze manier ook niet per se extra tijd vrij te nemen van zijn werk. Doordat je elkaar ziet krijg je meer informatie dan wanneer je alleen telefonisch contact hebt. Wel kan het soms storend werken dat je niet direct oogcontact hebt omdat de webcam wat hoger zit dan het beeldscherm. Er zijn wel technische foefjes om dit aan te passen. Ook werkt het voor sommige mensen afleidend om zichzelf in beeld te zien.


E-coaching

Bij e-coaching heb je net als bij gewone coaching een persoonlijke coach die je begeleidt. Het contact vindt echter niet in een tweegesprek plaats, maar via tekstberichten en oefeningen in een beveiligde omgeving. Het grote voordeel van e-coaching is dat je niet gebonden bent aan een vaste plaats of tijd. Omdat je de ander niet ziet is de drempel lager om persoonlijke zaken te bespreken. Het werkt verhelderend om je gedachten op papier te zetten. Bovendien is het prettig om op een later moment zaken nog eens terug te lezen. Puntje van aandacht is dat e-coaching om meer zelfdiscipline vraagt dan gewone coaching. Juist omdat het in je eigen tijd en omgeving plaatsvindt is het makkelijker om je te laten afleiden of andere zaken voor te laten gaan.


Persoonlijke afweging per situatie

Bij MentaVitalis is alles mogelijk. Belangrijk vinden wij dat de cliënt zelf een keuze mag maken en dat het traject tegemoetkomt aan diens behoeftes en past bij de hulpvraag. We zeggen niet dat online coachen op voorhand een betere optie is dan coachen op locatie. Voor de corona-uitbraak gaven de meeste van onze cliënten de voorkeur aan face-to-face. Tijdens de lockdown zijn die cijfers veranderd, men stapte massaal over naar telefonische coaching en beeldbellen. We merken na de versoepelingen dat ook nu meer cliënten kiezen voor telefonisch of beeldbellen, omdat ze hebben gemerkt dat dit een prima alternatief is. Hoe deze cijfers zich verder gaan ontwikkelingen zal de toekomst uitwijzen. Voor ons blijft het belangrijk om de cliënt zelf te laten kiezen en de cliënt zo veel mogelijk zelf de regie te geven over het traject.

Wanneer je werkgever of verzekeraar een contract heeft met MentaVitalis kun je 24/7 vertrouwelijk terecht voor coaching. Heb je een luisterend oor nodig? Wil je praten over je ambities en behoeften? Zoek je een betere balans tussen werk en privé? Dan helpen onze ervaren coaches je graag verder. Onze missie is om perspectief te creëren en om onze cliënten oprecht verder te helpen. Met de kracht van aandacht. Op een moment en via het medium dat jou het beste past.

Om je te helpen bij het heropbouwen van je drukke zakelijke- en privéleven, kun je vertrouwelijk terecht bij MentaVitalis. Jaarlijks begeleidt MentaVitalis ongeveer 3.000 ondernemers, zakelijke professionals en zorgprofessionals. Wanneer je werkgever of arbeidsongeschiktheidsverzekeraar een contract met MentaVitalis heeft afgesloten, kun je 24/7 kosteloos contact opnemen. Ben je hier niet bij aangesloten, kun je eveneens kosteloos voor een intake terecht. MentaVitalis beschikt over een landelijk netwerk van 140 coaches, psychologen en adviseurs die binnen een week met je aan de slag gaan.


Meer informatie vind je op https://www.mentavitalis.nl/


Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.