Mk Velsen: ‘Zorg moet om mensen draaien’

Wie binnenkomt bij Medische Kliniek Velsen stuit niet op een onpersoonlijke aanmeldzuil,
maar op een warme, menselijke ontvangst. “Als patiënt in een medisch traject sta je tenslotte al genoeg onder spanning”, vindt anesthesioloog–pijnspecialist Cees-Jan Oostwouder. “Daarom doen wij er alles aan om dit traject zo comfortabel mogelijk te maken.”

Cees-Jan Oostwouder richtte de kliniek samen met plastisch- en reconstructief chirurg Robert Kanhai op, vanuit een gezamenlijke visie op goede zorg. “We vonden dat het beter kon”, vertelt hij nuchter. “En besloten dat ook te doén.” Dit resulteerde in Medische Kliniek Velsen (MKV), een kleinschalig behandelcentrum dat nauw betrokken is bij haar patiënten. Dat uit zich onder meer in die persoonlijke ontvangst en een hotelachtige uitstraling, korte wachttijden voor zowel consulten als behandelingen, en een multidisciplinaire samenwerking tussen de gespecialiseerde artsen.

 

MULTIDISCIPLINAIRE BEHANDELING

 

 “De behandelingen van MKV zijn gebaseerd op verschillende specialismen”, vertelt orthopedisch chirurg Aernout Zuiderbaan, volledig gespecialiseerd in de verschillende aandoeningen en behandelingen van het kniegewricht. “En als artsen werken we intensief samen. De lijnen zijn kort, waardoor men snel bij ons terecht kan, en we snel kunnen handelen op het moment dat dit nodig is.” “Zojuist nog”, noemt Oostwouder als voorbeeld. “Werd ik gebeld dat er een patiënt in de wachtkamer zat met enorme pijn. Zijn afspraak stond pas ingepland voor overmorgen, maar ik heb hem samen met de neuroloog toch alvast even bekeken. Er bleek een rugzenuw bekneld te zitten. We hebben daarom een MRi-scan van de rug geregeld en direct een pijnbehandeling uitgevoerd.” Geen ‘sorry meneer, u kunt overmorgen pas terecht’, dus. Maar compassie voor de mens en bijbehorende actie. “Een beknelde zenuw is echt ondraaglijk. Het zou dan ook letterlijk onmenselijk zijn om deze persoon terug naar huis te sturen.”

 

ARTS EN ONDERNEMER

 

Iemand snel wíllen helpen is echter één, het kúnnen is een tweede. Medische Kliniek Velsen is hiertoe in staat omdat de verschillende artsen continu met elkaar in verbinding staan, vertelt orthopedisch chirurg Rienk Eshuis, gespecialiseerd in heupprothesiologie. “Het grootste deel van onze medisch specialisten werkt namelijk fulltime in de kliniek en is daarom letterlijk dichtbij. En is het nodig om op te schalen kan dit eveneens, en snel.” Alle specialisten bij MKV zijn zowel arts als ondernemer, vervolgt hij. “En ondernemers hebben nu eenmaal een flexibele mentaliteit en de neiging om groots te denken. Groter dan gemiddeld althans, waardoor er ook meer mogelijk is dan gemiddeld.” Het (letterlijk) opereren vanuit je “eigen toko” binnen een bedrijf maakt het werken voor de kliniek dan ook enorm inspirerend en motiverend, vertelt Zuiderbaan. “Als arts krijg je veel vrijheid en tegelijkertijd werk je met een team van gelijkgestemden aan hetzelfde doel: optimale zorg leveren aan de patiënt.”

 

INNOVATIEVE TECHNIEKEN

 

Die optimale zorg houdt kort samengevat een fijne omgeving in; een warme, luxe inrichting en goed eten en drinken. “Want hoe minder spanning en stress je ervaart”, legt Kanhai uit, “des te sneller je geneest.” Een snelle behandeling en volgens de meest innovatieve technieken. “We werken met moderne apparatuur en technieken volgens de laatste ontwikkelingen, om de patiënt zorgvuldig en goed te kunnen behandelen.” Technieken als de robot-assisted knieprothese chirurgie. Aernout Zuiderbaan; “Met de robot kunnen wij tijdens de operatie eerst virtueel de knieprothese plaatsen. Wanneer wij tevreden zijn met de geplande positie, kunnen we deze vervolgens tot op halve graden nauwkeurig plaatsen. Vergelijk het met een geplande route in de routeplanner, waarna je vervolgens de exact geplande route rijdt met behulp van GPS”. Eshuis vult aan; “een juiste positie van een knieprothese is van essentieel belang voor een goed resultaat.”

 

TOPSPORTERS

 

MKV introduceert de robotchirurgie voor knieprotheses komende maand als één van de eersten in Nederland én Europa. “Als kliniek willen we vernieuwend en innovatief zijn”, benadrukt Oostwouder. “En we hebben de specialisatie in huis om hier daadwerkelijk mee te kunnen werken. Al onze artsen zijn breed georiënteerd opgeleid, met eigen specialistische aandachtsgebieden. Hierdoor kunnen zij zowel reguliere operaties als technisch moeilijkere operaties uitvoeren, met optimaal resultaat. Niet voor niets weten veel topsporters de weg naar Velsen te vinden en zijn we verwijskliniek voor (onder meer) een aantal eredivisie voetbalclubs en de nationale rugbyploeg.” Topsport is een mooie metafoor voor zorgverlenen, besluit de anesthesioloog–pijnspecialist. “Wij doen er daarom alles aan om optimale zorg en aandacht voor de patiënt te kunnen blijven leveren.” 

 

Meer informatie over Medische Kliniek Velsen en de specialismen: www.mkvelsen.nl 

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.