Moet Bevrijdingsdag een jaarlijkse vrije dag worden?

Vandaag is het Bevrijdingsdag. De dag waarop Nederland viert dat het 77 jaar geleden is bevrijd en erbij mag stilstaan hoe waardevol het is om in vrijheid te leven. Bevrijdingsdag is een officiële feestdag in Nederland, maar het is geen verplichte vrije dag. Toch wil een groot deel van de Nederlanders dat het wel een vrije dag wordt.

 

Nationale feestdagen
Bij feestdagen kun je onderscheid maken tussen de religieuze feestdagen en de nationale feestdagen. In Nederland zijn er twee officiële nationale feestdagen: Koningsdag (27 april) en Bevrijdingsdag (5 mei). Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland. Op 5 mei 1945 kwam er voor Nederland een einde aan de tweede wereldoorlog. Het nationaal comité is verantwoordelijk voor de jaarlijkse nationale viering van de bevrijding. Die is elk jaar in een andere provincie. Veel mensen nemen die dag vrij als één van hun snipperdagen. Waar koningsdag wel een nationale vrije dag is, is Bevrijdingsdag dat slechts één keer in de vijf jaar. De minister president zei 2 jaar terug dat hij hoopt op korte termijn ervoor te zorgen dat het elk jaar een nationale vrije dag is, maar 2 jaar verder zijn we nog steeds niet zover. Gaat het binnenkort echt een jaarlijkse vrije dag worden of blijft het zoals het nu is vragen velen zich af.

 

Eigen keuze
Bevrijdingsdag is geen officiële vrije dag. Toch zijn er een hoop mensen vrij op deze dag. Gemeenteambtenaren en mensen die een kantoorfunctie in de zorgsector uitvoeren zijn elk jaar vrij op deze dag. Dit komt natuurlijk ook doordat mensen een snipper nemen, maar de overheid geeft werkgevers wel de keus of ze die dag hun personeel vrij geven. In de meeste cao’s is afgesproken dat 5 mei alleen geldt als een betaalde vrije dag in lustrumjaren, dus elke vijf jaar. Dat was het in 2020 en de volgende pas weer in 2025. Toch zijn er een hoop werkgevers die zo’n dag vrij wel lekker vinden en dus de zaak een dagje sluiten. Scholen zijn overigens wel elk jaar dicht met Bevrijdingsdag (ook als deze een keer niet in de meivakantie valt). Supermarkten en winkels zijn ook geopend met Bevrijdingsdag, maar het kan natuurlijk zijn dat de openingstijden zijn aangepast. Voorlopig is het dus de keus van het bedrijf of je vrij hebt of moet je er zelf één van je snipperdagen voor opgeven. In ieder geval is het een mooie dag om je te beseffen hoe belangrijk het is om in vrijheid te leven en je te realiseren dat dat niet overal even vanzelfsprekend is.

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.