Muziek voor de zorg: hoe professionele muziek ouderen weer doet opleven
muziek voor de zorg

Muziek voor de zorg: hoe professionele muziek ouderen weer doet opleven

muziek voor de zorg

De oprichters van “Muziek voor de zorg” zagen dat oudere mensen in instellingen vaak onvoldoende kwaliteitsmuziek krijgen aangereikt. Terwijl muziek juist een uitgelezen mogelijkheid is om bij (dementerende) ouderen de glans in de ogen terug te brengen. Met hun stichting spelen ze in op dit ernstige tekort. “Je ziet mensen weer helemaal tot leven komen.”

“Muziek is een van de laatste dingen die in de hersenen blijft hangen,” vertelt Hans van Heiningen. “Het kan lang vergeten emoties weer losmaken.” Van Heiningen is een van oprichters van “Muziek voor de zorg”, samen met Bart van Loon. Deze stichting streeft ernaar de kwaliteit van leven van ouderen in woon-zorgcentra te bevorderen. Zowel Van Heiningen als Van Loon zijn professioneel geschoolde musici, waarbij Van Loon ook nog werkt als verpleegkundige.

Terug uit de mist

“Ik bed mijn muziek vaak in binnen een verhaal,’ vertelt Van Heiningen. “Ik begin bijvoorbeeld met een levendige herinnering aan een vakantieliefde.
Dan maak ik zoveel mogelijk contact met het publiek en ga ik langzaam over op bekende liedjes als ‘Ave Maria’ of ‘The Sound of Music’. Ik heb meegemaakt dat iemand die een jaar niet gesproken had, ineens mee begon te zingen. Zo iemand zie je echt uit de mist weer tevoorschijn komen.” Van Heiningen kwam Van Loon een keer tegen tijdens een concert en ze bleken hetzelfde te denken over het belang van goede muziek voor ouderen. “We hadden dezelfde ervaringen en
hebben toen samen de stichting opgezet.”

Inspelen op de bewoners

Inmiddels hebben meerdere musici zich bij het initiatief aangesloten en blijven de optredens komen. “Het is heel bijzonder om mensen te zien
opleven,” aldus Van Heiningen. “We horen van activiteitenbegeleiders dat die oplevingen soms dagen blijven hangen.” De optredens worden door de leden individueel gedaan, meestal voor gezelschappen van rond de twintig tot veertig mensen. “We kunnen echter ook bij mensen thuis komen,’ vertelt Van Heiningen. “Ieder van ons geeft een unieke invulling aan het optreden. We treden nu vooral op in Brabant en Limburg, maar we streven ernaar het landelijk uit te rollen.”

De muzikanten spelen zowel pop als klassiek. “Het belangrijkste is dat de artiest contact kan leggen en kan inspelen op wisselende behoeftes. Daar selecteren we onze artiesten ook op, want niet iedereen kan dat. Terwijl onze doelgroep daar wel ontzettend veel baat bij heeft.”

Meer informatie vindt u op www.muziekvoordezorg.nl

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BLIJF OP DE HOOGTE
CLIQUE MEDIA
You may unsubscribe anytime you want by following the unsubscribe link from our newsletter.
Blijf op de hoogte