Na een knie- of heupoperatie in Orthoparc dezelfde dag naar huis

De grote meerderheid van de mensen die bij orthopediekliniek Orthoparc een knie- of heupoperatie ondergaan, kunnen diezelfde nacht al in hun eigen bed slapen. Uit onderzoek blijkt dat de resultaten minstens zo goed zijn als bij een langer verblijf in een kliniek. Orthopedisch chirurg Saskia Boekhorst:  “Wij richten ons op de grote meerderheid, in plaats van op de kleine uitzondering.”

 

Stroomlijnen van zorg

Wanneer in Orthoparc de ortho-peed  visite  loopt,  wordt  hij  geflankeerd door de anesthesist. Het is één van de manieren om in   de   orthopediekliniek   het   zorgproces  zoveel  mogelijk  te  stroomlijnen.  “We  hebben  een  toegewijd   team   dat   volledig   op elkaar is ingespeeld,” vertelt Saskia  Boekhorst.  “Korte  lijntjes  tussen de anesthesist, orthopeed en   fysio-therapeut   zorgen ervoor dat als ergens in het proces iets onver-wachts gebeurt, de andere  betrokken  zorgverleners   hier meteen op in kunnen spelen. Boekhorst is sinds 2017  werkzaam  bij  Orthoparc,  waar zij als orthopeed ook in de operatiekamer staat. De kliniek is opgericht omdat we tot de conclu-sie kwamen dat het realiseren van een dagbehandeling voor knie- en heupoperaties in de traditionele ziekenhuisstructuur erg moeilijk is. Boekhorst: “Op jaarbasis hoeft maar  een  handjevol  mensen  na  zo’n  operatie  langer  in  een  kliniek te verblijven. Op die kleine uitzondering  is  de  zorg  in  een  ziekenhuis ingesteld. Wij richten ons juist op de grote groep die de regel vormt.”

 

Innovaties

“Uit  wetenschappelijk  onderzoek  blijkt  dat  patiënten  die  na  een  knie-  of  heupprotheseoperatie  dezelfde dag nog naar huis gaan, minstens  even  goede  gezond-heidsuitkomsten hebben als ver-gelijkbare  patiënten  die  langer  blijven,” aldus Boekhorst. “Het is prettig voor patiënten om in hun eigen bed te slapen en het verlaagt de druk op de zorg. Door de lange wachtlijsten  die  na  de  corona-pandemie zijn ontstaan is dit nog belangrijker geworden.” Naast een strakke  organisatie,  zijn  er  ook  medisch inhoudelijke factoren die een sneller ontslag mogelijk maken. Boekhorst:  “Wij  geven  mensen  standaard  een  ruggenprik  in  een  relatief lage dosis. Van  de  prik  voel  je  weinig  en  omdat mensen op deze manier een  uur  na  de  operatie  al  uit bed kunnen, bespoedigt dit het herstel.  Daarnaast  gebruiken  we  bij knieoperaties 3D-mallen voor het maken van de protheses en gebruiken we een operatierobot. Dit  soort  innovaties  zorgen  ook  voor een beter en sneller herstel.”

 

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.