NatureConnect by Signify haalt het daglicht binnen

NatureConnect by Signify haalt het daglicht binnen

natureconnect

NatureConnect by Signify haalt het daglicht binnen 

Om goed te functioneren en je prettig te voelen is voldoende natuurlijk daglicht essentieel. We brengen echter steeds meer van onze tijd binnenshuis door en missen daardoor deze stimulans. NatureConnect by Signify is een revolutionaire vorm van verlichting voor kantoren, ziekenhuizen en andere bedrijfsgebouwen, die het daglicht weer binnen de muren haalt. “NatureConnect bevordert daarmee de gezondheid en het welzijn van de mensen die binnen die muren werken,” zegt Cristina Tanase, Algemeen Directeur van NatureConnect by Signify.  

Hoe werkt NatureConnect? 

“Levende organismen zijn afgestemd op het ritme van de natuur. Het strand, het bos en de weidse natuur hebben een positief effect op ons welzijn. Sinds de industriële revolutie zo’n 150 jaar geleden wordt ons levensritme echter meer bepaald door dagelijkse activiteiten binnenshuis. Op die manier groeide de afstand tot de natuur en het natuurlijke licht. Licht is echter net zo belangrijk als voedsel, lucht en water. NatureConnect brengt ons met innovatieve LED-technologie binnenshuis weer in contact met de buitenwereld.” 

Om welke aspecten van het licht gaat het precies? 

“Ten eerste wordt het ritme van het daglicht nagebootst, dat is het biologische aspect. Mensen functioneren en slapen beter omdat het licht een sterke impact heeft op hun biologische klok. Ten tweede zijn de lichtintensiteit en lichtkwaliteit belangrijk. In binnenruimtes is de intensiteit van kunstlicht laag, en neemt snel af hoe verder we ons van een raam bevinden. Meestal ligt de intensiteit in kantoren zo tussen driehonderd en vijfhonderd lux. Dit is volgens de normen, en goed genoeg om te kunnen zien, maar niet genoeg om onze biologische klok te prikkelen. De intensiteit van daglicht is vele malen groter, tussen de tienduizend en honderdduizend lux! Het verhogen van de lichtsterkte in een kantoor, al is het maar tot duizend lux, heeft een positief effect op de prestaties van werknemers en maakt ze veel alerter. Ze voelen zich simpelweg beter en werken gemotiveerder. Mensen beschikken ook over niet-visuele lichtreceptievaardigheden die verantwoordelijk zijn voor heel wat biologische en emotionele reacties en gedragingen. Licht heeft op die manier een sterke impact op onze cognitieve perceptie, op stemmingen en het slaapritme.” 

Wat doet NatureConnect? 

“NatureConnect bestaat uit drie verschillende facetten die samen voor de lichtbeleving zorgen: het natuurlijke licht dat het dagritme volgt (‘daylight’), het ‘skylight’, een soort koepel die een oneindige blik in de ruimte visualiseert en daardoor een gevoel van verbinding met de natuur opwekt, en ‘lightscape’, op de wanden geprojecteerd dynamisch licht in natuurlijke kleuren, dat positieve emoties stimuleert. In de ochtend is het licht oranjegeel, als het meer blauwwit wordt is het middag, en ’s avonds wordt het amberkleurig. Zelfs in een totaal afgesloten kamer is het dagritme dus voelbaar. Het systeem regelt ritme, kleur en intensiteit automatisch, maar bij speciale gelegenheden, zoals een workshop, kan er handmatig ook een extra energieke lichtimpuls worden geprogrammeerd. Of kan er juist een meer ontspannen, gedimde sfeer worden gecreëerd.” 

Hoe ervaart men zo’n ruimte met NatureConnect verlichting?  

“Zodra men een ruimte binnenkomt valt het onmiddellijk op. Skylight in het midden van het plafond is sowieso bijzonder om te zien, maar ook de hogere lichtintensiteit is merkbaar, het voelt echt meer als daglicht. Indirect merkbaar is dat de verdeling van het lichtspectrum een positieve invloed heeft op de nachtrust. NatureConnect kan trouwens ook worden gebruikt in ruimtes waar 24 uur per dag wordt gewerkt, zoals in ziekenhuizen, waar intensief licht nachtdiensten ondersteunt met extra energie. Bedrijven vinden het tegenwoordig belangrijk dat werknemers zich prettig en comfortabel en dus gezonder voelen. De coronacrisis maakt dat nog maar eens duidelijk. Goede werkruimte en inspirerend, energetisch licht dragen hier sterk aan bij. Licht stimuleert bovendien interactie, samenwerking en een positieve werkhouding.” 

Wat is de missie van Signify in dit project? 

“Signify, de voormalige lichtdivisie van Philips, heeft een lange geschiedenis van lichtinnovaties en streeft ernaar om de buitengewone kracht van licht te exploreren en in te zetten voor een betere en duurzamere wereld. NatureConnect is een recente lichtoplossing. Ze maakt gebruik van geoptimaliseerde principes en algoritmen uit de natuur om zinvolle verlichting te creëren voor diverse binnenruimtes en activiteiten. Het systeem van NatureConnect is gebaseerd op LED-technologie en met duurzaamheid als uitgangspunt. 
Elke onderneming die NatureConnect wil installeren krijgt maatwerk, gericht op de specifieke functie van haar bedrijfsruimtes. Het systeem is flexibel en kan per ruimte worden aangepast. De algemene indruk is altijd helder en levendig. Geen bedompte lage plafonds, maar een open hemel. Geen vlakke wanden, maar helder verlichte wanden vol gevarieerde kleurschakeringen.  

Het systeem is vorig jaar mei geïntroduceerd. Als corona voorbij is en de mensen terug in hun bedrijfsruimte kunnen gaan werken, wordt het tijd om het natuurlijke licht van NatureConnect naar binnen te brengen.” The sky is not the limit, integendeel! 

 

 

Meer weten? Ga dan naar https://www.signify.com/global/innovation/natureconnect

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.