Naar een gewicht dat gezond blijft met de Nederlandse Obesitas Kliniek
obesitas kliniek

De eenvoudigste manier om overgewicht en obesitas te bestrijden is door simpelweg gezonder te gaan leven. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn fysieke en mentale factoren die het afvallen kunnen hinderen, zoals medicijngebruik, de darmfunctie, de genen, maar ook spanning en gebrek aan zelfvertrouwen of steun van de omgeving. Gelukkig bestaat er een breed scala aan behandelingen. Daarbij gaat het vooral om samenhang in de aanpak. “Zorgen voor gewichtsvermindering, maar ook werken aan fysieke en mentale blokkades. Het gewicht moet na de behandeling gezond blijven, daarvoor is ook aanpak van de leefstijl noodzakelijk”, zegt Inge Palm, arts bij de Nederlandse Obesitas Kliniek.

Wat moet ik me bij een obesitasbehandeling voorstellen?

“Er zijn verschillende mogelijkheden, die passen bij verschillende stadia van overgewicht. Voor ernstige gevallen zijn er operaties, die worden vergoed door de basisverzekering. Voor minder ernstig overgewicht, vanaf BMI 27, of voor mensen die geen operatie willen, zijn er alternatieve behandelopties. Die vallen onder private zorg, men moet ze zelf betalen. Deze behandelingen zijn betrekkelijk nieuw en voorzien in een grote behoefte, want voorheen zat er eigenlijk niets tussen een ingrijpende operatie en ga maar diëten’. 

Hoe werken deze ingrepen? 

“Er zijn drie opties: medicijnen, een inslikbare maagballon en plooien in de maag. Ze verminderen allemaal het hongergevoel en verbeteren de verzadiging. De maagballon is een kickstart voor het afvallen: de maag is vier maanden lang gedeeltelijk met een ballon gevuld, zodat je minder kunt eten dan je gewend bent. Hongersignalen naar de hersenen nemen ook af. Verandering van leefstijl moet de rest doen. Medicijnen die de eetlust remmen en zorgen voor een verzadigd gevoel zijn ook een optie – je kunt ermee doorgaan zolang het nodig is. Bij de derde mogelijkheid worden onder narcose plooien aangebracht in de maag. Deze zijn blijvend. 

Er zijn drie opties: medicijnen, een inslikbare maagballon en plooien in de maag. Ze verminderen allemaal het hongergevoel en verbeteren de verzadiging.

Wat houdt de rest van de aanpak in? 

Een behandeling is zoals gezegd meer dan alleen een ingreep. Bij de NOK beginnen we met een uitgebreide intake, waarin we iemands leefstijl en psychisch welbevinden uitgebreid in kaart brengen, en vervolgens in overleg met de cliënt voor een behandeling kiezen. Bij elk van de behandelopties hoort een jaar lang begeleiding, een belangrijke factor voor het resultaat. Een cliënt bij de NOK Private Zorg krijgt een persoonlijke leefstijlcoach toegewezen, die wordt ondersteund door een multidisciplinair team dat bestaat uit een arts, psycholoog, diëtist en een bewegingsdeskundige. Alleen op zo’n complete manier kan overgewicht worden aangepakt. Iemand voor wie eten altijd een fixatie, afleiding of troost is geweest, of voor wie uitgebreide etentjes een belangrijk aspect van het dagelijkse, zittende leven zijn, is er niet zomaar vanaf. Er is absoluut coaching voor nodig om je leefstijl te veranderen en je de veranderingen eigen te maken. Sommige mensen hebben zelfs langer dan een jaar hulp nodig. Ook daarvoor kunnen cliënten bij ons terecht.” 

Meer weten over de Nederlandse Obesitas Kliniek? Ga dan naar hun site.

 

Categories:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

BLIJF OP DE HOOGTE
CLIQUE MEDIA
You may unsubscribe anytime you want by following the unsubscribe link from our newsletter.
Blijf op de hoogte