Oogwereld: Haal meer rendement uit je bril

Televisie-, smartphone- en computerschermen zijn scherper dan ooit en bij het aanschaffen ervan, gaan we het liefst voor de helderste en scherpste variant. Wanneer je echter vervolgens een bril draagt die niet op jouw specifieke ogen en kijkgedrag is afgestemd, heb je alsnog weinig profijt van deze investering.

 

“Ieder gezicht is anders’, weet Marc Custers, optometrist en brillenglazenexpert bij Oogwereld. En ook het kijkgedrag verschilt per persoon. Bij het aanschaffen van een nieuwe bril is het daarom belangrijk om niet alleen de sterkte zeer nauwkeurig op te meten, maar ook om te kijken naar hoe het montuur wordt gedragen én naar de samenwerking van de ogen. Bij Oogwereld investeren wij in mensen en in apparatuur die dit mogelijk maakt. Alleen zo kunnen wij onze klanten deze gespecialiseerde oogzorg bieden.”

 

MINDER KLACHTEN

Custers spreekt bewust over een ‘zeer nauwkeurige meting’, want bij het opmeten van de sterkte is een gewone oogmeting niet meer voldoende, benadrukt hij. “Vergelijk het met het passen van schoenen; niet iedereen heeft maat veertig -je kunt ook veertig half hebben- en juist dit kleine verschil maakt een hoop uit in hoe de schoenen zitten. Zo is het ook met brillenglazen. De techniek laat het toe dat we niet alleen meer alleen in stapjes van 0,25 dpt (dioptrie, red.) kunnen meten, waaruit blijkt dat je bijvoorbeeld een correctie van -1 of -1,5 nodig hebt.

 

Maar in sterktebepalingen tot wel 0,01, die aantonen dat je bijvoorbeeld -1,12 hebt. Hierdoor kunnen kleine beeldfouten worden gecompenseerd die in het dagelijks leven vervelende problemen kunnen opleveren, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en branderige ogen. En zelfs nek- en schouderklachten, die ontstaan door een verkeerde houding. Ook het niet kunnen wennen aan een nieuwe bril is met deze nieuwe meettechnieken i.c.m de daarmee gemaakte glazen vele malen minder.”

 

HOE DRAAG JIJ JE BRIL?

Vandaag de dag is het mogelijk om zo natuurlijk mogelijk door je bril te kijken, gaat Custers verder. “Door die nauwkeurige oogmeting, die per oog wordt uitgevoerd Bovendien kijken we bij Oogwereld ook naar de samenwerking van de ogen en naar hoe de bril wordt gedragen. De manier waarop jij je bril op je neus draagt heeft effect op het kijkcomfort; zet je bijvoorbeeld meestal de bril op het puntje van je neus, heeft ook dit effect op de sterkte en hoe de bril aanvoelt.

 

De afstand van de glazen tot de ogen is heel relevant, evenals de afstand waarop jij je boek wil houden als je gaat lezen en of je dan je kin graag omhoog doet of juist niet. Door onder meer deze paramaters op te meten met high-tech meetapparatuur welke wij in onze winkels hebben staan, zoals de Visioffice meetzuil, en deze mee te nemen bij het glasontwerp, maken we als het ware een brilrecept dat een montuur met glazen op maat oplevert.”

 

HD-ZICHT IN EEN HD-MAATSCHAPPIJ

High tech HD-glazen die passen in de huidige HD-omgeving, verduidelijkt hij. “Niet alleen kijken we dagelijks naar haarscherpe televisie-, telefoonen computerschermen, ook onderweg in de auto worden we geconfronteerd met matrixborden en de schermen van de auto’s zelf leveren tegenwoordig ook een berg aan gedetailleerde info.” Felle koplampen en laagstaande zon kunnen er bovendien voor zorgen dat sneller verblind raakt. “Een (zonne)bril die op alle fronten perfect past, zorgt er voor dat je hier minder last van hebt en dat je veiliger deelneemt aan het verkeer.”

 

De high tech glazen, afgestemd op het kijkgedrag, worden in Nederlandse high tech laboratoria gemaakt, legt Custers uit. “Geen basisproduct aanpassen aan iemands wensen dus, maar honderd procent op maat geslepen glazen. De levertijd is kort, waardoor je snel jouw op maat gemaakte bril op je neus hebt.” Een bril die ervoor zorgt dat je beter ziet, minder lichamelijke klachten hebt. “En dat je optimaal profijt hebt van de aangeschafte HD-schermen! Want we kunnen wel voor de nieuwste, scherpste producten kiezen, maar wanneer je bril dit niet kan verwerken kijk je alsnog niet lekker.”

 

OOK VOOR JONGE OGEN

Brillenglazen en een montuur op maat zijn zowel voor volwassenen als voor kinderen aan te raden. Custers: “Ook kinderen zitten tegenwoordig langdurig achter smartphone-, computer- en televisieschermen, waardoor de ogen sneller vermoeid raken. Een bril die is afgestemd op een nauwkeurige meting van beide ogen en de stand van het montuur op het gezicht, zorgt voor een enorme verzachting in kijkcomfort en minder vermoeidheid.” 

 

Oogwereld is een groep van 55 gerenommeerde en zelfstandige optiekzaken door heel Nederland. De gediplomeerde opticiens, contactlensspecialisten en optometristen werken met de meest geavanceerde oogmeetapparatuur. Ze bieden de meest specialistische oogzorg en houden van de bijzondere montuurmerken. Meer weten? Ga naar www.oogwereld.nl

 

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.