Inzetten van particuliere thuiszorg ontlast de mantelzorger

 

In Nederland verleent maar liefst 1 op de 3 volwassenen mantelzorg. En van deze groep geeft 1 op de 6 zowel langdurig als intensieve hulp. Dat is zowel geestelijk als lichamelijk een behoorlijke belasting. Particuliere thuiszorg biedt uitkomst in het ondersteunen van de (over)belaste mantelzorger.

 

Edwin Jansen is een van de initiatiefnemers van Particuliere Thuiszorg Nederland. Hij vertelt: “Veel mantelzorgers zorgen zeven dagen in de week voor een naaste. Als je weet dat de meeste mantelzorgers daar ook nog een baan en een gezin naast hebben, dan weet je dat het fysiek en emotioneel behoorlijk belastend is.”

Kleinschalige particuliere thuiszorg van uitstekende kwaliteit

Hij vervolgt: “Thuiszorgorganisaties hebben het
de laatste jaren niet makkelijker gekregen. Door een tekort aan personeel is het voor hen niet altijd even eenvoudig om passende zorg aan te bieden. Daarom worden we ook steeds vaker ingeschakeld. Zodat goede zorg gegarandeerd blijft. Als aan- vullende zorg teveel tijd kost om de mantelzorger te ondersteunen, dan staan wij klaar”. Vaak komt de reguliere thuiszorg voor korte zorg- momenten aan huis. Terwijl er vaak behoefte is aan nachtzorg of 24-uurszorg. Vaste zorgverleners zijn juist van wezenlijk belang als het aankomt op langdurige zorg. Jansen: “Mantelzorgers zijn vertrouwd met de cliënt. Dat geeft een veilig gevoel voor de cliënt. Dat gevoel moet je met goede thuiszorg bijna kunnen evenaren.”

Particuliere Thuiszorg Nederland biedt zorg
vanaf 8 uur aaneengesloten per etmaal. Ze zijn gespecialiseerd in 24-uurs ouderenzorg, palliatieve terminale 24-uurszorg en/of palliatieve terminale nachtzorg en 24 uurs zorg aan cliënten met ademhalingsondersteuning.

De organisatie heeft een groot netwerk van zzp’ers met een landelijke dekking. Jansen vervolgt: “We werken met mensen met een zorgachtergrond zonder negen-tot-vijf mentaliteit.” 
Zorg inkopen via Particuliere Thuiszorg Nederland betekent kleine vaste teams, zorg op maat, zelf de regie houden en zeker betaalbaar voor een grote groep mensen.

Vergoedingsmogelijkheden

Als gevolg van de vergrijzing groeit het aantal ouderen met een chronische aandoening. Des
te belangrijker om de mantelzorgers vitaal te houden. Want zij spelen een grote rol in het betaalbaar houden van de zorg, benadrukt Jansen. Je kunt dat bereiken door op tijd ondersteuning in te schakelen. Ondersteuning in de vorm van betaalbare, particuliere thuiszorg. Edwin Jansen legt uit: “Vanuit het persoons- gebonden budget bijvoorbeeld, wordt een deel vergoed. Wij kunnen cliënten en mantelzorgers hierin adviseren en wegwijs maken hoe de aanvraag in te dienen.”

Een veelgehoorde reactie na het inschakelen van particuliere thuiszorg is “hadden we dit maar eerder geweten!”, vertelt Jansen. “Het inschakelen van aanvullende zorg of het helemaal overnemen van de zorg, geeft veel rust in het hoofd en het managen van dagelijkse taken. Bovendien biedt het mantelzorgers de mogelijkheid om weer eens gewoon op bezoek te gaan bij hun ouders, in plaats van uitsluitend zorgtaken te verrichten. Dit is heel belangrijk voor de band tussen ouder(s) en kind.”

Meer informatie is te vinden op www.particulierethuiszorgnederland.nl

 

 

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.