Prefab houtskeletbouw is duurzaam en efficiënt

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none” last=”no” hover_type=”none” link=”” border_position=”all”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””]

[fusion_dropcap color=”” boxed=”yes” boxed_radius=”50%” class=”” id=””]D[/fusion_dropcap]e huidige stikstofproblematiek en de PFAS-crisis drukken ons met de neus op de feiten. We zullen moeten overschakelen op duurzamere bouwmethodes. Mark Timmer is directeur-eigenaar van Vadeko, producent van en specialist in prefab houtskeletbouwelementen die een grote duurzame meerwaarde hebben.

Waarom bouwen met hout in plaats van beton en staal?
Timmer: “Het milieuaspect; in hout zit CO2 opgeslagen en dat blijft er na de kap en na uiteindelijke verwerking in zitten. Beton en staal daarentegen kennen, zowel bij winning van de grondstoffen als tijdens het productieproces, wel een zware CO2-uitstoot. Daar komt bij dat recycling van deze materialen ook meer energie vergt dan bij hergebruik van hout.
Ruimtebesparing is een ander voordeel van houtbouw; doordat wij isolatie en constructie in een element integreren, kunnen we slank bouwen. Het binnenklimaat is comfortabeler; houten huizen koelen ‘s nachts eenvoudiger af, waardoor je tijdens een langdurige warme periode minder last hebt van warmteophoping in de woning.
Daarbij is hout veel lichter materiaal. Een houtskeletbouwwoning kan daardoor enkele tientallen tonnen minder zwaar in gewicht uitvallen. Vanwege het stikstofprobleem is er meer vraag naar elektrische kranen op de bouwplaats. Die kun je dus efficiënter inzetten op het moment dat je lichtere materialen gebruikt. Ook kunnen wij een vrachtwagen qua volume maximaal beladen met elementen, dat lukt met betonelementen niet, vanwege het veel grotere gewicht. Daardoor kunnen wij met tweederde minder transportbewegingen toe.”

Veel voordelen; waarom bouwen we niet meer met hout?
Timmer: “Ten eerste associeert de consument houten huizen nog vaak met zaken als brandgevaar en inbraakgevoeligheid. Een houten gebouw blijft tijdens brand juist lang staan, soms langer dan traditionele gebouwen. Een ander groot voordeel van hout is dat je, anders dan bij beton en staal, heel goed kunt berekenen hoe lang het blijft staan en hoe het materiaal zich gedraagt als het brandt.
Ten tweede: we zijn in Nederland gewend om met minerale materialen te werken. We beschikken over voldoende water voor transport, en de rivierklei gebruiken we voor de fabricage van stenen. We hebben ook grote staalfabrieken.
Overschakelen op een heel andere manier van bouwen heeft dus tijd nodig. Maar de groei in het gebruik van hout is onmiskenbaar en het is een industrie die zich goed laat opschalen. Ons inlandse hout is daarbij meestal goed genoeg. Als dichtbevolkt land kunnen we daar momenteel niet zelfvoorzienend in zijn, maar dat hoeft ook niet, gezien de overcapaciteit in Scandinavië en de Baltische staten. Wanneer we nu flink veel bosaanplanten, hebben we over enkele decennia wel voldoende eigen capaciteit.”

Wat zijn de voordelen van het gebruik van Vadeko prefab-elementen?
“We beschikken over een hele moderne productiefaciliteit,” benadrukt Timmer. “Daardoor zijn wij in staat om heel snel en efficiënt te kunnen produceren tegen een hoge kwaliteit. Dat levert ons een hele trouwe klantenkring op. Onze prefab constructies ontlasten de aannemers immers van een groot deel van het constructieve bouwproces. Dat resulteert weer in lagere kosten op de bouwplaats.
Wat Vadeko uniek maakt, is de toegevoegde waarde die wij leveren. Onze elementen mogen dan soms misschien 5% duurder zijn, omdat het doorontwikkelen van een element en detail aan de achterkant misschien wel 10% besparing oplevert, is er voor de opdrachtgever toch meer winst te behalen. Prefab met een pré noemen we dat!”

 

 

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.