Radontherapie in Oostenrijkse berg biedt uitkomst voor reumapatiënten: “het voelt alsof de berg je omarmt”

Via een oude mijngang twee kilometer een berg inrijden, waarna je anderhalf uur de heilzame effecten van natuurlijk radon ondergaat. Dat is de therapie die wordt aangeboden in het Oostenrijkse Gasteiner Tal voor mensen met ontstekingsaandoeningen. De aanwezigheid van radon zorgt samen met de warmte en de hoge luchtvochtigheid voor een afname van klachten en verbetering van kwaliteit van leven. Mariëlle Beynsberger, reumapatiënt en vaste bezoeker van de Stollen: “Na drie weken kuren kan ik er weer een jaar tegenaan.”

 

Beter functioneren
Bij Mariëlle Beynsberger werd op haar eenentwintigste de ziekte van Bechterew (een reumatische aandoening) vastgesteld. “Inmiddels ben ik zesenvijftig,” aldus Beynsberger. “Na mijn diagnose heb ik altijd gezocht naar manieren om zo positief mogelijk met mijn ziekte om te gaan. Het kuren in Gastein is daar een voorbeeld van.” Beynsberger kwam ruim twintig jaar geleden met het gezondheidscentrum in Gastein in aanraking. “Ik ging meteen beter functioneren door de kuur in de Heilstollen. Na de behandelingen had ik minder pijn en een betere conditie, ik sliep maanden later nog steeds een stuk beter en ik gebruikte minder medicijnen. Sindsdien kom ik jaarlijks naar Bad Gastein voor een kuur in de Stollen.”

 

 

Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk bewijs voor de werking van de Heilstollen is onder meer geleverd door drs. Nico Wolter. Wolter stond als jongeman aan het begin van een veelbelovende voetbalcarrière, toen chronische rugklachten roet in het eten gooiden. Vanwege zijn reumatische aandoening ging Wolter in heel Europa kuren en zodoende kwam ook hij in aanraking met de Heilstollen. Zijn voetbalschoenen waren inmiddels verruild voor een stethoscoop, zodat de heilzame mijngangen ook zijn professionele interesse prikkelden. “Ik was destijds in opleiding tot verzekeringsarts,” vertelt Wolter. “In het kader van die opleiding besloot ik een wetenschappelijk onderzoek naar de Heilstollen uit te voeren.”

 

 

Verminderde ziekteactiviteit

Wolter vergeleek de effecten van de Stollen op mensen met reuma met de effecten van een Nederlandse revalidatiekliniek. “De effecten van de Heilstollen bleken significant sterker,” aldus Wolter. “Hierop volgde een groter opgezet onderzoek waaruit het therapeutisch effect van de mijngangen ook duidelijk naarvoren kwam.”

 

Kuren in de Heilstollen bleek onder meer tot minder te pijn te leiden, afname van het medicatiegebruik en een betere kwaliteit van leven. “De conclusie van het wetenschappelijk onderzoek is dat het klimaat in de Heilstollen samen met de lichte concentratie radon ervoor zorgen dat het lichaam zich gaat regenereren,” aldus Wolter. “Het immuunsysteem stabiliseert en normaliseert, waardoor de ziekteactiviteit bij chronische aandoeningen vermindert.”

 

Goede voorbereiding
Zowel Wolter als Beynsberger geven aan dat patiënten het kuren in de Stollen niet te licht moeten opvatten. “Je ligt zo’n anderhalf uur in een zeer warme en vochtige mijngang,” aldus Beynsberger. “Daar moet je wel de conditie voor hebben. Daarom word je ook door een arts gekeurd voor je de berg in mag.” Hoewel het misschien klinkt alsof het benauwend kan zijn om anderhalf uur diep in een warme berg te liggen, ervaart Beynsberger het totaal niet zo. “Tijdens de kuur voelt het alsof de berg me omarmt. Ik weet dat ik er veilig ben en er beter uitkom dan ik erin ging.”

 

Wolter adviseert geïnteresseerde mensen om zich goed voor te bereiden. “Zorg dat je zeker weet dat je in staat bent om de therapie te volgen en het minimaal twee weken vol te houden. Het advies is om minstens zes keer de mijngang in te gaan.” Beynsberger wijst erop dat de therapie ook goed te combineren is met een vakantie. “Natuurlijk is de therapie redelijk intensief, maar daarnaast is er ook tijd om van de prachtige omgeving te genieten, of om bijvoorbeeld gebruik te maken van een van de grote kuurbaden. Je kunt in Gastein echt een paar weken de tijd voor jezelf en je gezondheid nemen. Ik krijg daar ieder jaar weer een boost van.” Ook Wolter is overtuigd van de waarde van de Stollen. “Uiteindelijk gaat het in het leven om prettig functioneren, zowel als mens als werknemer. De Gasteiner Heilstollen kunnen daarbij van grote waarde zijn.”

 

Time-out in Gastein
Adembenemende natuur. Ruisende bergstromen. Sublieme pieken. Gastein betovert.Een vakantie voor alle zintuigen. Of u nu door oude bergbossen wandelt of langs de Gasteiner hoogten. E-bike tours, golfen of opladen in de thermen. Skiën, langlaufen of wandelen in het diep besneeuwde landschap. Geniet van kunst, cultuur en culinaire hoogstandjes op hun best.Ontspanning, gezondheid, plezier. Het is allemaal hier. Alleen u ontbreekt. Meer informatie vindt u op: www.gastein.com

 

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.