Schooltuinen tovert grijze schoolpleinen om in groene oases

door Henny Gargoskij

Schooltuinen ontwerpt, maakt en onderhoudt groene school tuinen. Ze halen saaie stoeptegels weg en brengen daar veel groen en natuurlijke materialen voor terug. Wat meteen opvalt bij de aanpak van het bedrijf is dat ze de basisschool leerlingen actief betrekken bij het proces.

Bij Schooltuinen vinden ze het belangrijk dat de kinderen meedenken met het ontwerpen van hun nieuwe buiten-ruimtes. Ariaan Klap, eigenaar: “Wij kunnen een workshop verzorgen waarbij we samen met de leerlingen een moodboard maken waarin ze op kleine schaal het schoolplein inrichten. Het kan ook zijn dat de school het zelf doet. Dat ze bijvoorbeeld in elke klas een opdracht uitzetten. Dat gaat naar onze ontwerper en die verwerkt zoveel mogelijk elementen.”

LUISTEREN NAAR KRITISCHE KLEUTERSAls het ontwerp gemaakt is gaan ze terug naar de school voor feedback. Soms komt die uit onverwachte hoek, vertelt Klap lachend. “Laatst presenteerden we op een school het eerste ontwerp. Het grappige was dat de kleuters de meeste feedback hadden. Ze misten weggetjes waarover ze konden fietsen. We doen daar echt wat mee. Dan wordt het ontwerp aangepast.”

BUITEN LES KRIJGEN EN OP ONDERZOEK UIT GAANDe drie pijlers van Schooltuinen zijn klimaat, milieu en welzijn van de kinderen. Klap: “We proberen echt een groene oase te maken. Onderzoek toont aan dat kinderen die buitenspelen gelukkiger zijn. Buitenspelen in een omgeving die daartoe uitnodigt is natuurlijk veel leuker dan alleen maar stoeptegels. We maken bijvoorbeeld heel veel paadjes met wilgentenen tunnels waar ze doorheen kunnen rennen en ontdekken. Of kruipbuizen waar de kids doorheen kunnen kruipen of verstoppertje kunnen doen. Ja echt een omgeving die uitnodigt.” Een positieve trend is de behoefte van scholen en leerlingen aan buitenlokalen. “Dat zijn een soort vlonders. De leerkrachten kunnen daar lesgeven in de buitenlucht.” Ook moestuin-bakken, insectenhotelletjes en buitenkeukens zijn populair. “Dus het is heel erg gekoppeld aan de natuur, enerzijds het buiten lesgeven maar ook echt elementen op het plein.”

GROENE PLEINEN ÉN DAKENSchooltuinen kijkt naar wat er speelt en wat ze daar op het plein, of soms zelfs op het dak, mee kunnen. “Iedereen heeft te maken met de hoge energieprijzen, ook scholen. Waar wij bijvoorbeeld mee bezig zijn is om daken van scholen of van schuurtjes die we geplaatst hebben, groen te maken. Dat heeft een hoge isolatiewaarde. Dat is beter voor het milieu en voor de portemonnee.”

Meer informatie vindt u op www.schooltuinen.nl

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.