The Oxygen Wellness Lab: hyperbare zuurstoftherapie voor lichaam en geest

EIGEN ERVARING

Hyperbare zuurstoftherapie (Engels: Hyperbaric Oxygen Therapy, afgekort HBOT) kent zijn oorsprong in de duiksport. “Duikers kunnen caissonziekte krijgen,” vertelt Mark Hage, die zelf een fanatiek duiker is. “In een hyperbare kamer krijgen cliënten met caissonziekte onder overdruk nagenoeg 100 procent zuurstof toegediend, waardoor gevaarlijke stikstofbelletjes in hun bloedvaten weer oplossen.” Uit eigen ervaring kwam Hage erachter dat HBOT ook bij allerlei andere aandoeningen een gunstige werking kan hebben. “Ik heb ruim twintig jaar aan cognitieve klachten geleden nadat ik een zware burn-out heb doorgemaakt,” vertelt Hage. “Ik had onder meer concentratieproblemen en moeite met prikkels verwerken. Toen ik na jarenlange klachten een aantal sessies met HBOT deed, verbeterden mijn klachten aanzienlijk.”

 

OPLEIDING

Hage besloot na zijn positieve ervaringen zelf een hyperbare kamer te installeren. “Ik heb een opleiding tot Hyperbaric Chamber Operator gevolgd bij ANDI,” vertelt Hage. “ANDI is een Amerikaanse organisatie die zijn oorsprong heeft in de duikwereld. Bij deze organisatie zit tientallen jaren aan ervaring met hyperbare kamers en HBOT.” Hage richtte, samen met zijn partner Claudia Groeneweg, The Oxygen Wellness Lab op. Hier kunnen mensen terecht voor behandelingen die variëren van Anti-Aging tot Cognitief Herstel. Het principe bij deze behandelingen is steeds hetzelfde: gebruik maken van de helende kracht van zuurstof. “Bij HBOT komt bloed in aanraking met zuurstof onder verhoogde druk en lost er tot 1200 procent meer zuurstof op,” vertelt Hage. “Deze zuurstof gaat via het plasma door het lichaam naar slecht doorbloede gebieden waar zuurstof normaal gesproken bijna niet komt.” Doordat er bij HBOT wel zuurstof in deze gebieden komt, kunnen weefsels en cellen herstellen. Ook worden nieuwe stamcellen en collageen aangemaakt en versterkt HBOT het immuunsysteem.

 

LONG COVID

Inmiddels is de hyperbare kamer van Hage anderhalf jaar functioneel. “We krijgen cliënten vanuit veel verschillende hoeken,” aldus Hage, waarbij hij benadrukt dat cliënten met een specifieke medische indicatie in eerste instantie hulp in het ziekenhuis moeten zoeken. “Bij ons krijgen cliënten een wellnessbehandeling. Vooraf wordt door ons wel gecontroleerd of er geen contra-indicaties voor de behandeling zijn, zo nodig komt daar een keuringsarts aan te pas.” Een van de klachtenpatronen die Hage ziet bij cliënten die The Oxygen Wellness Lab bezoeken, zijn klachten als gevolg van long covid. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat HBOT bij cliënten met long covid onder meer de vermoeidheid kan verminderen en de algehele conditie kan verbeteren. “Bij long covid spelen onder meer problemen met ontsteking, functieverlies van mitochondriën en verminderd zuurstoftransport,” vertelt Hage. “Dat zijn allemaal zaken waar HBOT een gunstig effect op heeft.”

 

TEGENGAAN VAN VEROUDERING

Hage wijst ook op wetenschappelijk onderzoek naar andere gunstige effecten van HBOT. “Uit Israëlisch onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat HBOT invloed kan hebben op belangrijke biologische kenmerken van veroudering. Het gaat dan om verkorting van de telomeerlengte en accumulatie van verouderdere cellen.” Onderzoek van de Universiteit van Tel Aviv toonde aan dat deze twee processen in de rode bloedcellen van gezonde proefpersonen werden omgekeerd dankzij HBOT en de telomeren tot 38% in lengte toenamen. Dit is tot op heden met geen enkele andere behandeling mogelijk. “Het voorkomen van de biologische achteruitgang van veroudering is van cruciaal belang,” aldus Hage.

“Veroudering is immers een belangrijke risicofactor voor kanker, hart- en vaatziekten, diabetes, dementie en de ziekte van Alzheimer.”

 

MINIMAAL ZES SESSIES

De sessies bij The Oxygen Wellness Lab duren 90 of 120 minuten en worden gegeven in Helmond (binnen de organisatie Vita_Liek). In geval van long covid zijn er minimaal 6 sessies nodig voordat de eerste positieve effecten optreden, die 5 keer per week gegeven worden. Voor blijvende verbetering zijn vaak meer sessies nodig. “Dat betekent dat het best een investering is”, aldus Hage. “Het kost geld en tijd en mensen moeten echt gemotiveerd zijn.” Wanneer de behandeling positieve effecten geeft, is dat voor Hage altijd weer een bron van voldoening. “Hyperbare zuurstoftherapie kan cliënten kwaliteit van leven teruggeven. Dat is echt geweldig om te zien en voor dat soort successen ben ik dit initiatief ooit begonnen.”

Meer informatie vindt u op: www.theoxygenwellnesslab.nl

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.