Toekomstgericht ondernemen in een onzekere tijd

[fusion_builder_container hundred_percent="no" hundred_percent_height="no" hundred_percent_height_scroll="no" hundred_percent_height_center_content="yes" equal_height_columns="no" menu_anchor="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" status="published" publish_date="" class="" id="" background_color="" background_image="" background_position="center center" background_repeat="no-repeat" fade="no" background_parallax="none" enable_mobile="no" parallax_speed="0.3" video_mp4="" video_webm="" video_ogv="" video_url="" video_aspect_ratio="16:9" video_loop="yes" video_mute="yes" video_preview_image="" border_size="" border_color="" border_style="solid" margin_top="" margin_bottom="" padding_top="" padding_right="" padding_bottom="" padding_left=""][fusion_builder_row][fusion_builder_column type="1_1" layout="1_1" spacing="" center_content="no" link="" target="_self" min_height="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" class="" id="" background_color="" background_image="" background_image_id="" background_position="left top" background_repeat="no-repeat" hover_type="none" border_size="0" border_color="" border_style="solid" border_position="all" border_radius="" box_shadow="no" dimension_box_shadow="" box_shadow_blur="0" box_shadow_spread="0" box_shadow_color="" box_shadow_style="" padding_top="" padding_right="" padding_bottom="" padding_left="" margin_top="" margin_bottom="" animation_type="" animation_direction="left" animation_speed="0.3" animation_offset="" last="no"][fusion_imageframe image_id="5447|full" max_width="200" style_type="" blur="" stylecolor="" hover_type="none" bordersize="" bordercolor="" borderradius="" align="none" lightbox="no" gallery_id="" lightbox_image="" lightbox_image_id="" alt="" link="" linktarget="_self" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" class="" id="" animation_type="" animation_direction="left" animation_speed="0.3" animation_offset=""]https://cliquemedia.nl/wp-content/uploads/2021/06/pexels-tara-winstead-7111609.jpg[/fusion_imageframe][fusion_title hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" class="" id="" content_align="left" size="1" font_size="" line_height="" letter_spacing="" margin_top="" margin_bottom="" margin_top_mobile="" margin_bottom_mobile="" text_color="" style_type="default" sep_color=""]

Toekomstgericht ondernemen in een onzekere tijd

[/fusion_title][fusion_text columns="3" column_min_width="" column_spacing="" rule_style="default" rule_size="" rule_color="" hide_on_mobile="small-visibility,medium-visibility,large-visibility" class="" id=""] We staan als samenleving voor een aantal grote, fundamentele vraagstukken. Ze zijn zo groot dat niemand ze alleen kan oplossen. Overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties zijn genoodzaakt de krachten te bundelen, anders krijgen we ze zeker niet opgelost. Veel ondernemers vragen zich intussen af wat de erfenis zal zijn van het afgelopen jaar. Of ze anders moeten omgaan met hun personeel, dat door lockdowns en thuiswerken meer is gaan hechten aan werkbevrediging, en niet meer zomaar elke dag in de file wil staan. Werknemers vragen zich af of het misschien tijd wordt zich om te scholen of van baan te veranderen. Een onderneming is bijna niet meer relevant zonder visie op duurzaamheid. Maar wat duurzaam ondernemen anno 2021 precies inhoudt is nog onduidelijk. En dan uiteindelijk het geld. Er is erg veel uitgegeven in het afgelopen jaar, maar niet voor het ondernemen. Er lijken voor ondernemers niet voldoende mogelijkheden te bestaan om gemakkelijk kapitaal aan te trekken.

Naar een sociaal duurzame arbeidsmarkt 2.0

Ondernemersvereniging VNO-NCW heeft een agenda voor 2030 opgesteld die ze als leidraad wil gebruiken om de ondernemersvraagstukken het hoofd te bieden. In de agenda staan ideeën voor een inclusieve arbeidsmarkt, het van werk-naar-werk brengen van mensen, omscholing, investeren in kennis en innovatie en duurzame plannen om de doelen uit het klimaatakkoord te halen in 2030. Voorzitter Ingrid Thijssen: “Naast een voorspoedig herstel uit de coronacrisis, zien we de veranderende arbeidsmarkt door automatisering als uitdaging, waaruit de noodzaak van meer investeringen in kennis en innovatie voortvloeit. We moeten brede welvaart voor alle Nederlanders tot stand zien te brengen, en ondernemers zoveel mogelijk ruimte geven om te doen waar ze het beste in zijn, namelijk ondernemen.” Als gevolg van automatisering en verduurzaming zullen de komende jaren naar verwachting één á anderhalf miljoen Nederlanders van baan moeten veranderen. Er zijn sectoren met grote personeelstekorten. Neem de energietransitie. Daar komt men alleen al tienduizenden mensen tekort in bijvoorbeeld de installatiebranche. Thijssen vindt uitblinken in nieuwe technologieën een randvoorwaarde voor het toekomstig verdienvermogen van Nederland. “Er moet meer liefde voor ‘bèta’ komen; het is belangrijk dat veel meer mensen overstappen naar technische beroepen. Via om- en bijscholing bijvoorbeeld, en door van werk-naar-werktrajecten.” Dit mag dan weer niet ten koste gaan van sociale gelijkheid en sociale duurzaamheid. “We zetten een aantal onrechtvaardigheden op de arbeidsmarkt recht. We willen dat er niet meer wordt geconcurreerd op arbeidsvoorwaarden en ook niet meer dat mensen beschikbaar moeten zijn voor alles, en recht hebben op niets. De andere kant van die medaille is dat het voor ondernemers ook weer aantrekkelijker moet worden om mensen aan te nemen.” VNO-NCW wil naar een Rijnlands model 2.0, met goed ondernemerschap als uitgangspunt. Hierin nemen ondernemers en ondernemingen de verantwoordelijkheid voor zowel de technische als de sociale duurzaamheid van hun bedrijfsprocessen. “Dat houdt ook in dat we een inclusieve samenleving nastreven waarin iedereen mee kan doen en iedereen gelijke kansen heeft, het aantal als gezond ervaren levensjaren toeneemt, en de grote verschillen in gezondheid tussen bevolkingsgroepen substantieel verminderen. Toptalent willen we overigens koesteren met topfaciliteiten.” Werken aan een inspirerende en gezonde werkomgeving hoort daarbij, waarbij thuis en op locatie werken in goed evenwicht kunnen worden afgewisseld.

Verduurzamingsplannen daadwerkelijk realiseren

“Duurzaamheid is een groot vraagstuk voor alle ondernemers die ik spreek”, zegt Thijssen. “Op een uitgeputte aarde is het lastig ondernemen en duurzaamheid is daarom topprioriteit.” De uitdaging is om ervoor te zorgen dat de overheid het bedrijven mogelijk maakt om de verduurzamingsplannen die er zijn daadwerkelijk te realiseren. Dat snelheid is geboden blijkt uit de recente rechtszaak tegen Shell, waarin het bedrijf door de rechtbank wordt verplicht meer haast te maken met het verminderen van zijn CO2-uitstoot. Shell onderschrijft dat actie tegen klimaatverandering nodig is, maar maakt bezwaar tegen de snelheid. Dat is een argument waarmee bedrijven in de toekomst dus blijkbaar niet meer wegkomen. Uitvoering van het klimaatakkoord blijft anders voortdurend vertraging oplopen. “Het allerbelangrijkste is dat het klimaatakkoord nu echt wordt uitgevoerd,” vindt Thijssen. “Een nieuw kabinet moet de benodigde keuzes voor de aan te leggen infrastructuur maken, anders schiet het niet op. Alle plannen liggen er.”

Investeringen nog niet op peil

Ondanks de uitgebreide stimuleringsmaatregelen van de overheid en een voorzichtig optimisme over de vooruitzichten van de pandemie, ervaart een kwart van de Nederlandse bedrijven nog steeds liquiditeitsproblemen. 37% zoekt externe aandeelhouders. Ondernemers betalen zichzelf niet uit, of investeren extra eigen geld om niet failliet te gaan. Sinds het begin van de coronacrisis peilen ONL en Stichting MKB Financiering regelmatig hoe het met de liquiditeit en financiering van ondernemend Nederland staat. De dalende trend lijkt nog niet op te veren. Ondernemers missen ook investeringssteun van banken. Slechts 8% geeft aan dat de bank naast hen staat als partner en 9% kan bij de bank aankomen voor financiering. Staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer ziet de problemen en wil het bedrijfsleven graag helpen. Ze heeft hiervoor het keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB in het leven geroepen, dat door gekwalificeerde financieringsadviseurs zal worden gevoerd. Met een toenemend aantal nieuwe, vaak onbekende aanbieders van geld, vindt ze het belangrijk dat bedrijven kunnen vertrouwen op gekwalificeerd, onafhankelijk financieringsadvies en begeleiding. Keijzer: “Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf hebben een grote financieringsbehoefte, of dat nu is om door moeilijke tijden heen te komen of om te groeien. Het keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB zorgt ervoor dat ondernemers makkelijker de juiste adviseur kunnen vinden die ze daarbij kan helpen. Goed advies betekent een grotere kans op financiering en dus op meer ruimte om te ondernemen. Dat is goed voor hen en daarmee voor onze economie als geheel. ”Dat klinkt mooi, maar het is de vraag of het ook urgente financieringsproblemen oplost. Keijzer voelt vreemd genoeg weinig voor een door het bedrijfsleven gewenste mkb-bank om de kredietverlening van ondernemers te verbeteren. Een onderzoeksrapport stelde dat zo’n middel ingrijpend is, de effectiviteit ervan niet duidelijk is, en dat het potentiële problemen oplevert. Een mkb-bank vindt Keijzer pas opportuun als de financieringsmarkt faalt. Het zou volgens haar beter zijn om het huidige kredietbeleid te versterken.MKB-Nederland vindt dit onbegrijpelijk. Deze ondernemersorganisatie pleit al veel langer voor een mkb-bank, omdat ondernemers met een relatief kleine kredietvraag niet of nauwelijks nog bij bestaande banken terecht kunnen. Tijdens deze crisis niet, maar voor die tijd ook al niet. Ze vinden de kosten te hoog, mede door het toezicht, de regeldruk en de compliance-eisen. De ondernemersorganisatie vindt het versoepelen van kredietverlening juist cruciaal voor het herstel van de Nederlandse economie na de coronacrisis. [/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.