Val OK!: Vallen is niet erg, als je het maar OK doet

Elke dag belanden 500 kinderen met letsel op de eerste hulp. Hoewel vallen en opstaan bij opgroeien horen is het uiteraard niet de bedoeling dat kinderen door letsel een tijd niet kunnen spelen. VeiligheidNL, hét kenniscentrum voor letselpreventie, leert kinderen al jaren hoe een val veilig kan worden opgevangen. Met Val OK! bieden ze een nieuwe valmethode aan voor bewegingsdocenten, pedagogisch medewerkers, ouders en coaches. Want kinderen moeten weer leren om veilig te vallen. En daar is niets zielig aan.


Volledig nieuw is dat idee niet. In 2011 is door VeiligheidNL de lesmethodiek Vallen is ook een sport ontwikkeld. Daarin werd acht weken lang één bewegingsles per week aandacht besteed aan valoefeningen. Middels deze oefeningen leerden kinderen hoe ze bij een val ernstig letsel kunnen voorkomen. In de praktijk merkte men bij VeiligheidNL dat de drempel voor bewegingsdocenten erg hoog ligt om acht weken lang hun les daaraan ‘op te offeren’ en dus is er gekeken om die methode anders in te richten.

“We hebben de oefeningen uit Vallen is ook een sport losgetrokken en iets aangepast. Die bieden we nu voor Val OK! gratis aan op onze site.”, vertelt Goossens. “De oefeningen zijn heel dynamisch zodat je ze gemakkelijk kunt verwerken in de activiteiten die je toch al doet. In plaats van uit de ringen netjes op de voeten te eindigen, geef je kinderen de opdracht om een val voorover te maken na het landen. Of als ze een circuitje afleggen, laat ze dan op een dikke mat al achterover rollend van station één naar station twee gaan. Voor de bewegingsdocent is dit nauwelijks belastend en het geeft kinderen extra plezier omdat ze mogen ‘stunten’ tijdens de les.”

“Op heel veel aspecten, zowel motorisch als cognitief als sociaal-emotioneel, helpt het kinderen als je ze leert vallen en risicovol laat spelen.” geeft Goossens tenslotte
mee. “Daarmee voorkom je niet alleen letsel, maar ze voelen zich zelfverzekerder, zelfredzamer en hebben meer plezier in het bewegen omdat ze merken dat iets lukt. Het heeft een overall positief effect.”

Nu is het aan de rest van Nederland om in te zien dat het vallen van je kind niet per sé erg hoeft te zijn. Zolang het maar OK! gebeurt. Vallen is niet erg. “Het geeft kinderen extra plezier omdat ze mogen ‘stunten’ tijdens de les.” Als je het maar OK doet.

Zelf aan de slag met Val OK!? Je vindt de oefeningen op: veiligheid.nl/valokopschool


Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.