Waarom is diversiteit en inclusie nog geen onderdeel bij alle organisaties?

madhu

Voor een organisatie die aan de slag wil gaan met een divers- en inclusief beleid is het van belang dat het management er écht achterstaat, commitment geeft en een voorbeeldrol inneemt. Madhu Mathoera helpt vanuit BE(E) Top of mind organisaties om aan de slag te gaan met diversiteit en inclusie.

Het belang van diversiteit en inclusie op de werkvloer

 

“Iedereen heeft een andere kijk op de wereld, maar dit betekent tegelijkertijd ook: andere meningen, talenten, denkwijzen en ideeën. Om ruimte te maken voor diversiteit in een organisatie is inclusie nodig. Een inclusieve cultuur waarbij er ruimte is voor de verschillen die eenieder meebrengt. Voor organisaties wordt het steeds lastiger om talent aan te trekken én talent te behouden. Dit kan een reden zijn waarom organisaties met diversiteit en inclusie aan de slag gaan. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat diversiteit en inclusie zorgt voor meer innovatie, betere besluiten, hogere medewerkersbetrokkenheid en minder verzuim. Diversiteit en inclusie is onmisbaar voor een organisatie om relevant te zijn én blijven voor medewerkers én klanten.”

 

Werken aan een inclusieve organisatie

 

“Er is geen one size fits all- oplossing. Elke organisatie heeft een eigen cultuur, medewerkers, structuren, processen en werkwijze. Onbewust sluipen er vooroordelen in de besluiten die we nemen en hiermee in het beleid en de processen. Denk dan bijvoorbeeld in de werving en selectie, in leiderschap of in communicatie-uitingen. Op het moment dat je als organisatie niet door hebt of erkent dat er onbewuste vooroordelen zijn, waardoor er minder ruimte is voor talenten of meningen, heeft dit effect op de gelijkwaardigheid in een organisatie. Denk dan bijvoorbeeld aan ongelijke lonen en ongelijke kansen. Wil je werken aan een inclusieve organisatie, dan zul je ook oude gewoontes moeten doorbreken.”

Iedere organisatie is anders

 

“Ik focus mij op vier stappen: inclusieve mindset, gedrag, vaardigheden en het vraagstuk: hoe krijg je diversiteit en inclusie in het DNA van de organisatie? Samen met de organisatie kijk ik naar waar ze staan, waarom ze inclusief willen zijn en hoe we hiernaartoe kunnen werken. Vanuit deze stappen kijk ik samen met de organisatie wat er nodig is om diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid in het DNA van de organisatie te borgen. De behoefte verschilt per organisatie. Bij de ene organisatie zijn dit trainingen op het gebied van inclusief leiderschap op onbewuste vooroordelen. Met andere organisatie werk ik een D&I-plan uit.” 

 

Mijn missie is om Nederland inclusiever te maken

 

 “Organisaties laten nog te veel talent en kansen in de markt liggen. Zonde! Vanuit mijn missie wil ik organisaties helpen om deze kansen te verzilveren en talenten echt de kans geven om gezien te worden en om zich verder door te ontwikkelen. Het mooiste zou zijn dat mijn werk niet meer nodig is omdat diversiteit en inclusie top of mind zijn in een organisatie.”

 

Meer weten?
Ga naar: www.Beetopofmind.nl
madhu@beetopofmind.nl

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.