Xando: digitale ontzorging van scholen

De digitalisering in het onderwijs heeft, mede door het uitbreken van de coronapandemie, een flinke sprong genomen. Om daadwerkelijk digitaal goed te kunnen transformeren is een juiste, veilige én duurzame technologische implementatie nodig. Een totaalaanpak. “Want bij het vergroten van digitale geletterdheid komt veel meer kijken dan je denkt.”

 

Jeremy Palsenbarg, Business Manager Onderwijs bij Xando, weet waar hij het over heeft. “Het begint al met de keuze voor bijvoorbeeld iPads of Chromebooks”, vertelt hij. “Een afweging waarbij scholen soms geneigd zijn om de aanschafprijs de doorslag te laten geven, terwijl het uiteindelijk gaat om de kosten van de totale economische levensduur.” En die zijn bij iPads uiteindelijk lager, verduidelijkt hij. “Apple-devices gaan gemiddeld vier tot vijf jaar mee en daarna zijn ze bovendien nog lange tijd herinzetbaar.” Exact de reden waarom Xando, gespecialiseerd in digitale ontzorging van scholen, heeft gekozen voor Apple-producten. “De apparaten hebben een hoge restwaarde, zijn veilig in gebruik en hebben softwarematig veel te bieden.”

 

De juiste apparaten, op de juiste manier in gebruik

 

“Als het gaat om digitalisering van onderwijs kies je dan ook niet uitsluitend voor een systeem, maar vooral voor hoe je met opslag om gaat, privacy, veiligheid en didactische mogelijkheden”, vult Onderwijsconsultant Rob Sieljes aan. Xando levert derhalve een totaaloplossing aan producten en diensten, in samenwerking met verschillende premium partners, om scholen en leerlingen daadwerkelijk verder te kunnen helpen. “Door de juiste apparaten aan te bieden”, verduidelijkt hij, “én ervoor te zorgen dat ze op de juiste manier worden ingezet. Want het is toch eeuwig zonde van een iPad als je er niet alles uithaalt wat erin zit? Omdat ons team voor een groot deel bestaat uit mensen met een onderwijsachtergrond, weten we bovendien waar de behoefte ligt en kunnen we optimaal meedenken over de mogelijkheden. Tot op klasniveau aan toe.”

 

Een veilige leeromgeving

 

Een veilige leeromgeving is misschien wel het belangrijkste in het onderwijs. “Apple-producten zijn ontworpen met privacy enveiligheid als belangrijkste oogpunt”,vertelt Jeremy. “Je hoeft hier niets extra’s voor aan te schaffen, want het is een vanzelfsprekendheid. En in de doorgaans vier tot vijf jaar dat je het apparaat gebruikt, krijg je standaard alle updates.” De iPads die Xando levert, zijn bovendien voorzien van beheerde ID’s die speciaal voor scholen zijnontwikkeld. “Scholieren en leer-krachten krijgen hiermee toegang tot een gepersonaliseerd device en gepersonaliseerde diensten. Met de Jamf Parent-app kunnen ouders deze controle ook thuis uitvoeren en apparaten limiteren.”

 

Contentfiltering

 

Met partner Jamf tilt Xando de veiligheid en privacy naar een nog hoger niveau. “De Jamf Safe Internet-app filtert bijvoorbeeld inhoud”, legt Rob uit, “en voorkomt tegelijkertijd netwerkbedreigingen voor scholen. Door deze content- filtering bieden we basis- en middelbareschoolleerlingen, zowel thuis als op school, een veilige internetomgeving die meegroeit. Denk aan bijvoorbeeld volledige uitschakeling van social media in groep 1 en 2, maar gebruik ervan met beperkingen in groep 5 en 6. Social media maken tenslotte een belangrijk onderdeel uit van ons leven, daar moet je kinderen ook in meenemen.”

 

Inruilen op het juiste moment

 

Zoals Jeremy eerder al aanhaalde, is de gemiddelde gebruiksduur van een iPad in het onderwijs vier á vijf jaar. “Niet iedereen is hiervan op de hoogte”, benadrukt hij. “Terwijl het op tijd inruilen van de devices het totaalprijskaartje nu juíst interessant maakt.” Xando monitort dit daarom voor scholen, zodat zij de apparaten altijd op het juiste moment kunnen inruilen. “Vlak voor de lancering van een nieuw model, bijvoorbeeld. Dit kan aanzienlijk schelen in wat je ervoor terugkrijgt.” Xando ruilt de gebruikte apparaten in en levert gelijktijdig nieuwe iPads op school, zodat de leerlingen en leerkrachten niet zonder hun iPad hoeven te werken. De gebruikte iPads krijgen in het kader van circulariteit een tweede leven. “Hoe langer de devices meegaan, hoe later ze in de afvalstroom terechtkomen.”

Het beste uit je apparaat

 

Het is in het belang van zowel de eerste als tweede gebruiker dat een Apple-apparaat kwalitatief zo optimaal mogelijk blijft. “Een uitdaging in het onderwijs”, weet Jeremy uit ervaring. “Een iPad gaat tenslotte nogal eens die rugzak in en uit. Om nog maar niet te spreken van het gevaar dat er een glas melk over het toetsenbord valt -bij wijze van spreken.” Daarom levert Xando de apparatuur mét hoogwaardige accessoires -denk aan beschermhoezen en toetsenborden- en indien gewenst een verzekering of care-pack. “Deze accessoires zijn geschikt voor actief en langdurig dagelijks gebruik. Met partners als Logitech en Belkin zorgen we ervoor dat gebruikers het beste uit hun device kunnen halen wat erin zit.”

 

Inclusie voor iedereen

 

De manier waaróp de iPad of MacBook wordt gebruikt, kan namelijk een groot verschil maken in het ontwikkelproces van een kind, weet Rob. “Juist Apple biedt standaard heel veel handige apps en om het leren makkelijker te maken. Denk aan een vergrootglas, een voorleesfunctie, AirPods met gehoorversterking en apps om de leerstof op een leuke manier te oefenen.” Samen met partner Gynzy combineert Xando deze featuresmet een adaptieve leeromgeving. “Waardoor kinderen echt op maat kunnen leren.” Niet alleen belangrijk in het reguliere onderwijs, maar ook in het speciaal onderwijs, benadrukt hij. “Er zijn veel handige features beschikbaar, waardoor inclusie wordt geboden voor iedereen. Om de aandacht hiervoor nog verder te vergroten, organiseren we op 12 oktober samen met SBO De Súdwester in Sneek, een event dat volledig in het teken staat van deze features en de vele mogelijkheden van een iPad.”

 

Digitaal leren mogelijk maken voor iedereen

 

Toegang tot digitalisering is lang niet voor alle huishoudens een vanzelfsprekendheid, weet Xando. “Daarom bieden we niet alleen koopopties”, vertelt Jeremy, “maar eveneens flexibele financiële constructies, met onder meer Apple Financial Services. Zodat ook ouders die niet in één keer een device aan kunnen schaffen, mee kunnen doen. Dit richten we zo in dat ze niet buiten de boot vallen bij bijvoorbeeld een uitrol, en gewoon mee gaan met de rest van de leerlingen.” Bovenstaande voorbeelden van het meedenken met scholen en samenwerkingen met partners zijn slechts enkele, benadrukt Jeremy. “Onze totaaloplossing in digitale ontzorging is in de eerste plaats ontwikkeld vanuit een onderwijshart en honderd procent bedoeld om het digitaal leren te optimaliseren, voor iedereen. Om dit waar te kunnen maken, denken we verder dan alleen het leveren van het apparaat. Samen met premium partners, die vanuit eenzelfde visie werken. Met elkaar maken we het implementeren van Apple-apparaten zo makkelijk mogelijk, zodat het vergroten van digitale geletterdheid geen enkele drempel meer kent.”

 

Meer informatie over Xando en de digitale mogelijkheden in het basis- en voortgezet onderwijs vind je op www.xando.nl/onderwijs

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.