Heliomare: de mensgerichte weg terug naar betaalde arbeid

Om een arbeidsintegratietraject zo succesvol mogelijk af te ronden, is kennis en begrip nodig van zowel de werknemersals de werkgeverssituatie. Heliomare Arbeidsintegratie, onderdeel van Stichting Heliomare, maakt daarom bij re-integratie altijd de vertaalslag naar de werkgever, zodat er een passende en duurzame oplossing ontstaat, voor beide partijen.

 

“Wanneer mensen bij ons terechtkomen”, vertelt neuropsycholoog Merel Oudshoorn, “is dit doorgaans op basis van doorverwijzing van de bedrijfsarts. Werknemers kunnen minder werkzaamheden aan dan hun volledige uren of zijn helemaal uitgevallen. Momenteel zien we hiervan veel oorzaken als long covid, aanhoudende pijnklachten en stressklachten, maar er kunnen tal van oorzaken zijn. We beginnen altijd met een zogeheten quickscan, waar een arts, fysiotherapeut, psycholoog en werkintaker bij betrokken zijn. Hieruit wordt een realistische hulpvraag gefilterd en vervolgens kijken we welke van onze diensten het beste aansluiten op deze specifieke situatie.”

 

Mogelijkheden

De weg terug naar betaalde arbeid heeft namelijk vele mogelijkheden, vult accountmanager Miamee Looman aan. “Mits je een persoon en de werksituatie écht ziet. Wij hebben de expertise in huis om veel verschillende situaties te begeleiden en hier betrekken we altijd de werkgever bij.” Uitval wordt veroorzaakt door een disbalans in belasting en belastbaarheid, verklaart ze. “En zowel de werkgever als de werknemer is erbij gebaat om deze disbalans te herstellen. Omdat zij echter vanuit verschillende perspectieven en belangen tegen de situatie aankijken, is er niet altijd begrip en dit heeft impact. Op de snelheid van het herstel en op het punt waar je uiteindelijk uitkomt.”

 

Verwachtingsmanagement

Het ideale resultaat voor zowel werkgever als werknemer is zoveel mogelijk klachtenvrij kunnen functioneren. “In een reintegratietraject is verwachtingsmanagement dan ook essentieel; wanneer je beter weet waar je aan toe bent, ontstaat er automatisch meer begrip en ruimte.” Soms kan een jobcoach dan ook de oplossing zijn, reageert Oudshoorn. “Om iemand te helpen zijn of haar energie beter te managen, of beter aan te geven wat wel en niet kan.”

 

Multidisciplinaire aanpak

Welk traject voor iemand ook het beste geschikt is, door de multidisciplinaire aanpak van Heliomare is er behoorlijk veel mogelijk, vertelt ze. En de meeste trajecten worden grotendeels vergoed via de zorgverzekeraar. “Binnen vijftien weken, de gemiddelde duur van onze trainingen, zien we mensen echt opkrabbelen. Als je weet waar ze soms vandaan komen, is dit heel bijzonder.” Soms leidt de weg naar herstel niet terug naar betaalde arbeid, vertelt ze eerlijk. “Maar ook dan hebben we de expertise in huis om mensen weer aan het werk te krijgen, hetzij onder andere voorwaarden en omstandigheden.”

 

Niemand aan de zijlijn

De drive om mensen weer aan het werk te krijgen is groot bij Heliomare, onderschrijft Looman. “Ook wanneer het moeilijk wordt. (glimlacht) Misschien juíst wel wanneer het moeilijk wordt. Bij ingewikkelde cases denken collega’s met elkaar mee. Alles wordt dan uit de kast gehaald om oplossingen te bedenken, dat vind ik echt bemoedigend.” Als accountmanager vertelt Looman bedrijven over de meerwaarde van Heliomare. “Onze slogan is Niemand aan de zijlijn. Iedereen doet mee. Dat wil je ook wel waar kunnen maken! Dit soort praktijkvoorbeelden geeft me nog meer motivatie om dat goed over te brengen.”

 

De kracht van Heliomare zit hem in de eerste plaats in een mensgerichte aanpak, vertelt Oudshoorn. “Het collectieve zorghart is bij ons groot.” In combinatie met oplossingsgericht denken. “Oplossingsgericht naar de werknemer en de werkgever, want het gaat er uiteindelijk om dat beide partijen tevreden zijn met een eindsituatie. Bij arbeidsintegratie gaat het er vooral om dat je realistisch bent. Daar is voor de lange termijn iedereen het meeste bij gebaat.”

 

Uitval van werknemers voorkomen

Preventie wordt steeds belangrijker, zeker in de huidige economische situatie met veel personeelstekort. Heliomare biedt verschillende trainingen aan om uitval te voorkomen en mensen binnenboord te houden. Looman: “Met de training ‘Haal het beste uit je team’ bijvoorbeeld, leren we werknemers wat hun sterke en minder sterke kanten zijn bij het werken in een team en leren alle teamleden hoe zij gebruik kunnen maken van elkaars kracht. Met de training ‘Gezond omgaan met stress’ werken we op een sportieve manier aan mentale en fysieke gezondheid, gekoppeld aan werkfactoren.” Deze training is eveneens interessant voor de nieuwere generaties werknemers, vult Oudshoorn aan. “Die barsten van de ambitie en gaan vaak te snel en te lang door. We hebben deze gedreven mensen met hun vernieuwende ideeën hard nodig, maar dan moeten we er wel voor zorgen dat ze op de werkvloer zo vitaal mogelijk blijven.” Heliomare biedt op het gebied van arbeidsintegratie, onderwijs, bewegen en sport, en beschikt over een eigen revalidatiecentrum in Wijk aan Zee. Meer informatie over de mogelijkheden bij arbeidsre-integratie en de andere diensten: www.heliomare.nl.

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.