Nu de beurzen zo goed gaan zullen er ongetwijfeld beleggers last krijgen van hoogtevrees. Angst voor een flinke daling is begrijpelijk, maar hoeft niet terecht te zijn. Dat er records sneuvelen op de beurs is op zichzelf geen reden om terughoudender te worden of zelfs te gaan verkopen. Natuurlijk zal de index ooit weer omslaan, maar tot nu toe is elke correctie altijd weer goed gekomen. Bovendien kunnen dure aandelen ook heel lang duur blijven. “Door alleen maar te verkopen omdat aandelen duur zijn, kun je als belegger veel rendement mislopen,” zegt Martine Hafkamp, algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer.
Beleggen vraagt om dus om doorzettingsvermogen….
“De beurzen gaan nooit in één rechte lijn omhoog en tussentijdse waardedalingen van 10 à 20 procent komen geregeld voor. Wie daar bang voor is, moet niet beleggen. Het is wel verstandig om de nodige voorzorgmaatregelen te nemen. Spreid je aandelen goed over zoveel mogelijk verschillende sectoren, room grote winnaars af en richt je wat meer op redelijker geprijsde aandelen. Zo houd je evenwicht in je portefeuille. Al je aandelen verkopen is doorgaans geen lucratieve bezigheid. Op de lange termijn stijgen de beurzen. Daarom moet je gewoon blijven beleggen en er niet te krampachtig mee bezig zijn.”
En als er paniek op de beurzen ontstaat?
“Wanneer beleggers in paniek raken kunnen ze massaal tot verkoop overgaan en kunnen beurzen opeens sterk dalen. Toch lijken beleggers tegenwoordig minder snel dan vroeger in de stress te schieten. Misschien komt dat omdat er een hele generatie beleggers is die inmiddels al de nodige (zware) crises heeft meegemaakt. Ze hebben ook kunnen constateren dat het iedere keer weer goed kwam en dat de beurzen vervolgens weer nieuwe records neerzetten.”
Het enthousiasme op de beurs lijkt nu gedragen door maar een beperkt aantal aandelen
“Aandelen van bedrijven die zich bezighouden met kunstmatige intelligentie doen het de laatste tijd veel beter dan de rest van de markt, maar je ziet nu wel dat het verschil begint terug te lopen. Dat kan erop duiden dat er nog veel opwaarts potentieel is voor de rest van de markt. Daar kun je met ‘rebalancing’ op reageren. Verkoop een deel van de grote winnaars en koop er achterblijvers voor terug. De markt verandert voortdurend en blijven zitten op een beperkt aantal winnaars is een recept voor een financiële ramp.”
En als iemand wil (bij-)kopen, moet die zich ook op achterblijvers richten?
“Daar is geen eenduidig antwoord op. Achterblijvers zijn niet per definitie koopwaardig omdat hun koers is achtergebleven. Waarom zijn ze achtergebleven? Omdat de conjunctuur tegen zat of omdat het een slecht bedrijf is? Ook zogenaamd ‘dure’ aandelen zijn niet altijd te duur, het kan ook een teken van kracht zijn. Soms kun je maar beter met de stieren meelopen om te voorkomen dat je vertrapt wordt.”
Hoe gaan jullie daar bij Fintessa mee om?
“Met gezond verstand en door grondig ons huiswerk te doen. Het kan niet genoeg benadrukt worden dat je altijd een brede spreiding moet hanteren. Soms moet je accepteren dat er (zware) verliezers in de portefeuille zitten. Dat is niet erg, zolang de vooruitzichten van deze bedrijven maar goed blijven.”