Die witte jas is geen harnas: in de eerste plaats ben je vooral mens

 

Veel mensen die ogenschijnlijk optimistisch door het leven gaan, dragen een verlies met zich mee. Het verlies van een dierbare of een ongeboren kind, maar ook ongewenste kinderloosheid, een echtscheiding en de diagnose van een ziekte zijn een vorm van verlies. Maar weinig mensen nemen de tijd om hierom te rouwen, waardoor fysieke en lichamelijke klachten zich opstapelen.

 

“Doorgaans gunnen we onszelf de tijd niet”, weet Jacomijn Kruisbrink, ademcoach met een expertise in rouwverwerking. “De buitenwereld ‘vindt’ dat het nu wel weer eens tijd is om verder te gaan en het is ook wel een beetje mens-eigen om de schouders er snel weer onder te zetten en door te pakken.” Met het wegstoppen van emoties creëer je echter een tijdelijke vorm van veiligheid, benadrukt ze. “Want ergens op je levenspad komen ze er hoe dan ook weer uit. Omdat je een patroon ontwikkelt om hiermee om te gaan, krijg je te maken met stress, slaap je slechter, verkrampt je lichaam… En dit komt zowel jouzelf als je omgeving niet ten goede.”

 

 

Onder hoogspanning

Voor zorgmedewerkers gaat dit misschien nog wel meer op, weet Jacomijn, jarenlang werkzaam geweest in de corporate healthcare-wereld. “Zorgmensen zijn er van nature op gericht om voor anderen te zorgen en cijferen zichzelf snel weg. Wanneer je echter onder hoogspanning staat, functioneer je niet optimaal. Je luistert minder goed, communiceert anders, bent minder flexibel. Dit heeft zijn weerslag op jouzelf, het team waarin je werkt en de patiënt/cliënt.”

 

 

Ruimte voor niet genomen rouw

Verlies, in welke vorm dan ook, levert stress op, vertelt Jacomijn. “En wanneer je ontstresst, verbetert je empathisch vermogen. Afscheid nemen van wat in jouw leven voor die stress zorgt, geeft je weer meesterschap over jezelf en de manier waarop je reageert en handelt, ongeacht in welke (stressvolle) situatie je je bevindt.” Met haar bedrijf Breathin’ Business helpt Jacomijn mensen om impactvolle levensgebeurtenissen te verwerken. “Allereerst door te stoppen met vechten”, vertelt ze. “Het vechten tegen gevoelens die iemand niet wil doorleven.” Ademhalingstechnieken spelen hier een belangrijke rol in. “Omdat deze je helpen om te ontdekken waar in je lijf de blokkade zit. Wanneer je hier doorheen leert ademen, kun je weer beginnen met voelen en komt er ruimte voor niet genomen rouw.”

 

De volgende stap is inzicht krijgen in de keuzes die je maakt, privé en zakelijk. “Waarom je doet wat je doet. Dit geeft een goed beeld van wie je tot nu toe was en wie je werkelijk wil zijn (zingeving). Vervolgens gaan we naar deze persoon toewerken, rekening houdend met de drukke omgeving van het dagelijkse leven, want dit hoort er nu eenmaal bij.” Uiteindelijk zorgt dit voor meer ruimte en rust, vertelt ze. “Omdat je je fysiek en mentaal beter gaat voelen, slaap je beter, voel je je beter, kun je makkelijker genieten en betere keuzes maken.” Gun jezelf die ruimte, adviseert ze. “Die witte jas is geen harnas. In de eerste plaats ben je vooral mens. En als jij beter voor jezelf kunt zorgen, kun je dit ook voor de mensen om je heen.”

 

 

Meer informatie over Jacomijn en Breathin’ Business: https://www.breathinbusiness.nl

 

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.