Briqwise biedt investeerders een mooi rendement en beperkt risico

Wie een bestemming zoekt voor zijn vermogen zal zich drie dingen afvragen: wat levert mijn investering op, wat zijn de risico’s en hoeveel tijd en energie moet ik er insteken? Die vragen staan niet los van elkaar. Hoog rendement betekent meestal ook hoge risico’s, en vaak ook een hoop gedoe en stress. Dat zien we aan bijvoorbeeld aandelen en vastgoed. Omgekeerd levert een stabiele investering met weinig risico’s meestal maar weinig rendement op. Zo kabbelt een spaarrekening veilig door, maar rijk zul je er niet van worden. Vastgoedfinancieringen bewandelen een mooie middenweg, aldus Frank van Dongen, CEO van Briqwise. Via Briqwise verstrekken investeerders financieringen aan ondernemers, met het bedrijfsvastgoed van de ondernemer als onderpand. “Vastgoedfinancieringen leveren een mooi, stabiel rendement op, met weinig risico’s en weinig bemoeienis.”

 

Hoog rendement van aandelen is riskant en vraagt veel aandacht

Beleggen in aandelen geeft vanouds een hoog rendement. Als men de juiste aandelen op het juiste moment weet te kopen natuurlijk, en dat lukt helaas maar zelden. Hoe kan dat zo moeilijk zijn? Eenvoudigweg omdat niemand de koersen kan voorspellen. En dat is dan ook meteen de reden waarom het rendement zo hoog kan zijn: de winst is niet gegarandeerd, koersen kunnen ook naar beneden gaan voor korte en voor langere tijd. Alleen op de heel lange termijn leveren de meeste aandelen per saldo wel winst op, maar dan spreek je al gauw over een periode van zeker tien a twintig jaar. Omdat koersen in sommige periodes heftig op en neer bewegen, zijn er natuurlijk beleggers die aandelen proberen te kopen als ze laag staan, en te verkopen als ze flink zijn gestegen. Dit soort markttiming zou de afgelopen jaren erg veel hebben kunnen opleveren: na de coronacrash van begin 2020 stegen met name sommige technologieaandelen met honderden procenten. Had men ze eind 2021 weer verkocht, dan was het rendement gigantisch geweest. Alleen, wie wist dat? Achteraf kijken heeft geen zin. Wie weet op dit moment wat de nabije toekomst zal brengen, wie heeft een glazen bol? Actief beleggen brengt in elk geval een hoop gedoe met zich mee: de markt volgen, aandelen kopen en verkopen, dat vereist continue aandacht.

 

Voorspelbaarheid van sparen betekent een laag rendement

Hoewel spaarrekeningen en deposito’s wat meer rente uitkeren dan tot voor kort, het rendement blijft laag. De rente varieert per bank en per rekening, maar veel meer dan één a twee procent per jaar is het nergens. En het is nog maar de vraag of het meer zal worden. Je moet dus wat over hebben voor stabiele vermogensgroei. Tegenover het mogelijk enorme rendement van aandelen, staat de zekerheid van een laag rendement van renteproducten. Natuurlijk is ook de rente moeilijk te voorspellen en heb je daar net zo goed een glazen bol voor nodig, maar dat de rentestijgingen van de laatste tijd zullen doorzetten wordt algemeen betwijfeld. De rente is recent vooral gestegen door de snel opgelopen inflatie. De Europese Centrale Bank heeft de rentes verhoogd als probaat middel om de inflatie af te remmen. Door hogere rentes komt geld minder makkelijk ter beschikking, wat de consumptie afremt en de prijzen doet dalen. De oorzaak van de huidige inflatie is echter niet fundamenteel maar heeft te maken met de snelle economische opleving na de coronaperiode met zijn lockdowns en de toegenomen vraag daardoor naar consumptiegoederen, waaraan door haperende toeleveringsketens maar moeilijk aan kan worden voldaan. Dat drijft de prijzen op. Ook de energie- en voedselprijzen zijn enorm gestegen, vooral door de oorlog in Oekraïne. In principe zijn dit tijdelijke storingen in vraag en aanbod, die over niet al te lange tijd waarschijnlijk weer in evenwicht zullen komen. Op de langere termijn zullen de fundamentele oorzaken van de lage rente, zoals de vergrijzing, dan weer gaan overheersen en zullen de rentepercentages weer afnemen.

 

Vastgoedfinanciering: goed rendement, weinig risico en geen gedoe

Tot slot de vastgoedfinanciering. Die biedt een mooi evenwicht tussen rendement, risico en bemoeienis. Beleggers financieren het bedrijfsvastgoed van een ondernemer en krijgen daarvoor een vaste rentevergoeding van rond 7% per jaar, die maandelijks wordt uitgekeerd. Volgens Van Dongen is het een heel veilige constructie: “Vastgoedfinanciering werd vroeger vooral door banken gedaan. Die rol wordt steeds meer door particuliere investeerders overgenomen. Zij hebben dezelfde fundamentele zekerheid: recht van eerste hypotheek mocht de ondernemer niet aan zijn verplichtingen kunnen voldoen. Met het vastgoed zelf heb je als investeerder eigenlijk niets te maken, dat werkt vooral als onderpand. Tegen waardedalingen ben je beschermd omdat via Briqwise nooit meer dan 75% van de waarde van het pand wordt gefinancierd. Met onderhoud en ander gedoe heb je als financier ook niets te maken, dat regelt de ondernemer zelf, waarbij Briqwise de zaken goed in de gaten blijft houden.”

 

Geïnteresseerd in een vastgoedinvestering via Briqwise? Meld je aan en ontvang altijd per e-mail ons actuele aanbod van te financieren objecten. Liever direct een financiering verstrekken? Dat kan natuurlijk ook. Bel 085 – 130 37 86 of mail ons naar info@briqwise.com

 

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.