Diabetes type 2 wat is het en wat zijn de symptomen

Diabetes mellitus, ook wel bekend als suikerziekte, is één van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland. Ruim 1.1 miljoen Nederlanders hebben diabetes, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Naar verwachting stijgt het aantal mensen met diabetes alleen maar verder. Daarnaast zijn er ook mensen die diabetes hebben, maar dit nog niet weten. Maar zonder behandeling kan de ziekte verschillende gevolgen hebben. Wat is suikerziekte en wat zijn de symptomen?

 

Wat is diabetes?
Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte waarbij er te veel glucose in het bloed zit. Glucose is een vorm van suiker dat door de maag en darmen gemaakt wordt uit koolhydraten. Diabetes wordt daarom ook wel suikerziekte genoemd. De door het lichaam aangemaakte stof insuline zorgt ervoor dat de glucose door alle organen gebruikt kan worden als brandstof. Mensen met suikerziekte hebben een tekort aan insuline, het lichaam reageert niet meer op insuline of maakt helemaal geen insuline meer aan. Het tekort aan insuline zorgt ervoor dat de bloedsuikerwaarde niet in evenwicht blijft. Hierdoor ontstaan momenten waarop de bloedsuikerspiegel te hoog is en momenten waarop deze te laag is. Of het lichaam geen insuline meer aanmaakt of er niet meer op reageert is afhankelijk van het type suikerziekte. De meest voorkomende vormen zijn diabetes type 1 en 2, beide met een eigen oorzaak en behandeling. Een andere vorm die regelmatig voorkomt is zwangerschapsdiabetes. Andere vormen van suikerziekte zijn zeer zeldzaam zoals bijvoorbeeld diabetes type 3 wat dus weer meer te maken heeft met alzheimer.

 

Klachten bij diabetes type 2
9 op de 10 mensen die diabetes heeft, heeft type 2 diabetes. Vandaar dat de klachten die nu worden opgenoemd veelal klachten zijn als je diabetes type 2 hebt. De meeste klachten zijn vergelijkbaar met diabetes type 1, maar er zitten toch een aantal verschillen in. Diabetes type 2 is vaak moeilijk te herkennen, omdat de symptomen geleidelijk ontstaan. In veel gevallen wordt type 2 pas ontdekt als iemand ook al last heeft van complicaties. Deze complicaties worden daardoor wel eens gezien als de eerste symptomen. Klachten die je kan ervaren bij zowel type 1 als 2 diabetes zijn: Veel plassen, vaak vermoeid, last van de ogen/wazig zien en wondjes die erg traag genezen. Bij diabetes type 2 komen er ook nog andere klachten kijken zoals: Kortademigheid, last van de benen bij lopen en terugkerende infecties. Voordat je daadwerkelijk diabetes hebt is er sprake van prediabetes. Dat is eigenlijk de fase voor je de grote klachten gaat ervaren, maar in die fase loopt je lichaam wel wat schade op. Als je prediabetes niet ontdekt of laat gaan dan wordt prediabetes uiteindelijk diabetes type 2.

 

Gevolgen van diabetes
Mensen met diabetes lopen het risico op bijkomende lichamelijke gevolgen. Een te hoge bloedsuikerspiegel kan beschadigingen aan de bloedvaten en zenuwen veroorzaken. Dit heeft gevolgen voor de ogen, maag, darmen, hart- en bloedvaten, huid, hersenen, nieren, gewrichten, mond en oren. Dit betekent dus dat vrijwel je hele lichaam hieronder lijdt. Het kan ook zorgen voor vermoeidheid, seksuele klachten en depressies. Diabetes brengt dus een hoop gevolgen met zich mee. Daarom is het belangrijk om er snel bij te zijn en de suikerspiegel in balans te houden.

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.