Ademhaling als tool bij preventie en sneller herstel

Ademen doen we automatisch. Onze ademhaling is echter veel meer dan een automatisch  fysiek patroon, zegt ademcoach opleider Heleen Ytsma. “Ademhaling geeft ook goed weer hoe het emotioneel-mentaal met iemand gaat. Door hier aandacht aan te schenken, geef je iemand een krachtige tool in handen om zich beter te voelen”

 

Door bewuster stil te staan bij hoe iemand ademt, is er veel te winnen. “Vanuit je ademhaling bereik je je hart”, legt ze uit. “En je hart beïnvloedt natuurlijk op zijn beurt je brein. Je kunt de ademhaling zien als gaspedaal of rem. Je kunt jezelf zo kalmeren door rustiger te ademen maar je kunt jezelf omgekeerd ook opjagen natuurlijk. Adem je verkeerd, te hoog en te snel door stress of angst, dan ontregel je als het ware je fysieke gesteldheid, met als gevolg dat ook je emoties en gedachten ontregeld raken. Het is een puur fysiologisch proces, dat invloed heeft op je gehele zijn”

 

Eigen verantwoordelijkheid

“Het is goed om stil te staan bij de rol die de ademhaling speelt bij fysieke, emotionele en mentale ongemakken. Mensen zoeken vaak ingewikkelde professionele oplossingen voor stress-gerelateerde problemen, terwijl je met ademhaling al een hoop kunt bereiken. Door een rustige ademhaling kalmeer je jezelf en maakt je lichaam anti-stresshormonen aan, die voor ontspanning zorgen. Het brein voelt zich kalm en veilig, dat maakt dat je weer helderder kunt denken. Ook fysieke klachten kunnen op die manier genezen, als ze voortkomen uit stress.”

 

Door de neus ademhalen

Een belangrijk advies is om zoveel mogelijk door de neus te ademen. “Door de neus ademen stimuleert de parasympaticus, en verlaagt bloeddruk en hartslag. Je maakt meer NO aan, vaten worden wijder en het activeert de buikademhaling. Ademhaling kun je inzetten als onderdeel van een behandelplan, zegt Heleen. “Het kan onmiddellijk voor verlichting zorgen, bijvoorbeeld bij astmapatiënten. Bewuster gebruik maken van je ademhaling kan helpen bij vele medische klachten.”

 

Ademen is puur biologie, besluit Heleen. “Door de ademhaling natuurlijker te maken kun je beter met emoties omgaan, heb je een minder actief brein (lees: gepieker) en slaap je beter. Als zorgprofessional kun je patiënten leren dat ze op dat vlak zelf veel meer kunnen bereiken dan ze denken.”

 

Om in te kunnen schatten welke ademtechnieken in te zetten zijn, is kennis nodig. Bovendien moet je het als professional eerst zelf echt goed snappen, voordat je het kunt overbrengen op patiënten. Al 10 jaar geeft Heleen Ytsma ademcoachopleiding en online trainingen over ademhaling, bewustwording en persoonlijke groei. Meer informatie vind je op: https://herleva.nl.

 

 

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.