Hooikoorts, wat is het en wat kan je ertegen doen

Nu de lente definitief is aangebroken en we vaker gaan wandelen en fietsen is hooikoorts weer veel in het nieuws. De bomen en planten bloeien weer op alleen dat zorgt er ook voor dat er weer pollen in de lucht hangen. En juist die zijn de veroorzakers van hooikoorts. Maar wat is hooikoorts precies en wat kan je ertegen doen?

 

Hoe herken je hooikoorts
Wanneer je hooikoorts hebt, ben je allergisch voor het stuifmeel van bepaalde grassen, planten en bomen. Dit stuifmeel wordt ook wel pollen genoemd. Iedereen krijgt deze pollen binnen, alleen bij sommige mensen reageert het lichaam hierop en probeert het om de pollen af te weren. Vandaar dat je tranende ogen krijgt en heel veel moet niezen. Zo probeert het lichaam om de pollen buiten het lichaam te houden. Je hebt verschillende pollen. Dit zorgt ervoor dat je niet van tevoren zeker kan weten wanneer het hooikoortsseizoen begint maar je wel een inschatting kan maken wanneer het ongeveer begint. Wanneer je allergisch bent voor boompollen, dan start hooikoorts vaak in februari/maart. Je ervaart dan tot eind mei de meeste klachten. Wanneer je allergisch bent voor graspollen, dan start hooikoorts in april/mei en heb je tot en met augustus de meeste klachten. Wanneer je dus allergisch bent voor graspollen én boompollen heb je meestal van februari tot en met augustus veel last van hooikoorts. Hooikoorts (beluister hier de podcast) is ook afhankelijk van het weer. Als de temperatuur eerder begint met stijgen, zullen de planten ook eerder gaan bloeien en kan je dus eerder last krijgen van hooikoorts. Ga er dus niet vanuit dat het altijd rond dezelfde tijd begint en eindigt maar hou goed het weer in de gaten.

 

Wat kan je tegen hooikoorts doen?
Het is niet mogelijk om te genezen van hooikoorts. Vanaf je geboorte staat al vast of je aanleg hebt om hiervoor allergisch te zijn. Het is dan ook vaak zo dat je pas jaren later klachten krijgt. Het enige wat je kan doen, is proberen te vermijden dat je in contact komt met pollen. Dit kan je op de volgende manieren doen: Hang je kleding niet buiten op, omdat als je dat wel doet er de kans bestaat dat er pollen in je kleding komt en dan draag je het bij je en gaat je lichaam erop reageren. Ook kan je beter op vakantie gaan op gebieden waar minder stuifmeel aanwezig is zoals langs de kust of in de bergen, probeer binnen te blijven op zonnige en winderige dagen en als je naar buiten gaat is het verstandig om een zonnebril te dragen. Dan worden je ogen voor een groot deel beschermd. Zo zijn dit manieren om jezelf te beschermen. Ook zijn er mensen die er medicatie voor slikken. Er zijn verschillende soorten medicatie op de markt die werken tegen hooikoorts. Deze zijn te verkrijgen in tabletjes, neusspray of oogdruppels. Naast deze medicatie kan je ook bij een immunoloog worden behandeld. Je krijgt dan gedurende drie jaar een bepaalde hoeveelheid van de stof waar je voor allergisch bent, vlak onder de huid ingespoten. Deze hoeveelheid wordt langzaam opgebouwd, waardoor je lichaam gewend raakt aan de aanwezigheid van de stof. Hierdoor zou je minder last krijgen van hooikoorts.

Leuk artikel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde Artikelen

Ontvang het laatste nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

En mis nooit meer een artikel.